Με την δέουσα λαμπρότητα η Μητρόπολη Δημητριάδος πανηγύρισε την μνήμη του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο τον περιώνυμο και πάνσεπτο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο οποίος κατακλύστηκε από μέγα πλήθος πιστών.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών και παρουσία του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τον Φαναριώτη Ιεράρχη προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «η φετινή μας πανήγυρις λαμπρύνεται από την παρουσία του Μητροπολίτου Σμύρνης, που έλαβε έναν βαρύτιμο τίτλο, που δόθηκε μετά από 94 χρόνια… Είναι ένας δικός μας άνθρωπος, που φέρει μεγάλη ευθύνη να διατηρεί την φλόγα και την μνήμη ζωντανή …».
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε ότι «ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε και υπάρχει «φίλος του Κυρίου και του ανθρώπου γνησιότατος», ως εφαρμόσας μεν τον λόγον του Χριστού, αλλά και ως συμπαριστάμενος εις τους πιστούς, οι οποίοι προσφεύγουν εις αυτόν. Διά τούτο και ευρίσκεται ανάμεσά μας απόψε, ως φίλος, έτοιμος να ακούσει τον πόνο μας, τον στεναγμόν μας, την θλίψιν μας…». Ο Σεβασμιώτατος, ανέλυσε, στη συνέχεια, τις ιδιότητες που η υμνολογία αποδίδει στον Άγιο Νικόλαο: «Πρώτον, τον χαρακτηρίζει των «εν νόσοις ιατρόν». Ο Άγιος Νικόλαος μας λέγει ότι, όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα, να μη κλείνεσθε εις τον εαυτόν σας, αλλά να εξέρχεσθε του εαυτού σας, διότι ο ιατρός σας είναι η Χάρις του Θεού… Δεύτερον, ο Άγιος Νικόλαος είναι διαχρονικώς ο των «εν κινδύνοις ρύστης»…, εκείνος που προφθαίνει και αποσοβεί πάντα κίνδυνον, πάσαν λύπην, πάσαν στενοχωρίαν και μας περιλούει με το θείον φως της αγάπης και της προστασίας του… Τρίτον, είναι «θησαυρός των πενήτων». Υπήρξε θησαυρός υλικός και πνευματικός διά τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως τους πτωχούς της εποχής του. Υπάρχει, όμως θησαυρός και δι’ ημάς όλους και διά τους χριστιανούς κάθε εποχής… Ο Άγιός μας είναι ακόμη «συνοδίτης οδοιπόρων»… είναι ο συνοδοιπόρος της ζωής μας, νύκτα και ημέραν, αρκεί να τον επικαλώμεθα με πίστιν και να ζητώμεν την φιλίαν μαζί του…».
Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «αυτήν την μαρτυρίαν και τα μηνύματα από της καθ’ ημάς Ανατολής, από της Πόλεώς μας, από της Σμύρνης, από του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, σας μεταφέρω, αδελφοί μου συμπατριώται Βολιώτες. Δεν είναι μηνύματα απλώς. Δεν είναι μαρτυρία και μαρτύριον μόνον. Είναι βιώματα. Και αυτήν την μαρτυρίαν και αυτά τα βιώματα μετέδωκεν ο Άγιος Νικόλαος εις τους Ποιμένες της Εκκλησίας, τους Ιεράρχας και πάντας τους κληρικούς. Αυτή δεν είναι άλλωστε η μέριμνα της Εκκλησίας μας σήμερον διά τον πάσχοντα άνθρωπον; Η Ορθόδοξος Εκκλησία εδώ εις την Ελλάδα, δεν είναι διά τον σύγχρονον υποφέροντα άνθρωπον και ιατρός εν τοις νόσοις του και ρύστης εν τοις κινδύνοις τους οποίους αντιμετωπίζει και προστάτης των αδελφών μας και παραμυθία των καταπονουμένων και συνοδίτης εις τον αγώνα της ζωής και κυβερνήτης και διδάσκαλος και πανταχού παρούσα και θερμώς προφθαίνουσα;… Αυτό το στίγμα της εις την ζωήν των ανθρώπων, στίγμα ζωής και προσφοράς αειφόρου προς την δίδυμον ιεράν υπόθεσιν Εκκλησίας και Γένους. Ιεράς υποθέσεως και ξυνωρίδος εν τη οποία διεσώθησαν και διασώζονται τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, η ταυτότης και η ιδιοπροσωπία του Ρωμηού Ορθοδόξου, του Ελληνορθοδόξου…».
Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη κ. Ιγνάτιο για την πολυχρόνια αγάπη και φροντίδα του, μετέφερε προς τον Επίσκοπο , τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας τις πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και διαβεβαίωσε διά την διαρκή, εκτενή προσευχή του για την ευημερία και πρόοδο όλων μας.
[irp posts=”316560″ name=”Επίσκεψη του νέου Μητροπολίτου Σμύρνης στη Μητρόπολη Δημητριάδος”]
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος ανέλυσε την αρετή της πραότητος που χαρακτήριζε την προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Θάνος Θεοδώρου, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης, και επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του ενώνονται «δύο ακτές, δύο πόλεις, δύο ιστορίες, δύο κόσμοι, σε ένα κοινό μέλλον, μια κοινή πορεία, μια κοινή εμπειρία…». Εξέφρασε την χαρά όλων επί τω ακούσματι της εκλογής του και τόνισε ότι «δε θεωρούμε τυχαία αλλά Θεοφώτιστη την πρόκρισή σας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και Θεοπρόβλητη την εκλογή σας από την Σύνοδο των Αρχιερέων του Θρόνου. Σας πολυχρονίζουμε και σας συγχαίρουμε με σεβασμό και αγάπη, βλέποντας στο πρόσωπό σας τον μαντατοφόρο της ανάστασης, τον ειρηνοφόρο, τον ενοποιό των διεστώτων, τον επισυγάγοντα τα εσκορπισμένα…». Αμέσως μετά, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος απένειμε στον Σεβ. Σμύρνης την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Μητροπολιτικού μας Ναού, τον Χρυσό Σταυρό μετά Αστέρος.
Αντιφωνώντας, ο Ιεράρχης της Σμύρνης εξέφρασε την συγκίνησή του για την απόδοση της υψηλής τιμής και την αγάπη και την στοργή της προς το πρόσωπό του υποδοχής, ενώ αναγνώρισε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί μία σύζευξη της νύμφης του Αιγαίου προς την νύμφη του Παγασητικού και η θάλασσα που φαινομενικώς τις χωρίζει, ουσιαστικώς τις ενώνει στο πρόσωπό μου». Αναφέρθηκε στους αρχαίους δεσμούς, γλωσσικούς και πολιτιστικούς, της Θεσσαλίας με την ανατολική πλευρά του Αιγαίου, οι οποίοι επισφραγίστηκαν με την μετεγκατάσταση εδώ χιλιάδων Μικρασιατών σε καιρούς τραγικούς. Αφιέρωσε δε οφειλετικώς την τιμή στους μακαριστούς γονείς του Νικόλαο και Ελένη και υποσχέθηκε να περιβάλει πάντοτε με την αγάπη και τις προσευχές του τον ιερό Κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεως, ιδιαιτέρως δε τους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων.
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, καθώς και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης στους δρόμους της πόλης, συνοδεία στρατιωτικών αγημάτων και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατάληξη την παραλία του Βόλου, όπου τελέστηκε αρτοκλασία, μετά την οποία ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος εκφώνησε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του. Ο κ. Ιγνάτιος προσομοίωσε την λαμπρότητα της ημέρας με την λαμπρότητα των καρδιών των ανθρώπων της πόλεώς μας. Μνημόνευσε, με έκδηλη ευγνωμοσύνη, τους άνδρες και τις γυναίκες του Ναυτικού μας και του Λιμενικού Σώματος, «που στο Αιγαίο, ιδιαίτερα τούτο τον καιρό, διατρανώνουν ότι ο τόπος μας είναι τόπος της ελευθερίας, που σέβεται άγια και ιερά, ξέρει να υπερασπίζεται όσια και υπηρετεί την ειρήνη».
Αναφέρθηκε στον λαό της πόλης, που χαρακτήρισε «αλληλέγγυο, καθώς στην κρίσιμη αυτή περίοδο, όλοι στάθηκαν ενωμένοι και φρόντισαν αλλήλους, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του Αγίου Νικολάου, που είναι ο προστάτης κάθε κατατρεγμένου και πτωχού». Τέλος, απέστειλε τις ευχές και τα σεβάσματα Κλήρου και λαού, διά των φιλοξενουμένων Ιεραρχών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αλλά και την διαβεβαίωση ότι «στον τόπο αυτό όλοι εργαζόμαστε να φέρουμε εις πέρας το έργο του Χριστού, έργο ενότητας, φωτισμού, προσφοράς και θυσίας».