Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Πανόρμου Αθηνών λαμπρή υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά, που μεταφέρθηκε από το θρονί της στο Βέρμιο Ημαθίας στην Αθήνα για να συνεορτάσει με τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο στην ομώνυμη ενορία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στους Αμπελοκήπους.
Την εικόνα της Σουμελά μετέφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης. Στην αποστολή μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές, καθώς επίσης ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης το μέλος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Κυριακίδης και εκ μέρους της ποντιακής νεολαίας ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης.
Την εικόνα υποδέχθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. κ. Ιερωνύμου, καθώς επίσης κληρικοί και μεγάλος αριθμός πιστών. Εκ μέρους της πολιτείας παρευρέθηκαν ο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας, ο Ημαθιώτης Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και άλλων τοπικών φορέων.
Μετά την λαμπρή υποδοχή ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Προιστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. Πλάτων Βακαλάκης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο.
Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια κήρυξε το θείο Λόγο:
«Ο δεχόμενος προφήτην εις όνομα προφήτου μισθόν προφήτου λήψεται», μας βεβαιώνει το αψευδες στόμα του Κυρίου μας.
Και αν ο Χριστός είναι πρόθυμος να αποδώσει «μισθόν προφήτου» σε όσους δέχονται προφήτη, πόσο μεγαλύτερη χάρη και ανταμοιβή θα προσφέρει σε όσους υποδέχονται με συγκίνηση και κατάνυξη, όπως σείς, ο ευσεβής κλήρος και λαός της ενορίας του Αγίου Δημητρίου των Αμπελοκήπων και όχι μόνο, οι οποίοι σπεύσατε σήμερα για να υποδεχθείτε την ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Μητέρας του, την οποία οι προφήτες προεφήτευσαν και ο ίδιος εδόξασε;
Μεγάλη όντως ευλογία και χάρη συνοδεύει την ιερά αυτή και περίπυστο εικόνα της Παναγίας της Σουμελά, την οποία μεταφέραμε σημερα από το ιερό της κατοικητηριο, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκυνημα της στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας, με την τιμητική συνοδεία εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μακαριωτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την άδεια και την ευλογία του, για να συνεορτάσει μαζί σας τη μνήμη του πολιούχου και προστάτου της ενορίας σας, του μεγαλομαρτυρος και μυροβλύτου αγίου Δημητρίου, του Θεσσαλονικέως.
Και θα μπορούσα να πω ότι η μεταφορά στην Αθήνα της θαυματουργού και χαριτοβρύτου εικόνος της Παναγίας της Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου, αποτελεί και μία επιστροφή εις τα ίδια, στον τόπο από τον οποίο κατά τις μαρτυρίες ξεκίνησε η ιερά εικόνα το μακρινό της ταξίδι για να φθάσει στις βουνοκορφές του όρους Μελά της Τραπεζούντος.
Έργο κατά την παράδοση του ευαγγελιστού Λουκά, του οποίου τη μνήμη εόρτασε κατά αγαθή συγκυρία σήμερα η Εκκλησία μας, η ιερά εικόνα βρισκόταν αρχικά εδώ, στην Αθήνα, γι᾽ αυτό και απεκαλείτο Αθηνιώτισσα Παναγία. Τον 4ο όμως αιώνα η Παναγία αποφάσισε να ευλογήσει με την παρουσία της έναν άλλο τόπο, μακρινό, τον Ποντο, και να τον καταστήσει κατοικητήριό της.
Γι᾽ αυτό εμφανίσθηκε σε δύο ευλαβείς Αθηναίους κληρικούς και τους έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν τα πάντα και να γίνουν μοναχοί και Εκείνη θα τους καθοδηγούσε για να φθάσουν στον τόπο, στον οποίο ήθελε να ανεγείρουν μονή προς τιμήν της, υποσχόμενη ότι θα προστατεύει πάντοτε και αυτούς και όσους την ευλαβούνται και επικαλούνται τη χάρη της.
Και ενώ η ιερά εικόνα της Παναγίας της Αθηνιωτίσσης έφθασε εναερια στο όρος Μελά, οι δύο ευσεβείς μοναχοί, ο Σωφρόνιος και ο Βαρνάβας, όπως ονομάσθηκαν με τη μοναχική τους κουρά, υπακούοντας στο κέλευσμά της πορεύθηκαν διά ξηράς από την Αθήνα μέχρι το όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα, όπου με θεία αποκάλυψη βρήκαν την ιερή αυτή εικόνα σε ένα σπήλαιο, και ανίδρυσαν εκεί την περίπυστη μονή της Παναγίας της Σουμελά.
Για αιώνες η Μονή έγινε το σημείο αναφοράς των χριστιανών του Πόντου και ιδιαιτέρως των Ελλήνων, αλλά χάρη στα αναριθμητα θαύματα που επιτελούσε η χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας Παρθένου, υπήρξε τόπος ιερός και σεβάσμιος ακόμη και για τους αλλοθρήσκους, στα δύσκολα χρονια της Τουρκοκρατίας. Πολλοί ήταν οι αυτοκράτορες και οι σουλτάνοι και οι αλλοεθνείς ηγεμόνες που πλούτισαν τη Μονή, όπου εφυλάσσετο η ιερή εικόνα, με προνόμια και αναθήματα. Αμέτρητοι ήταν οι πιστοί που ανηφόριζαν στο όρος Μελα για να την προσκυνησουν και να λάβουν τη χάρη της. Όλα αυτά μέχρι τη μεγάλη καταστροφή, πριν από εκατό περίπου χρόνια, τότε που ο Ελληνισμός του Πόντου ξεριζώθηκε βάρβαρα από τις πατρογονικές του εστίες και διώχθηκε μέσα σε τραγικές συνθήκες από τον τόπο, χωρις να μπορέσει να πάρει μαζί του σχεδόν τίποτε, ούτε και αυτήν την ιστορική εικόνα της Παναγίας μητερας των Ποντίων, της Παναγίας Σουμελα. Το μόνο που πρόφθασαν να κάνουν οι μοναχοί πριν να φυγουν καταδιωκόμενοι από το μοναστήρι της, ήταν να την κρυψουν μαζί με κάποια άλλα κειμήλια, για να μην την καταστρέψει η μανία των αλλοθρήσκων. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Μονή με ειδική άδεια ο ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιωτης και μετέφερε την ιερή και θαυματουργό εικόνα της Σουμελιώτισσας Παναγίας και λιγοστα ακόμη κειμήλια στην Ελλάδα.
Στα επόμενα χρόνια η αγάπη των Ποντίων, που ήρθαν στην Ελλάδα αλλά και αυτών που διεσκορπίσθησαν στα πέρατα του κόσμου, ανίδρυσε το νέο κατοικητήριο της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο της Ημαθίας, όπου συγκεντρώνονται όλα τα ευλαβή τέκνα της, όπως άλλοτε στο ιστορικό μοναστήρι της στην Τραπεζούντα.
Αυτή την ιστορική και σεπτή και θαυματουργό εικόνα μεταφέραμε σήμερα στην ενορία σας, με την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδίας θερμότατα, για να λάβετε και σείς την ευλογία και τη χάρη της, την οποία έχουμε όλοι ανάγκη στη δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε και με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε ως άτομα αλλά και ως ανθρωπότης. Κινδύνους και πειρασμούς για τους οποίους θα πρέπει να ικετεύουμε τη στοργική Μητέρα του Κυρίου μας και Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας να απομακρύνει, ώστε με τη βοήθειά της και τις πρεσβείες και τη χάρη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου να απαλλαγούμε από παντός ορατού και αοράτου εχθρού, για να τους υμνούμε και να τους δοξάζουμε εις τους αιώνας.