Πανηγυρικά και μεγαλόπρεπα ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου υποδέχθηκαν την θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως.
Την Ιερή Εικόνα μετέφερε το εσπέρας της Τρίτης 18 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», και την υποδέχθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως, την πλατεία Ειρήνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο Ιερός Κλήρος, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου, των εκπροσώπων των στρατιωτικών, πολιτικών και αστυνομικών αρχών καθώς πλήθους ευσεβών πιστών.
Ύστερα από μία σύντομη δέηση μπροστά από την ΛΑΦ Κιλκίς ακολούθησε μεγάλη λιτανευτική πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με εκατοντάδες μέλη των Ποντιακών Συλλόγων του νομού να συνοδεύουν την Εικόνα, υπό τους ήχους ποντιακής λύρας καθώς και της Φιλαρμονικής του Δήμου Κιλκίς. Στην Μητρόπολη εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
Την εικόνα εκτός από τον σεβασμιώτατο συνόδευαν ο Γεν. Αρχιερατικός Εσπερινός της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γ. Τανιμανίδης και μέλη του Δ.Σ.
Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο και τα μέλη του ΔΣ της «Παναγίας Σουμελά» για την κατ’ εξαίρεση μεταφορά της ιεράς Εικόνας στην πόλη του Κιλκίς, λόγω του σπουδαίου γεγονότος της συμπλήρωσης 100 χρόνων ελευθερίας.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος Βεροίας τόνισε: «Εορτή μεγάλη και χαρμόσυνη εορτάζει αυτές τις ημέρες η πόλη σας και η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την εκατοστή επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον μακροχρόνιο τουρκικό ζυγό.
Καί όπως σε κάθε εορτή μιάς οικογενείας δεν απουσιάζει ποτέ η μητέρα, έτσι και σ᾽ αυτή την εορτή της πνευματικής οικογενείας σας δεν ήταν δυνατόν να απουσίαζε η Μητέρα σας και Μητέρα όλων των πιστών, η Παναγία μας.
Ήλθε, λοιπόν, στην πόλη σας και στην Ιερά Μητρόπολή σας η Παναγία με την πρόνοια και φροντίδα του ποιμενάρχου σας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. ᾽Εμμανουήλ· ήλθε με τη μορφή της ιερής και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου, της αγαπημένης Παναγίας των Ποντίων, το ιερό κειμήλιο που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στη νέα μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Φύλακες της και υπηρέτες της στις δεκαετίες που πέρασαν από τη μεταφορά της στο νέο της κατοικητήριο στο Βέρμιο, το Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά και το Διοικητικό της Συμβούλιο, που αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς εργάζονται για τη Χάρη της, αλλά και αγωνίζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής παραδόσεως του Ποντιακού Ελληνισμού κάτω από τη σκέπη της Παναγίας της Σουμελά.
Καί αν η Παναγία ανέλαβε από την ημέρα της Σταυρώσεως του Υιού της στο πρόσωπο του ευαγγελιστού Ιωάννη τη μέριμνα και την κηδεμονία του ανθρωπίνου γένους, στο γένος των Ελλήνων έδειξε πάντοτε ιδιαίτερη στοργή και αγάπη, ανταποδίδοντας την ευλάβεια και τον σεβασμό τους στην ιερή μορφή της.
Αναρίθμητα τα θαύματά της, αμέτρητες οι επεμβάσεις της για τη σωτηρία του, διαρκής η παρουσία της σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, στοργική προστασία η πανάχραντη σκέπη της στις ώρες των περιασμών και των θλίψεων, των κινδύνων και των δυσχερειών, των πολέμων και των απειλών.
Ενώπιον της ιερής εικόνος της Παναγίας μας έκαιγε πάντοτε το καντήλι των ελπίδων του Γένους μας και άναβε το κερί της ικεσίας και της παρακλήσεως.
Την ιερή της εικόνα λιτάνευαν στην ώρα της ανάγκης και αυτήν έπαιρναν μαζί τους φεύγοντας από τα σπίτια τους, ξερριζωμένοι από την πατρογονική γη.
Καί αν η ευγνωμοσύνη του Γένους μας είναι τόσο μεγάλη προς την Παναγία, και αν η αγάπη και η ευλάβεια των Ποντίων είναι τόσο μεγάλη για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά, είναι γιατί η Παναγία μας πάντοτε ανταποκρίθηκε και πάντοτε ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας.
Γι᾽ αυτό, αδελφοί μου, και σήμερα και ολo αυτό τον χρόνο που τόσο εδώ όσο και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας μας εορτάζουμε τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αναγράφουμε «τη υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», ενώ συγχρόνως η πατρίδα μας αλλά και ο καθένας μας προσωπικά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολυεπίπεδη κρίση, ας στρέψουμε και πάλι τα βλέμματα και την ψυχή μας στην Παναγία Μητέρα μας και ας της ζητήσουμε να είναι πάντοτε αρωγός και προστάτης μας, βοηθός και σκέπη μας.
Ας στρέψουμε όμως τα βλέμματα και την ψυχή μας και στο φωτεινό παράδειγμα της ζωής της, το παράδειγμα της πρόθυμης υπακοής στο θέλημα του Θεού, το παράδειγμα της απολύτου αφοσιώσεως στις εντολές του, το παράδειγμα της θυσιαστικής διακονίας και της ταπεινόφρονος σιωπής.
Ας στρέψουμε τα βλέμματά μας προς την Παναγία μας και ας αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που βάδισε Εκείνη από την πρώτη στιγμή της ζωής της μέχρι την ώρα της κοιμήσεώς της, τον δρόμο της μελέτης και της εφαρμογής του λόγου και των εντολών του Θεού.
Διότι, αδελφοί μου, όλοι οι άλλοι δρόμοι που μπορεί να φαίνονται άνετοι, ευρύχωροι και εύκολοι δεν οδηγούν στην πραγματική ευτυχία.
Η ευτυχία στην οποία νομίζουμε ότι μας οδηγούν οι δρόμοι μακριά από τον Θεό είναι αντικατοπτρισμός της αληθινής ευτυχίας που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος μόνο κοντά στον Θεό. Καί όπως ο αντικατοπτρισμός εξαπατά τους οδοιπόρους της ερήμου και νομίζουν ότι θα συναντήσουν μία όαση για να αναπαυθούν από το κουραστικό ταξίδι, αλλά στο τέλος αντιλαμβάνονται ότι ήταν μία απάτη και απογοητεύονται, το ίδιο συμβαίνει και με όλους εκείνους που νομίζουν ότι ο εύκολος δρόμος μακριά από τον Θεό οδηγεί στην μακαριότητα.
Κι αν ακόμη, αδελφοί μου, κάποιοι από τους δρόμους του κόσμου οδηγούν σε πρόσκαιρες οάσεις, ας μην ξεχνούμε ότι ο δρόμος του Θεού, που ακολούθησε με συνέπεια και αφοσίωση η Παναγία μας, δεν οδηγεί απλώς σε μία όαση αλλά στη χαρά της βασιλείας των ουρανών.
Αυτήν, αδελφοί μου, ας παρακαλέσουμε και σήμερα, προσκυνώντας τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά, αλλά και πάντοτε να μας χαρίσει η Παναγία μας και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε ανάγκη προστεθήσεται ημίν διά των πρεσβειών της».
Ακολούθησαν ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα έξω από τον Ιερό Ναό. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο Κιλκίς μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.