Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου (Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό ναό Αγίας Παραασκευής Κυψέλης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Φωτίου Βεσυρόπουλου, πατέρα του Βουλευτή Ημαθίας και τ, Υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Ομιλία Σεβασιωτάτου:
«Συ δε νήφε εν πάσι».
Παραμονή του νέου έτους και στο αποστολικό ανάγνωσμα ακούσαμε τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο να δίδει συμβουλές και κατευθύνσεις στον μαθητή του απόστολο Τιμόθεο.
Γνωρίζει ο απόστολος Παύλος ότι κλείνει σε λίγο ο κύκλος της ζωής του και οδεύει προς το μαρτύριο που θα τον οδηγήσει κοντά στον Χριστό, τον οποίο αγάπησε και υπηρέτησε με αφοσίωση σε όλη του τη ζωή. Γι᾽αυτό και σπεύδει να δώσει τις τελευταίες οδηγίες του στον απόστολο Τιμόθεο, ο οποίος θα συνεχίσει το έργο του και θα κληθεί να αντιμετωπίσει και αυτός ανάλογες δυσκολίες και δοκιμασίες με αυτές που αντιμετώπισε στη ζωή του και στην πορεία του ο πρωτοκορυφαίος απόστολος.
Και καθώς ο απόστολος Παύλος όχι μόνο έχει πείρα του κόσμου αλλά και των πειρασμών του, και ακόμη έχει βαθειά γνώση της ανθρωπίνης ψυχής, οι προτροπές του προς τον μαθητή του Τιμόθεο έχουν αξία και σημασία διαχρονική, και δεν αφορούν μόνο εκείνον αλλά και εμάς που τις ακούσαμε σήμερα, μετά από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια.
«Συ δε νήφε εν πάσι».
Αυτή είναι η πρώτη και βασική προτροπή του αποστόλου Παύλου. Να είσαι νηφάλιος, να είσαι εγκρατής και σώφρων σε όλα. Να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου, της ψυχής και του σώματός σου, συστήνει στον μαθητή του.
Πόσο σημαντική είναι αυτή η πρώτη προτροπή του πρωτοκορυφαίου αποστόλου και πόσο ουσιαστική είναι για όλους μας!
Ο Θεός χάρισε σε μας τους ανθρώπους τον νού. Και δεν μας τον χάρισε μόνο για να αποκτούμε γνώσεις και για να γνωρίζουμε τον κόσμο γύρω μας, αλλά μας τον χάρισε ως κυβερνήτη του εαυτού μας και της ζωής μας. «Νούν ηγεμόνα», τον ονομάζουν τόσο οι αρχαίοι σοφοί όσο και οι πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο νούς είναι αυτός που μας οδηγεί, αλλά και αυτός που μας συγκρατεί. Είναι αυτός που μας δείχνει ποια είναι τα όριά μας και τι μπορούμε να επιτύχουμε. Αυτός που μας βοηθά να κυριαρχήσουμε στις παρορμήσεις μας, στα συναισθήματά μας, στις επιθυμίες και στις ορέξεις μας, προφυλάσσοντάς μας έτσι από κάθε κίνδυνο που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε.
Εάν είμεθα νηφάλιοι, εάν δηλαδή ο νούς μας βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν ραθυμεί, δεν αδιαφορεί για το καλό και συμφέρον της ψυχής μας και για το θέλημα του Θεού, τότε μπορεί να μας προστατεύσει από κάθε πειρασμό και από κάθε παγίδα. Μπορεί να ελέγξει τα πάθη και τις αδυναμίες μας και να μην μας αφήσει να παρασυρθούμε από αυτά και να αμαρτήσουμε. Μπορεί να μας συνετίσει και να μην μας αφήσει να ξεσπάσουμε τον θυμό ή την οργή μας στον αδελφό μας και να τον στενοχωρήσουμε και να τον πικράνουμε ή πολύ περισσότερο να του προκαλέσουμε κακό. Μπορεί να μας συγκρατήσει, ώστε να αποφύγουμε την αδικία, τη συκοφαντία, την κακία, την κατάκριση και ο,τι άλλο μπορεί να βλάψει και εμάς τους ίδιους και τους συνανθρώπους μας. Μπορεί όμως ακόμη να μας κατευθύνει προς το αγαθό, να μας παρακινήσει στην προσευχή, στη μετάνοια και στην αίτηση συγγνώμης από τους αδελφούς μας και από τον Θεό.
Αντίθετα, όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται ανεξέλεγκτα, όταν επιτρέπουμε στην αδιαφορία, τη χαλαρότητα και τη ραθυμία να κυριαρχήσουν στις πράξεις μας και στη ζωή μας, όταν έχουμε αφήσει τις επιθυμίες και τις αδυναμίες μας να κυριαρχούν στην ψυχή μας και να κατευθύνουν την πορεία μας, τότε είναι δυνατόν να κάνουμε τα πάντα και να γίνουμε τα πάντα και κυρίως να γίνουμε υποχείριο του διαβόλου, ο οποίος ζητά τέτοιους ανθρώπους για να τους καταστήσει όργανά του.
Και δεν είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, όπως δεν είναι δύσκολο να καταληφθεί μία πόλη ή μία χώρα από τον εχθρό, όταν αυτοί που έχουν χρέος να την φυλάγουν αδιαφορούν και κοιμούνται.
Ο απόστολος Πέτρος, γνωρίζοντας τις μεθοδείες του διαβόλου, μας προειδοποιεί ότι «ο αντίδικος ημών διάβολος περιπατεί ως λέων ωρυόμενος ζητών τίνα καταπίη», γι᾽ αυτό και είναι ανάγκη να ευρισκόμεθα διαρκώς σε εγρήγορση, γιατί μία στιγμή απροσεξίας αρκεί, για να πέσουμε στην παγίδα του. Και αν δεν το αντιληφθούμε, τότε είναι εύκολο η μία παραχώρηση να ακολουθήσει την άλλη και να γίνουμε σύντομα έρμαια του εχθρού της ψυχής μας.
Καθώς, λοιπόν, εισερχόμεθα από αύριο στο νέο έτος, ας ακούσουμε την προτροπή του αποστόλου Παύλου και ας προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε στη ζωή μας, για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από την κακία και την αμαρτία που δυστυχώς αυξάνεται καθημερινά στην εποχή μας και επιδιώκει να επικρατήσει και να μας πείσει ότι είναι η κανονικότητα. Ας προσέχουμε, λοιπόν, διαρκώς και ας νήφουμε και εμείς εν πάσι, όπως μας προτρέπει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος.