Παναγία Δοβρά: Το εσπέρας της Τρίτης, 9ης Ιουλίου 2024, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας…
o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της εν Δοβρά συνάξεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τριχερούσης που εορτάζεται ετησίως στις 10 Ιουλίου.
Ακολούθως τελέστηκε όπως κάθε Τρίτη η Ιερά Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού και αναγνώστηκε η ειδική ευχή.
Στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά, μαζί με το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Θαυματουργού Αγίου τίθεται σε προσκύνηση η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσης, η οποία μεταφέρθηκε τον Ιούνιο του 2017 από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και έκτοτε παραμένει στον Ιερό Ναό προς ευλογία των ευλαβών προσκυνητών.
Ιδιαίτερη ευλογία αποτελεί το γεγονός ότι ο εορτασμός της Παναγίας Τριχερούσης συμπίπτει με την 30η επέτειο από την ενθρόνιση του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος από την 10η Ιουλίου 1994, ημέρα της ενθρονίσεως του στην Ιερά μας Μητρόπολη, μέχρι και σήμερα διαποιμαίνει θεοφιλώς και θεαρέστως τον ευσεβή λαό του Θεού.
Αύριο το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Παναγίας Τριχερούσης και την 30η επέτειο από την ενθρόνιση του Ποιμενάρχου μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων: Αναφερόμενος ο άγιος Λουκάς, ο ιατρός και θαυματουργός, στους λόγους του ευαγγελιστού Λουκά που γράφει ότι ο Χριστός «απέστειλε» τους μαθητές του «κηρύσσειν την βασιλείαν του Θεού και ιάσθαι τους ασθενούντας», λέγει: «Έχετε ποτέ σκεφθεί ότι ο Κύριος δεν έστειλε τους μαθητές του μόνο για να κηρύττουν αλλά και για να θεραπεύουν τους ασθενείς; Από αυτό γίνεται φανερό ότι ο Χριστός θεωρεί τη θεραπεία των ασθενών κάτι πολύ σημαντικό, γι᾽ αυτό και ο ίδιος θεράπευε τους ανθρώπους.
Οι αρρώστιες», συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, «είναι ο μεγαλύτερος πόνος και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητος. Υπάρχουν πολλές και φοβερές ασθένειες που βασανίζουν τον άνθρωπο, που καταστρέφουν τη ζωή του και τον φέρνουν στην απελπισία. Αλλά ο Χριστός είναι αγαθός και φιλάνθρωπος και γι᾽αυτό, θέλοντας να βοηθήσει τους ανθρώπους, έδωσε και στους μαθητές του τη δύναμη να θεραπεύουν τους ασθενείς.
Πως το έκαναν οι άγιοι απόστολοι; Πως θεράπευαν τους ανθρώπους; Δεν το έκαναν με φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις αλλά με τη δύναμη του ονόματος του Χριστού».
Με την ίδια δύναμη θεράπευαν και οι άγιοι της Εκκλησίας μας, αλλά και θεραπεύουν ακόμη και μετά το μαρτύριο η την κοίμησή τους, και παρηγορούν με τα θαύματά τους τους ανθρώπους από τους πόνους των διαφόρων ασθενειών που τους ταλαιπωρούν.
Πολλοί είναι οι θαυματουργοί άγιοι, αλλά εμείς εδώ έχουμε την ευλογία να ζούμε τα αναρίθμητα θαύματα τα οποία επιτελεί ο άγιος Λουκάς, θεραπεύοντας αδελφούς μας που τον παρακαλούν, αλλά και αδελφούς μας που ούτε κάν τον γνωρίζουν. Και όμως εκείνος τους επισκέπτεται στο νοσοκομείο η ακόμη και στο χειρουργείο και τους θεραπεύει.
Αν όμως ο Χριστός έχει δώσει τόση δύναμη στους αγίους, για να θεραπεύουν τις ασθένειές μας, είναι φυσικό να έχει δώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην Παναγία Μητέρα του, η οποία δεν παύει ποτέ να θαυματουργεί διά των ιερών της εικόνων.
Και μία τέτοια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας έχουμε την ευλογία να φυλάσσεται εδώ στον ιερό ναό του αγίου Λουκά. Είναι η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσης, της οποίας εορτάζουμε αύριο τη Σύναξη.
Η Παναγία ονομάζεται στην εικόνα αυτή Τριχερούσα, διότι, όπως βλέπουμε στο κάτω μέρος της εικόνος, υπάρχει ένα τρίτο χέρι, ένα ομοίωμα παλάμης, το οποίο προσέφερε ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το θαύμα που έκανε η Υπεραγία Θεοτόκος στον ίδιο, θεραπεύοντας το κομμένο του χέρι.
Την περίοδο της Εικονομαχίας ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, θέλοντας να υπερασπισθεί την προσκύνηση των αγίων εικόνων, την οποία απαγόρευε ο εικονομάχος αυτοκράτορας, έγραφε λόγους και έστελνε επιστολές προς κάθε κατεύθυνση.
Γιά να τον εκδικηθεί ο αυτοκράτορας εξύφανε εναντίον του μία συκοφαντία, με την οποία παραπλάνησε τον άρχοντα της Δαμασκού και εκείνος έκοψε το δεξί χέρι του αγίου Ιωάννου, προκειμένου να μην μπορεί να γράφει. Μάλιστα έδωσε εντολή να κρεμάσουν το κομμένο χέρι του αγίου στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού προς παραδειγματισμό και όποιου άλλου σκεφτόταν να επιχειρήσει κάτι παρόμοιο.
Ο άγιος Ιωάννης θλιμμένος. όχι τόσο για το χέρι που του έκοψαν, αλλά γιατί δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να γράφει υπέρ των αγίων εικόνων, πήγε στον άρχοντα και τον παρακάλεσε θερμά να του επιτρέψει να πάρει τουλάχιστον πίσω το κομμένο μέλος.
Ο άρχοντας, που γνώριζε τον άγιο Ιωάννη, καθώς ήταν πολύ μορφωμένος και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, έδωσε εντολή να του το επιστρέψουν. Τότε ο άγιος Ιωάννης, κρατώντας το κομμένο χέρι του γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας που είχε στο σπίτι του και την παρακαλούσε με δάκρυα στα μάτια να τον θεραπεύσει, λέγοντας. «Παναγία μου, εσύ γνωρίζεις ότι μού έκοψαν το χέρι μου, γιατί υποστήριξα τις θείες εικόνες. Γι᾽ αυτό θεράπευσέ με και υπόσχομαι ότι θα γράψω πολλούς ύμνους προς τιμήν σου».
Προσευχόμενος ο άγιος Ιωάννης επί πολλές ώρες κάποια στιγμή αποκοιμήθηκε. Και τότε είδε την Παναγία από την ιερή εικόνα να του λέγει: «Το χέρι σου θεραπεύθηκε. Μη λυπάσαι πλέον, αλλά γράψε μου, όσα μού υποσχέθηκες».
Ο άγιος Ιωάννης ξύπνησε και διαπίστωσε ότι πράγματι το χέρι του είχε κολλήσει, ενώ στο σημείο όπου το είχαν κόψει υπήρχε γύρω-γύρω μία γραμμή για να μαρτυρεί το θαύμα.
Θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τον θεράπευσε, κατασκεύασε μία ασημένια παλάμη και την τοποθέτησε επάνω στην ιερά εικόνα της Παναγίας, η οποία έκανε το θαύμα, και η οποία ονομάζεται έκτοτε, όπως είπαμε Τριχερούσα. Αυτή την εικόνα πήρε στη συνέχεια μαζί του ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, όταν πήγε στη Λαύρα του αγίου Σάββα και έγινε μοναχός.
Αιώνες αργότερα, η εικόνα της Τριχερούσης δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Σερβίας Σάββα που είχε επισκεφθεί τη Λαύρα, και εκείνος την μετέφερε από την Παλαιστίνη στη Σερβία. Λόγω όμως των πολέμων και της καταλήψεως της Σερβίας από τους Τούρκους, η εικόνα αυτή έφθασε με θαυμαστό τρόπο στο Άγιο Όρος, στη Μονή Χιλανδαρίου, την οποία είχε ιδρύσει ο άγιος Σάββας, και παραμένει έκτοτε εκεί μέχρι και σήμερα.
Εκεί κατασκευάσθηκε και αυτό το πιστό αντίγραφο, το οποίο χάρισε στην Ιερά μας Μονή κάποιος ευλαβής δωρητής, για να έχουμε και εμείς τη χάρη της και τη βοήθεια της Παναγίας μας.
Αυτή τη χάρη και τη βοήθεια επικαλεσθήκαμε και απόψε και θα επικαλεσθούμε και αύριο που εορτάζουμε τη Σύναξή της, και εύχομαι η Κυρία Θεοτόκος, η Παναγία, να δίδει σε όλους σας πλούσια την ευλογία και τις δωρεές της.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ