Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μέσα στην αναστάσιμη χαρά και με την πληθωρική συμμετοχή του ευσεβούς λαού, το Αγρίνιο τιμά και φέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Στην ακολουθία του Όρθρου και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Κανάγκας κ. Θεοδόσιος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, εκ μέρους και των άλλων αγίων Αρχιερέων, για την πρόσκληση να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις και να τιμήσουν τον προστάτη και έφορο της πόλεως του Αγρινίου, τον μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρο.
«Από τη θέση αυτή και χθες και σήμερα θαυμάζω και τον περικαλλέστατο αυτό Ιερό Ναό που ξεκίνησε να χτίζεται από το έτος 1923 και είναι από τους ωραιότερους και του καλύτερους Ιερούς Ναούς που έχω δει και που είναι η ψυχή των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους να τον φτιάξουν, όπως θαυμάζω και την προσέλευση των ευλαβών χριστιανών και της πόλεως και της περιοχής, που έρχονται από πολύ νωρίς για να τιμήσουν και να υμνολογήσουν τον Άγιό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στην αρχή της ομιλίας του.
Στη συνέχεια ανέλυσε το όνομα του Αγίου Χριστοφόρου και αναφέρθηκε στο μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου, όπως αυτό συντελείται μέσα στην Εκκλησία μας, δια των ιερών μυστηρίων και της λατρευτικής ζωής και προέτρεψε τους πιστούς να γίνονται χριστοφόροι και θεοφόροι.
Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ανέφερε: «Τί θα πεί Χριστοφόρος; Αυτός που φέρει τον Χριστό. Αυτός που έχει μέσα του τον Χριστό. Αυτός που ζει με τον Χριστό είναι Χριστοφόρος και Θεοφόρος. Ποιοι είναι Χριστοφόροι αρχικά; Είναι όλοι οι άνθρωποι από την δημιουργία τους. Διότι ο άνθρωπος είναι ένα μέρος του ιδίου του Θεού. Ο Θεός κατά την δημιουργία του ανθρώπου ενεφύσε στο πρόσωπό του πνοή ζωής και τον έκανε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή Του. Έτσι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας τον ίδιο τον Θεό. Λέγει η Αγία Γραφή ότι “ο Θεός εντός ημών εστί”: μέσα μας είναι ο Θεός και, συγχρόνως, οι άνθρωποι κινούμαστε και είμαστε εντός του Θεού. Αυτός είναι ο άνθρωπος. Ένα κομμάτι του Θεού πάνω στη γη. Και αυτή είναι η πορεία του ανθρώπου να πορεύεται προς τον Θεό και προς την αιωνιότητα».
Ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι: «Χριστοφόροι επίσης είναι όσοι βαπτίστηκαν στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όσοι απετάχθησαν τον σατανά και ενεδύθησαν τον Χριστόν, κατά την προτροπή του ιερού υμνωδού, ο οποίος λέει στην βάπτισή μας “απετάξω τον σατανά”, “συνετάξω τον Χριστόν”. Πολύ ωραία ψάλλει η Εκκλησία μας “όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Αλληλούια”: Όσοι βαπτιστήκατε στο όνομα του Χριστού, ντυθήκατε και τον Χριστό».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Ποιοί είναι Χριστοφόροι και Θεοφόροι σήμερα; Όσοι από εμάς, “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης” προσερχόμαστε να κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού “εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον”. Έτσι τα έχει τάξει η Εκκλησία μας, ώστε ο άνθρωπος να είναι όχι μόνο Χριστοφόρος, όχι μόνο Θεοφόρος, αλλά και σύσσωμος και σύναιμος Χριστού. Να έχει το ίδιο σώμα και το ίδιο αίμα με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό μετά πολλής προσοχής, μετά δέους και φόβου και ”πίστεως και συνέσεως πνευματικής” να προσερχόμαστε στην Εκκλησία και ως ο άσωτος υιός διαρκώς να ομολογούμε και να λέμε “ο θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ”, “δέξαι με πάτερ μετανοούντα και ελέησόν με” και “ποίησόν με ως ένα των μισθίων σου”.
Όμως, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα τέτοια, δεν είναι πάντα ευοίωνα. Ο άνθρωπος γονατίζει, αλλά “ο αντίδικος υμών διάβολος, ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη”. Ο διάβολος γυρίζει για να αρπάξει και να κατασπαράξει πνευματικά τον άνθρωπο. Πώς λοιπόν θα επιστρέψουμε; Πώς θα αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με το Θεό; Η Εκκλησία μας, η υμνολογία της και οι ευχές της, μας μιλούν πολύ καθαρά και μας λένε: “Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα τω απροσίτω φωτί της αναστάσεως”. Να καθαρίσουμε τον εαυτό μας. Και καθώς λέγει ο Απόστολος Παύλος “αδελφοί καθαρίσωμεν εαυτούς από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος επιτελούντες αγιωσύνην εν φόβω Θεού“. Να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας και να πορευθούμε, όπως ο άγιος Χριστόφορος, προς την αγιότητα για να κοινωνήσουμε αξίως και να φέρουμε μέσα μας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος επεσήμανε: «Πρέπει να είμεθα Χριστοφόροι, πρέπει να είμαστε και Θεοφόροι. Να φέρουμε μέσα μας τον Χριστό και να μην τον αποδιώκουμε από την ζωή μας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ψάλλουμε και να λέμε “είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες, αυτή γαρ ημάς έσωσε”. Αυτό μας σώζει, αδελφοί. Αυτή η πίστη μας. Αυτή η προσήλωσή μας και η κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας “εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν την αιώνιον”».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους «η οποία λάμπρυνε την Ιερά Πανήγυρη του πολιούχου του Αγρινίου» και ευχήθηκε «όλοι μας να παραδειγματιζόμαστε από την ζωή, την πολιτεία και το μαρτύριο του Αγίου Χριστοφόρου, διότι ο Άγιος Χριστοφόρος είναι συνυφασμένος με τη ζωή των Αγρινιωτών. Κάθε μέρα ο Άγιος είναι κοντά μας, είναι μαζί μας, προσεύχεται για μας, μας στηρίζει, μας ενισχύει και μας προφυλάσσει από τους πειρασμούς. Κάθε μέρα γίνεται πρότυπό μας. Γίνεται οδηγός μας στον πνευματικό μας αγώνα.».
Τους χορούς των αναλογίων πλαισίωσε χορός ιεροψαλτών της περιοχής, με επικεφαλής τους ιεροψάλτες του Ιερού Ναού κ. Παναγιώτη Βίγλα και κ. Παναγιώτη Μήτσου, ενώ κατά την Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος του Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και οι επιτελής του, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και των πολιτικών αρχών της περιοχής”.