I.M. BEΡΟΙΑΣ – Την Κυριακή 2 Ιουνίου το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στη Νάουσα έλαβε χώρα η εκδήλωση «Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού: βίωμα και γνώση» που συνδιοργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη με την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως στο πλαίσιο των «Λ΄ Παυλείων».
Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυναν ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ναούσης – Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως κ. Φώτης Φανιάδης.
Ακολούθως παρουσιάστηκε ο τόμος των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε διαδικτυακά η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης στην πανδημία του κορονοιού, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τον νέο τόμο επιμελήθηκαν ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης και ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης και παρουσίασαν ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, η κ. Αναστασία Μαχαιρίδου και ο κ. Νικόλαος Πετρίδης.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων προσέφερε στους συντελεστές το αναμνηστικό των «Λ΄ Παυλείων», ενώ κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να παρευρίσκομαι και να χαιρετίζω την εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ναούσης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά μας Μητρόπολη στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «Παντάνασσα».
Η χαρά μου οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι σήμερα παρουσιάζονται τα Πρακτικά του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου, το οποίο οργάνωσε και πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και στο οποίο είχα την τιμή να μιλήσω, και αφετέρου γιατί η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται με φυσική παρουσία, στον όμορφο και φιλόξενο αυτό χώρο, καθώς δεν ισχύουν πλέον οι περιορισμοί που ίσχυαν το 2021 για υγειονομικούς λόγους.
Έχουμε έτσι την ευκαιρία να χαρούμε την ωραία αυτή εκδήλωση και να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της, αλλά και τους διοργανωτές του Συνεδρίου, και φυσικά όσους κοπίασαν για την έκδοση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου «Πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού: βίωμα και γνώση».
Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως γνωρίζουν και θα μας πούν οι ειδικότεροι εμού επιστήμονες και μελετητές της Ιστορίας και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, ότι ο τόμος των Πρακτικων με τις εισηγήσεις και τις ανακοινώσεις που περιλαμβάνει θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πηγή πολύτιμων στοιχείων για τον Πόντο και τον Ελληνισμό που έζησε, δημιούργησε και άκμασε εκεί για πολλούς αιώνες, και που δυστυχώς υπέμεινε και αμέτρητες ταλαιπωρίες και διωγμούς και τελικά εκδιώχθηκε με άδικο και βάναυσο τρόπο.
Είναι όντως ευτύχημα ότι κάποια τουλάχιστον από τα τεκμήρια αυτής της ιστορικής διαδρομής και του πολιτισμού διασώθηκαν και φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Ναούσης – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», που φιλοξενεί χειρόγραφα και τα έντυπα τα οποία βρισκόταν κάποτε στη βιβλιοθήκη της Αργυροπόλεως του Πόντου, και τα οποία γίνονται γνωστά και μέσα από τα ψηφιακά τους αντίτυπα που είναι διαθέσιμα μέσω της Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Συγχαίρω και πάλι από καρδίας όλους τους συντελεστές και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ναούσης κ. Φώτιο Φανιάδη, και εύχομαι τα Πρακτικά του Συνεδρίου να κάνουν ευρύτερα γνωστές, και σε αυτούς που δεν είναι, πολλές από τις πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και της αδικίας που υπέστη.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ