Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, καθώς και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών της πόλεως, πανηγύρισε τη Δευτέρα 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο ομώνυμος Προσκυνηματικός Ναός της Σητείας.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ακολούθως ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και ιερούργησε, παριστοιχούμενος από Εφημερίους της πόλεως, και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στις επικρατούσες ιστορικές συνθήκες κατά το τέλος του 3ου μ.Χ. αιώνος και στην προσωπικότητα του Αγίου Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η ιστορία του απέδωσε τον τίτλο «Μέγας» και η Εκκλησία τον κατέταξε στον χορό των αγίων μαζί με τη χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη και μάλιστα με τον τίτλο των «Ισαποστόλων».
Όπως υπογράμμισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ο Μέγας Κωνσταντίνος, που έζησε και έδρασε στο μεθόριο μεταξύ μεταξύ ειδωλολατρικού και χριστιανικού κόσμου, χρησιμοποίησε το σημείο του Σταυρού, που είδε στον ουρανό με την επιγραφή «Έν τούτω Νίκα», ως λάβαρο για να επικρατήσει στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Γι᾿ αυτό δεν είναι τυχαίο που στην Ορθόδοξη εικονογραφία απεικονίζεται μαζί με την Αγία Ελένη που οργάνωσε και πέτυχε την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, έχοντας στο κέντρο τον Σταυρό του Κυρίου. Ακόμα, αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματά του, όπως ήταν το Διάταγμα των Μεδιολάνων για την ανεξιθρησκεία, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά για την κατάπαυση των τριακοσίων χρόνων διωγμών κατά των χριστιανών και την εδραίωση της Εκκλησίας.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία και τα λαπμπρά εγκαίνια της «Νέας Ρώμης» στις 11/5/330 μ.Χ., στη θέσπιση νέων νόμων, στην ανοικοδόμηση πολλών ιδρυμάτων και περίλαμπρων ναών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα τέλη της ζωής του Μεγ. Κωνσταντίνου, στην εξομολόγηση και στην βάπτισή του, που μαζί με τα ιεραποστολικά έργα που έπραξε μαζί με την αγία Ελένη αιτιολογούν πλήρως γιατί ο πρώην ειδωλολάτρης αυτοκράτορας αναδείχθηκε άγιος και μάλιστα Ισαπόστολος. Τέλος, ευχήθηκε την σκέπτη και τις πρεσβείες των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και ιδιαιτέρως σε όσους και όσες φέρουν το όνομά τους.
Στην πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος της πόλεως Σητείας έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Γ΄ Μητροπολιτικής Περιφέρειας και ο Εφημέριος του ναού Αιδεσιμώτατος Σκευοφύλακας π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, και παρέστη πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης.