Παναγία Σουμελά: Την Κυριακή 18 Αυγούστου το πρωί τελέστηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά αρχιερατική Θεία Λειτουργία…
και εν συνεχεία κτητορικό μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο. Ακολούθησε τρισάγιο στα μνήματα των κτητόρων.
Ομιλία Σεβασμιωτάτου
«Και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν».
Ένα από τα πιό γνωστά θαύματα του Χριστού ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων ανδρών αλλά και των γυναικών και των παίδων αυτών.
Ο Χριστός κήρυττε σε ένα έρημο τόπο και το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον ακούσει είχε απορροφηθεί τόσο πολύ από τη διδασκαλία του Κυρίου μας, ώστε κανείς δεν κατάλαβε ότι η ώρα πέρασε, παρά μόνο οι μαθητές του, που διακριτικά τον πλησίασαν και τον παρότρυναν, να αφήσει τους ακροατές του να αναζητήσουν στα γύρω χωριά τρόφιμα. Ο Χριστός όμως είχε άλλο σχέδιο, γι᾽ αυτό και ζήτησε από τους μαθητές τους να δώσουν οι ίδιοι στους ανθρώπους να φάνε.
Πως να χορτάσουν όμως πέντε χιλιάδες άνδρες και μαζί τους παιδιά και γυναίκες με πέντε άρτους και δύο ψάρια, τα οποία ήταν τα μόνα τρόφιμα που διέθεταν οι μαθητές;
Αν αυτό θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες αδύνατο, για τον Χριστό δεν είναι τίποτε αδύνατο. Μπορεί να χορταίνει τους ανθρώπους με τον λόγο του, μπορεί όμως να τους προσφέρει και την υλική τροφή, όταν χρειάζεται, όπως είχε διαθρέψει και τους Εβραίους με το μάννα κατά την πολύχρονη πορεία τους προς τη γη της επαγγελίας.
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Ο Χριστός ευλογεί τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια και όχι μόνο χορταίνει με αυτά το πλήθος των ακροατών του αλλά γεμίζουν και δώδεκα κοφίνια, κατά την ομολογία του ιερού ευαγγελιστού, από τα περισσεύματα.
Αυτό το μεγάλο θαύμα που ακούσαμε σήμερα και που έζησαν χιλιάδες άνθρωποι, δεν αποδεικνύει μόνο τη θεία δύναμη του Χριστού, αλλά αποδεικνύει και το ενδιαφέρον του και για τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων, ιδιαιτέρως, όταν οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να τις θέσουν σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να ασχοληθούν με τις ψυχικές και πνευματικές τους ανάγκες.
Οι πεντακισχίλιοι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που ήταν μαζί τους θα μπορούσαν να είχαν φροντίσει για τη διατροφή τους, θα μπορούσαν να είχαν φύγει νωρίτερα, ώστε να αναζητήσουν τροφή, πρίν να νυκτώσει. Δεν τους υποχρέωσε κανείς να μείνουν κοντά στον Χριστό και να μην φροντίσουν για το τι θα φάνε. Μένουν όμως με τη θέλησή τους, γιατί ελκύονται από τον λόγο του Κυρίου, γιατί μέσα στην ψυχή τους επαναλαμβάνουν και αυτοί τον λόγο του αποστόλου Πέτρου στο όρος Θαβώρ: «καλόν εστιν ημάς ώδε είναι». Επιλέγουν την πνευματική τροφή από την υλική. Προτιμούν να ακούν τον Χριστό, παρά να απολαμβάνουν τροφή και ανάπαυση.
Γι᾽ αυτό και ο Χριστός, ο οποίος είχε προτρέψει και άλλοτε τους ακροατές του λέγοντας: «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν», μεριμνά για όσα χρειάζονται αυτοί που με τη στάση τους δείχνουν ότι ζητούν πρωτίστως τη βασιλεία του.
Το θαύμα αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν είναι το μοναδικό θαύμα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Χριστού για τις ανάγκες των ανθρώπων που τον ακολουθούν και ακούν τον λόγο του, που δεν είναι προσκολλημένοι στα υλικά αλλά φροντίζουν και για τα πνευματικά.
Το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και στην ιστορία των πατέρων μας, των αειμνήστων κτιτόρων και ιδρυτών αυτού του ιερού καθιδρύματος, των οποίων επιτελούμε τα ιερά μνημόσυνα, μαζί με τα μνημόσυνα των κτιτόρων, ευεργετών και δωρητών της εν Πόντω παλαιφάτου Μονής της Παναγίας Σουμελά.
Διότι, όταν οι πατέρες μας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο, κάτω από τραγικές συνθήκες, προτίμησαν να πάρουν μαζί τους όχι τα δικά τους πράγματα, όχι τα προσωπικά τους κειμήλια αλλά τις ιερές εικόνες και τα σεβάσματα της πίστεως, για να τα σώσουν από τη μανία των διωκτών τους και για να τους προστατεύουν στον δρόμο της προσφυγιάς. Και ό,τι δεν μπορούσαν να πάρουν, όπως την εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, το έθαψαν, με σκοπό να επιστρέψουν και να το πάρουν, όπως έγινε μετά από λίγα χρόνια.
Και όταν έφθασαν εδώ, στη νέα πατρίδα, η πρώτη τους μέριμνα, πρίν κάν να ορθοποδήσουν οι ίδιοι, ήταν να ιδρύσουν το πρώτο ιερό κατοικητήριο της Παναγίας της Σουμελά, για να μπορέσουν να ενθρονίσουν σ᾽ αυτό τη χαριτόβρυτη και θαυματουργή εικόνα της. Και εάν ο Χριστός και η Παναγία Μητέρα του ευλόγησαν αυτή την προσπάθεια του αειμνήστου ιερομονάχου Αμβροσίου Σουμελιώτου και των αειμνήστων Φίλωνος Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη, ώστε μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια, να ανεγερθεί όχι μόνο ο περικαλλής αυτός ναός αλλά και τα κτίρια που φιλοξενούν τις δράσεις του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου Παναγία Σουμελά, είναι γιατί οι αείμνηστοι κτίτορες, ευεργέτες και δωρητές έθεσαν ως πρώτο σκοπό της ζωής τους αυτό το έργο της πίστεως και της ευσεβείας, το οποίο προσελκύει στη χάρη της Παναγίας της Σουμελιώτισσας χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, χάρη και στις προσπάθειες όλων των Διοικητικών Συμβουλίων που συνεχίζουν το έργο των αειμνήστων κτιτόρων, ευεργετών και δωρητών.
Προς όλους αυτούς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και παρακαλούμε τον Θεό να αναπαύει τις ψυχές τους και διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου να ενισχύει όλους όσους διακονούν στο Ιερό αυτό Προσκύνημα και το έργο τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Να τους δίδει χάρη, να τους δίδει ευλογία, να τους δίδει υπομονή η Κυρία Θεοτόκος, η Σουμελιώτισσα, ούτως ώστε το έργο αυτό να γίνεται πρωτίστως προς δόξαν Θεού, προς χάρη και ευλογία της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, αλλά και προς όφελος όλων των πιστών, οι οποίοι έρχονται με τόση ευλάβεια να προσκυνήσουν και να ασπασθούν τη χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας και να λάβουν χάρη και ευλογία.
Αυτό ταπεινά εύχομαι σε όλους σας, αδελφοί μου. Η χάρη της Παναγίας να είναι πλούσια σε όλους σας.