Ιστορικές στιγμές έζησε σήμερα ο Αλμυρός, καθώς υποδέχθηκε επισήμως τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης από τους τούρκους, στις 17 Αυγούστου 1881.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητροπόλεως, “τον κ. Πρόεδρο υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, φέρων το ιερό Ευαγγέλιο και αμέσως τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, του Δημάρχου κ. Δημητρίου Εσερίδη, της ηγεσίας των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθους κόσμου.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.
Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, στην είσοδο της οποίας τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, φέρων το ιερό Ευαγγέλιο, επικεφαλής του ιερού Κλήρου της Περιφέρειας Αλμυρού, και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Νυμφοδώρα, επικεφαλής της Αδελφότητας.
Ακολούθησε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην μεγάλη εκκλ/κή και εθνική προσφορά της Μονής, αλλά και στον μεγάλο σεισμό του 1980, που της προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και οδήγησε στην εγκατάλειψή της και στην μετεγκατάσταση της αδελφότητας στη νέα Μονή, που χτίστηκε πλησίον της παλαιάς. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες του για την αποκατάσταση της Μονής, από την έναρξη της Ποιμαντορίας του στη Μητρόπολή μας και τόνισε τα εξής: «
Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα, που είδε ανά τους αιώνες τόσες θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας μας και παρηγόρησε σε εθνικές συμφορές τον λαό μας, μπήκε στην καρδιά μας. Θεωρήσαμε πως χρέος μας ήταν να φροντίσουμε για την αποκατάστασή του, ώστε να αποδοθεί πάλι στον λαό μας λειτουργικό, όχι βέβαια, πλέον, ως τόπος μοναστικής ασκήσεως, αφού πιά η Αδελφότητα είναι εγκατεστημένη στη νέα Μονή, αλλά με νέα χρήση, που να συνάδει με τους αγίους σκοπούς της Εκκλησίας μας.
Παλαίψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, προς όλες τις κατευθύνσεις, τοπικούς παράγοντες και κρατικούς φορείς. Ζητήσαμε τη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας για την αποκατάσταση αυτού του εξαίρετου μνημείου. Λάβαμε πλείστες υποσχέσεις, που, με πόνο το λέγουμε, αποδείχθηκαν έωλες. Με απορία και παράπονο διερωτηθήκαμε για τον λόγο της αδιαφορίας προς τον πολύτιμο αυτό πνευματικό θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδος μας. Δεν στάθηκε δυνατόν να βρούμε απάντηση στο εύλογο ερώτημά μας.
Σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας, έχουμε ήδη δρομολογήσει τις προσπάθειές μας, αναλαμβάνοντας μόνοι μας, ως τοπική Εκκλησία, παρά το βάρος του εκτεταμένου φιλανθρωπικού μας έργου, το τεράστιο αυτό εγχείρημα, με τη συναντίληψη του υλικά φτωχού, αλλά σε έργα ευσέβειας πλούσιου λαού μας…».
Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, εκ μέρους της μονης, στο Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, είς ανάμνησιν της ιστορικής επισκεψεώς του στην Μονή.
[irp posts=”366243″ name=”Πανηγυρική Λειτουργία στη Θήβα – Ισχυρό μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)”]
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος και η Ηγουμένη ξενάγησαν τον κ. Πρόεδρο στους χώρους της Μονής, όπου επιτελούνται τα έργα της αναστήλωσης του μνημείου και ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την χαρά και την ευαρέσκειά του για την πρόοδο των εργασιών και ευχήθηκε για την σύντομη ολοκλήρωση τους.
Ακολούθως, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την νέα Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, όπου προσκύνησε την Θαυματουργή Εικόνα και το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ προέβη και στην ακόλουθη αποκλειστική, προς το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, δήλωση: «Αποτελεί για μένα μια σημαδιακή στιγμή στη σταδιοδρομία μου και ιδίως στη θητεία μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας αυτό το προσκύνημα, που γίνεται σε ένα από τα παραδοσιακότερα και λαμπρότερα μνημεία της Ορθοδοξίας μας. Εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό που όλοι πρέπει να ομολογούμε: τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο Έθνος μας και την ιστορία του και στην Χριστιανοσύνη και ιδίως στην Ορθοδοξία. Αυτή η διαπίστωση δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση το ότι πρέπει να σεβόμαστε την θρησκευτική ελευθερία και την προσωπικότητα του καθενός. Αυτός ο σεβασμός υπάρχει και είναι σύμφυτος με το Ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική Δημοκρατία. Αλλά από την άλλη πλευρά, τόποι σαν κι αυτόν μας δείχνουν ότι όταν αγνοούμε την σύμπλευση και συμπόρευση του Έθνους μας με την Ορθοδοξία αδικούμε την ίδια την ιστορία. Και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πράξουμε, πολλώ μάλλον, όταν τόποι σαν κι αυτόν μπορούν να μας εμπνεύσουν για την επιτέλεση του χρέους για το μέλλον και για όλους εκείνους που έχουν τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και για όλο το λαό μας. Και πάλι εύχομαι να ξαναγυρίσω εδώ, να ζήσω τα εγκαίνια της Μονής κι εύχομαι τούτο το προσκύνημα εδώ να είναι παραμυθία για όλο τον κόσμο αυτές τις δύσκολες στιγμές».