ΕΒΡΟΣ: Μεγάλη συμμετοχή στον ετήσιο εορτασμό στο Πύθιο Διδυμοτείχου και τη Νέα Ορεστιάδα-Με βαθιά συγκίνηση και ιδιαίτερη ιεροπρέπεια τελέστηκαν φέτος οι εκδηλώσεις «Κυρίλλεια» στον ακριτικό Έβρο, προς τιμήν του Ιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος μαρτύρησε από τους Οθωμανούς στην Αδριανούπολη στις 18 Απριλίου 1821.
Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, στο Πύθιο Διδυμοτείχου –όπου βρίσκεται ο τάφος του– και στη Νέα Ορεστιάδα, μπροστά στον ανδριάντα του, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Φέτος, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτη Δαμασκηνού, ο οποίος σε μήνυμά του χαρακτήρισε τον Άγιο Κύριλλο «πολύτιμο λίθο» στην πνευματική ιστορία της Θράκης.
Ο Πατριάρχης που ανέβηκε στην αγχόνη για την Πίστη
Ο Άγιος Κύριλλος ΣΤ’ διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1813 έως το 1818. Με καταγωγή από την Αδριανούπολη, αρνήθηκε να απαρνηθεί την Ορθόδοξη Πίστη και οδηγήθηκε στην αγχόνη από τις οθωμανικές αρχές, λίγες ημέρες μετά το μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η εκτέλεση του Αγίου Κυρίλλου ήταν πράξη εκφοβισμού των Χριστιανών της Θράκης κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η ταφή του έγινε στο Πύθιο, δίπλα στον Έβρο ποταμό, όπου η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου έχει διατηρήσει άγιο προσκυνηματικό χώρο που δέχεται πλήθος πιστών από όλη τη Θράκη.
Σύμβολο Ορθοδοξίας και αντίστασης στον αφελληνισμό της Θράκης
Στον λόγο του, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός αναφέρθηκε στην πνευματική παρακαταθήκη του Ιερομάρτυρα, τονίζοντας πως «η τελευταία πνοή του Κυρίλλου αναπαύεται σαν δρόσος στις εύφορες πεδιάδες της Θράκης και φωτίζει τον δρόμο των πιστών». Ο Άγιος Κύριλλος αποτελεί σύμβολο του μαρτυρικού φρονήματος της Ορθοδοξίας και της αντίστασης στον εκτουρκισμό των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής.
Η τιμή προς το πρόσωπό του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η περιοχή του Έβρου δέχεται πολλαπλές πιέσεις δημογραφικές και γεωπολιτικές, και η Εκκλησία της Ελλάδος προβάλλει τη μνήμη του Κυρίλλου ως φάρο ελπίδας, εθνικής συνέχειας και πνευματικής ανάστασης.
Η Θράκη κρατά ζωντανή την Ορθόδοξη Μαρτυρία
Οι πιστοί από Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί και όλη τη Θράκη συμμετείχαν στις τελετές, με λιτανεία, αρχιερατική θεία λειτουργία και επίσημες ομιλίες. Στιγμή συγκίνησης αποτέλεσε η ανάγνωση του αποσπάσματος του βίου του Αγίου Κυρίλλου, ενώ μαθητές σχολείων της περιοχής τραγούδησαν ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια της Αν. Θράκης.
Ο Άγιος Κύριλλος, που μαρτύρησε μόνο για την πίστη του στον Χριστό, συνεχίζει να εμπνέει τους Θρακιώτες και να δείχνει πως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, η μαρτυρία της πίστεως και του Γένους δεν σβήνει.