Το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος τη Δοξολογία επί τη Επετείω της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, στην οποία παρέστη η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν της Μητροοπόλεως, το παρών ακόμη έδωσαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού.
Ακολουθεί ο λόγος του Σεβασμιωτάτου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
“ Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χριστός Ανέστη!
Περιποιεί ιδιαιτέρα τιμή για τον τόπο μας η παρουσία σας σήμερα. Δεν είναι μόνο το κατ’ εξοχήν πρώτο τη τάξει θεσμικό αξίωμα, διά του οποίου η πατρίδα μας σας έχει εκλέξει για να την εκπροσωπείτε απανταχού της οικουμένης. Είναι και το πρόσωπόν σας, στο οποίο αισθανόμεθα ότι εκπροσωπείται «ο,τι το άριστον». Η παιδεία σας. Ο αγώνας σας για να μορφωθούν οι νεώτερες γενιές μέσα από την πανεπιστημιακή σας σταδιοδρομία. Η διακονία σας στην πολιτική στην οποία επιδείξατε σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο και τον πολίτη. Η γλώσσα της αληθείας την οποία χρησιμοποιείτε κατά την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων σας και διά της οποίας μας κάνετε υπερηφάνους σε μία περίοδο μεγάλης κρίσεως. Δίδετε μαρτυρία ενώπιον των Ισχυρών της γης ότι ο λαός μας δεν φοβάται να κρίνει έναν πολιτισμό, ο οποίος περιορίζεται στον οικονομισμό, αλλά παραθεωρεί τον άνθρωπο. Και τούτο δεν μπορεί να έχει σχέση με την δική μας ιστορική συνέχεια και παράδοση, όπως αυτή εκφράζεται στον ελληνορθόδοξο δρόμο! Αποτελείτε μοναδικό παράγοντα εμπιστοσύνης και σταθερότητος, καθότι ενώνετε τα διεστώτα της κοινωνικής μας πραγματικότητος.
Σήμερα τιμάτε την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά με την παρουσία σας εδώ, στον ιστορικό αυτό προσκυνηματικό ναό του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Του Αγίου του οποίου το άφθαρτον σκήνωμα απετέλεσε για τους κατοίκους των Επτανήσων φρουρό διαφυλάξεως της ελληνικότητος, της ορθοδοξίας, της δίψας για ελευθερία. Επί αιώνες η ξενοκρατία θέλησε να διαμορφώσει την συνείδηση του λαού μας κατά τις δικές της προοπτικές. Όμως δεν μπόρεσε να αλλοτριώσει τις κύριες συνισταμένες του ήθους του. Την ακεραιότητα της πίστεώς του. Την ανομολόγητη ελπίδα ότι «πάλι με χρόνους, με καιρούς» θα υπάρξει κράτος ελληνικό στο οποίο οι Επτανήσιοι θα έχουν τόπο! Και ήταν, μεταξύ άλλων, ο άγιος Σπυρίδων, ξένος ως προς την καταγωγή γι’ αυτό τον τόπο, αλλά πιο οικείος από τους οικείους ως προς την παρουσία του στο νησί μας, καθότι από το 1456 το ακέραιο λείψανό του, σημείον της αναστασίμου μαρτυρίας και ζωής την οποία η χριστιανική πίστη κομίζει, συντροφεύει την καθημερινότητα των ανθρώπων, αφουγκράζεται τις ελπίδες και τους σταυρούς τους, θαυματουργεί διασώζοντας τόσο τον τόπο από ποικίλες περιστάσεις, επιδρομές και νόσους, όσο και τους ανθρώπους στα δικά τους πάθια και βάσανα! Και είναι ο Άγιός μας και σήμερα αυτός που εξακολουθεί να συνδράμει τις ζωές όλων μας και όχι μόνο πνευματικά!
Ήρθατε σήμερα να συνεορτάσουμε το γεγονός της Ενώσεως της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα. Ταυτοχρόνως όμως ήρθατε για να θυμηθούμε όλοι μας ότι το αυθεντικό νόημα της ζωής δεν περνά μόνο από την επιβίωση της οικονομίας ή από την αντιμετώπιση των υλικών προβλημάτων. Θα αντέξουμε ως Έλληνες, εφόσον κρατήσουμε ακέραιη την ταυτότητά μας. Το ήθος της αντιστάσεως απέναντι στην ευκολία. Το ήθος της ελευθερίας, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από την πίστη στον Θεό και διά εκείνης της παιδείας που δεν μένει εγκλωβισμένη στο «εδώ και τώρα», αλλά δίνει φωνή στην αγάπη για όλους. Το ήθος της επιγνώσεως ότι είμαστε συνεχιστές εκείνων των ριζοσπαστών βουλευτών, οι οποίοι έβαζαν την Ελλάδα πιο πάνω και από την ζωή τους. Και χρειαζόμαστε σήμερα έναν τέτοιο γνήσιο πατριωτισμό, όχι μόνο για να υπερβούμε την ανάγκη, αλλά και για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο στον οποίο δεν θα κυριαρχεί η μεμψιμοιρία, ο ατομοκεντρισμός, ο φόβος, αλλά η ελπίδα για την ζωή και την συνύπαρξη, η οποία έχει διάσταση αιωνιότητος. Και όλα αυτά αποτυπώνονται στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, τον οποίο αγωνιζόμαστε όλοι οι Κερκυραίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να διατηρήσουμε!
[irp posts=”348788″ name=”Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Αγία Φωτεινή έγινε διαπρύσιος κήρυκας του Ιησού Χριστού»”]
Ως ευ παρέστητε, κύριε Πρόεδρε! Η τοπική μας Εκκλησία, διά του επισκόπου της, ο οποίος πάντοτε ενθυμείται τι προσφέρατε στον τόπο μας κατά την υπουργική σας διακονία, σας υποδέχεται με σεβασμό και τιμή. Προσεύχεται να έχετε δύναμη στα καθήκοντά σας υπέρ του λαού μας. Και σας προσφέρει συμβολικά αυτήν την εικόνα του Αγίου μας Σπυρίδωνος, για να θυμόμαστε την δική του αγάπη για την αλήθεια, τον άνθρωπο, την οικουμένη! Καλώς ορίσατε! “
Κατόπιν ο κ. Νεκταρίος δώρησε στον κύριο Πρόεδρο εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ακολούθως εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας στο κτίριο της Ιονίου Βουλής, από την κα Σοφία Αικατερίνη Πανταζή, αναπληρώτρια Διευθύτρια Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Κερκύρας με θέμα : “Η μετάβαση από το Ιόνιο Κράτος στο Ελληνικό Βασίλειο : ένας πανηγυρικός απόλογος”.
Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο στο μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου και έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση.