Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, και με υβριδικό τρόπο (συνδυασμό περιορισμένης φυσικής παρουσίας και ευρείας τηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης) συνεχίστηκε χθες, 15 Μαΐου 2021,
για δεύτερη ημέρα, το ειδικό Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: «Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1821 και η προσφορά του Ιερού Κλήρου της Φθιώτιδας» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο πρωινές συνεδρίες και στην συνεδριακή αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, όπου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρία.
Στις τρεις συνεδρίες προήδρευσαν διαδοχικά ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, η κ. Βασιλική Σταθοκώστα, Αναπλ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτ. π. Αθανάσιος Γκίκας.
Το πρόγραμμα των τεκμηριωμένων και ειδικών εισηγήσεων υπό διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων είχε ως εξής:
«Βιβλικές μορφές και αφορμές στη δράση και το υπόδειγμα ηρώων του 1821» από τον κ. Κωνσταντίνο Ζάρρα, Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Η διοικητική οργάνωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος προ της εθνεγερσίας» από τον κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Αθανάσιος Διάκος: αγωνιστής και μάρτυρας για τη θρησκευτική ελευθερία και τη διαφύλαξη της ταυτότητας του Γένους» από την κ. Βασιλική Σταθοκώστα, Αναπλ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Ο Διάκος και η Αλαμάνα ως «τόποι μνήμης» στα σχολικά βιβλία του 20ου αιώνα» από τον κ. Βασίλειο Φούκα, Αναπλ. Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Ο Αρχιεπίσκοπος Φθιώτιδος Καλλίνικος (Καστόρχης) και ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1821» από τον κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Η δράση του παπα-Ζαχαρία Αινιάνων και το ιδεολογικό υπόβαθρο των Φιλικών στην Φθιώτιδα» από τον κ. Θεόδωρο Κουτρούμπα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Louvain του Βελγίου.
«Σαλώνων Ησαΐας: Εκκλησιαστικο-ιστορική θεώρηση της συμμετοχής ενός επισκόπου στις πολεμικές επιχειρήσεις της Εθνεγερσίας (1821)» από τον κ. Δημήτριο Μεταλληνό, Διδάσκοντα του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
«Λειτουργική Συνάντηση με το 1821 και η ανθεκτικότητα των Ελλήνων: βιωματική γνώση, μνήμη, πίστη και προοπτική» από τον κ. Γεώργιο Σπανό, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Οι σύνεδροι, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις νεοσύστατες εκπαιδευτικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στην μαρτυρική και ιστορική Υπάτη, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Νέων Πατρών, όπου προσκύνησαν τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Μητροπολίτου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάσθηκε πάνω στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης στην Αγρυπνία του Ακαθίστου Ύμνου του 1711, αλλά και στην ιστορική Ιερά Μονή Αγάθωνος, όπου και ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου.
Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής των Μυροφόρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, Εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Αγίου Άρτης κ. Καλλινίκου το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, διότι έθεσαν υπό την αιγίδα και ευλογία της Ιεράς Συνόδου τόσο το Συνέδριο όσο και όλες τις συνοδευτικές εκδηλώσεις.
Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι με την καταληκτήρια συνεδρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.
Το πρωί θα τελεστεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους Συνοδικούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικο και Γλυφάδος κ. Αντώνιο και από τον οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, η οποία και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.
Επίσης, οι Άγιοι Αρχιερείς θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση στο Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λαμίας, θα εγκαινιάσουν την έκθεση συλλεκτικών εκθεμάτων (Χάρτες, προσωπογραφίες και ζωγραφικές απεικονίσεις της Ελληνικής Επαναστάσεως) από τη συλλογή του κ. Ευαγγέλου Στεφανή στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και τέλος θα καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου στο Μνημείο του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα.
Στις εκδηλώσεις της 2ης μέρας του Συνεδρίου παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων κ. Αμαλία Ποντίκα, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Ξεφλούδας, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης.