Σύμη: Χθες, 27 Ιουνίου 2021, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Πεδίου Σύμης…
με συλλειτουργούς του τον εφημέριο της Ενορίας π. Χρήστο Σταθόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ι. αναλόγιον διακόνησε ο Ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Νικήτας Βογιατζής, μετά του κ. Μερκουρίου Γιανναρά, Αναγνώστου και Πρωτοψάλτου της Ι. Μονής Πανορμίτου, του κ. Μιχαήλ Τσαβαρή και του κ. Αναστασίου Σταθοπούλου.
Με την Κυριακή των Αγίων Πάντων, κατακλείεται ο κινητός κύκλος των εορτών που άρχισε με το κατανυκτικό Τριώδιο και ολοκληρώθηκε με το χαρμόσυνο Πεντηκοστάριο, και εμπεριέχει όλο το έργο της Θείας Οικονομίας με κέντρο την μεγάλη εορτή του Πάσχα.
Η εορτή των Αγίων Πάντων, όπως επεσήμανε ο Σεβ. Μητροπολίτης εις το, μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, θείον κήρυγμα, αποτελεί την απόδειξη του σωτηριώδους έργου της Εκκλησίας ανά τους αιώνας και προπαντός το έργο της παντοδυνάμου ενεργείας του αγίου Πνεύματος στον κόσμο.
Όπως παρατηρεί πολύ ωραία ο Νικηφόρος Ξανθόπουλος στο συναξάριο της ημέρας: «Οι θειότατοι Πατέρες εθέσπισαν την εορτή αυτή μετά την κάθοδο του αγίου Πνεύματος για να δείξουν ότι η παρουσία του παναγίου Πνεύματος διά των αποστόλων επέτυχε να αγιάση και να σοφίση το ανθρώπινο φύραμα και να αποκαταστήση τους ανθρώπους στην θέσι των αγγέλων διά του Ιησού Χριστού, είτε με την προσφορά του μαρτυρικού των αίματος, είτε με την ενάρετο πολιτεία και διαγωγή των. Και έργο υπερφυσικό διαπράττεται. Κατεβαίνει το Πνεύμα, ο Θεός, και ανεβαίνει ο χούς, ο άνθρωπος».
Για τον λόγο αυτόν, η Εκκλησία ενθυμείται και τιμά σήμερα όλους τους γνωστούς και αγνώστους Αγίους, οι οποίοι στα πέρατα του κόσμου διαχρονικά αγάπησαν και δίδαξαν στο όνομα του Χριστού δίδοντας την αυθεντική μαρτυρία τους, μη φειδόμενοι να θυσιάσουν ακόμη και την ζωή τους γι’ Αυτόν.
Οι Άγιοι απολαμβάνουν την δόξα και συμμετέχουν στην χάρη του Θεού, ενώ ευρίσκονται μέσα στο άκτιστο φως της Παρουσίας Του, γεγονός που συμβολίζει το φωτοστέφανο που απεικονίζεται στις αγιογραφικές αναπαραστάσεις τους.
Την δόξα αυτή αποκαλύπτει ο προφήτης Δανιήλ να διοχετεύεται από τον θρόνο του Θεού και το φως αυτό βλέπουμε να περιβάλλει τον Μωϋσή στην φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο.
Μέσω του ιδίου αυτού φωτός ο προφήτης Ηλίας ανυψώνεται στον ουρανό διά πυρίνου άρματος, αλλά και την ουράνια αυτή δόξα Του αφήνει ο Χριστός να φανεί στους μαθητές Του κατά την Μεταμόρφωσή Του (Λουκ. 9,29/Ματθ. 17,2).
Είθε όλοι μας να επιτύχουμε της ουρανίου αυτής δόξης και μακαριότητος, με άλλα λόγια, αυτό που ζητά ο Θεός από εμάς, να γίνουμε δηλαδή κατοικητήριο της Θεότητος, διά του Πνεύματος του Αγίου, που κατοικεί μέσα μας, και διά του αγίου βαπτίσματος. Ο σκοπός της ζωής μας είναι άλλωστε να αυξηθούμε «εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφ. 4,13).