ΚΥΚΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ: Με τη δέουσα λαμπρότητα και την προσήκουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Γ’ Κυριακή των Νηστειών, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπως ονομάζεται, στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από Πατέρες της Μονής, κληρικούς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.
Αισθητή ήταν και η συμμετοχή των πιστών, οι οποίοι εφαρμόζοντας στο έπακρο τις σχετικές οδηγίες των αρμοδίων αρχών και επιστημονικών επιτροπών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, προσήλθαν για να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, για τη συνέχιση του πνευματικού τους αγώνα, κατά το υπόλοιπο διάστημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος, με λόγο αγιοπατερικό, παρουσίασε ενώπιον του εκκλησιάσματος, αλλά και των απανταχού της γης πιστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη μετάδοση από τους δέκτες των τηλεοράσεών τους, τα ιερά μηνύματα και τη σημασία του Σταυρού στη ζωή μας.
«Με τον Σταυρό ανοίχθηκε ο δρόμος της σωτηρίας στον εκπεσόντα άνθρωπο. Με τον Σταυρό μεταγγίσθηκε στις δηλητηριασμένες από το κακό και την αμαρτία φλέβες μας το αγνό ζωοπάροχο και θείο αίμα της ψυχικής μας ανανέωσης και λύτρωσης. Με τον Σταυρό το κράτος της αμαρτίας καταλύθηκε, η εξουσία του διαβόλου καταργήθηκε, η βασιλεία του Άδη εξαφανίσθηκε, ο θάνατος πατήθηκε και η αιώνια ζωή και Βασιλεία εγκαθιδρύθηκε», τόνισε.
«Προβάλει σήμερα η Εκκλησία μας τον Σταυρό, για προσκύνηση και διδαχή, για να ενισχύσει την πίστη μας και την αγάπη μας προ τον Αρχηγό και Κυβερνήτη Χριστό», πρόσθεσε, για να καταθέσει ακολούθως μια σειρά από ερωτήματα- προβληματισμούς.
«Εμείς έχουμε ελκυστεί από τη δύναμη του Σταυρού; Στρέφουμε τον νουν και την καρδιά προς τον Εσταυρωμένο Ιησού; Αντλούμε από τη φρικτή θυσία του Γολγοθά την προσφερόμενη σωτηρία; Ακολουθούμε το παράδειγμά του; Μιμούμαστε και αντιγράφουμε τις αρετές του; Μορφώνουμε μέσα μας αυτόν τον ίδιο τον Χριστό; Αποκτήσαμε την αγάπη του Χριστού, την ταπείνωση, την υπακοή και την αφοσίωσή του προς τον Πατέρα; Τη μακροθυμία και ανεξικακία, την υπομονή και εγκαρτέρηση στις δοκιμασίες; Τη μέχρι θανάτου, ¨θανάτου δε σταυρού¨, αυταπάρνηση και αυτοθυσία;».
Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πνευματικό αποχρωματισμό της κοινωνίας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μας σήμερα είμαστε ένοχοι μπροστά στον Εσταυρωμένο και Ακανθοστεφανωμένο Κύριο, γιατί, κυλισμένοι όλοι μέσα στον βόρβορο μιας σηψαιμικής ανηθικότητας, βυθισμένοι όλοι μέσα στην υλόφρονη ζωή, κυριευμένοι από τον άσβεστο πόθο των ηδονών και των τέρψεων, κλεισμένοι μέσα στην στενόκαρδη και στενόχωρη ιδιοτέλειά μας καταφρονήσαμε τη σταυρική του θυσία, την πηγή της λυτρώσεώς μας».
»Σήμερα δυστυχώς, επειδή εξορίσαμε από τη ζωή μας τον Εσταυρωμένο Ιησού, τον Θεάνθρωπο και Λυτρωτή μας Χριστό, βλέπουμε την ανθρώπινη δικαιοσύνη να έχει χάσει την αυθεντία της θείας προέλευσής της και να έχει κατρακυλήσει στη λάσπη των σκοπιμοτήτων και των συναλλαγών».
Ο Πανιερώτατος, στον λόγο του, δεν θα μπορούσε να μην κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον σταυρό και τον Γολγοθά, για 46 τώρα χρόνια, της σκλαβωμένης πατρίδα μας. Καταθέτοντας τον πόνο και την αγωνία του αυτή έψεξε τη «μεγαλόσχημη απάτη», την «αδυσώπητη ακαμψία των ανόμων συμφερόντων των ισχυρών της γης», την παθητική και επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κοντόφθαλμα συμφέροντα κάποιων κρατών μελών, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, «απέναντι στις παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές του νεοθωμανού κουρσάρου της Ανατολικής Μεσογείου, του νεοσουλτάνου Ερντογάν».
Όπως επεσήμανε, «η ένοχη αυτή συμπεριφορά της Ευρώπης και των άλλων Διεθνών Οργανισμών, ενθαρρύνουν την Τουρκία στις παράνομες και παράλογες επιδιώξεις της», όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, στην προβολή, εν όψει, μάλιστα, της νέας πρωτοβουλίας για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διασκέψεως, νέων απειλών για λύση δύο κρατών, καθώς και στην προπαγανδιστική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» της Τουρκικής τηλεόρασης, που στόχο έχει να ενισχύσει τις αποσχιστικές και διχοτομικές διαθέσεις των Τουρκοκυπρίων.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου υπογράμμισε βέβαια ότι «όλα αυτά δεν οφείλονται μόνο στην ανεύθυνη παθητική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων μεγάλων της γης, ούτε και είναι καρπός μόνο της αμοραλιστικής διεθνούς διπλωματίας. Όλα αυτά οφείλονται, κυρίως και στις δικές μας αμαρτίες, που συνοδεύονται από μια πεισματική αμετανοησία. Όλα αυτά οφείλονται, γιατί στο κέντρο της ζωής μας βάλαμε τον αμαρτωλό άνθρωπο και όχι τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Θεάνθρωπο».
»Ας μην πλανόμαστε, όμως! Το αρραγές θεμέλιο της ζωής, η αλήθεια και η ευδαιμονία των ανθρώπων βρίσκεται στον ευαγγελικό νόμο του Εσταυρωμένου Ιησού, στην απολύτρωση, που πραγματοποιήθηκε με τη σταυρική θυσία του Χριστού, με την οποία αποκατέστησε τη «Θείαν Εικόνα» του ανθρώπου».
Τέλος, κλείνοντας τον λόγο του, ο Πανιερώτατος, υπογράμμισε ότι για να μπορέσουμε να εξέλθουμε νικητές σε αυτόν τον έμπονο αγώνα κατά των παθών και της αμαρτίας, την ψυχωφελεστάτη αυτή περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χρειάζεται να πλησιάσουμε τον Σταυρό του Κυρίου με σταθερή θέληση και εκούσια να Του προσφέρουμε, «αντί για ξύδι και χολή, το δροσερό νερό της μεταμέλειάς μας, τα ειλικρινή δάκρυα της μετάνοιάς μας και ύστερα, να προσέλθουμε στην Αγία Τράπεζα, που στερεώνει την ψυχή και την καρδία μας με τον Άρτο της Ζωής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ