Νάουσα: Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου το βράδυ στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων…
η εκδήλωση του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας με τίτλο: «Για τις αλησμόνητες πατρίδες…», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, ο οποίος φέτος συμμετέχει ενεργά στα «ΚΗ´ Παύλεια» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.
Στην αρχή, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και κάλεσε τον Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, να απευθύνει τον πατρικό χαιρετισμό του.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν οι Καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας και παρουσίασαν τραγούδια της προσφυγιάς, ενώ στο δεύτερο μέρος συμμετείχε το χορευτικό τμήμα και η ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και παρουσίασαν μικρασιάτικους χορούς.
Στο τέλος, ο Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους.
Ο Μητροπολίτης στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων: Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη αφηγηματική και μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Με τα μάτια του Μικρασιάτη δημιουργού», την οποία πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Ιερά Μητρόπολή μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βεροίας, απόψε έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε εδώ στη Νάουσα, στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «Παντάνασσα», μία μουσική εκδήλωση των καθηγητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, που θα μας ταξιδεύσει και πάλι στις αλησμόνητες πατρίδες.
«Τραγουδώντας για τις αλησμόνητες πατρίδες», ο τίτλος της αποψινής εκδηλώσεως, η οποία εντάσσεται στα ΚΗ´ Παύλεια, που, όπως είπα πολλές φορές, είναι αφιερωμένα και στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Η εκδήλωσή μας πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και θα μας ταξιδεύσει με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων και τη μελωδία της φωνής και των στίχων στις πατρίδες της Μικράς Ασίας, που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Θα μας ταξιδεύσει σε τόπους με μακρά και σημαντική μουσική παράδοση, που έχει αφήσει το ίχνος της στην ελληνική μουσική. Συγχρόνως όμως θα μας θυμίσει τον αντίκτυπο που είχε στον Ελληνισμό η μεγάλη αυτή εθνική καταστροφή, ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες και η προσφυγιά.
Και εάν η μουσική είναι το καλύτερο μέσο εκφράσεως των συναισθημάτων του ανθρώπου, τα τραγούδια για τις αλησμόνητες πατρίδες που γράφτηκαν και γράφονται ακόμη και σήμερα δείχνουν πόσο επηρέασε και επηρεάζει την ψυχή του Ελληνισμού αυτό το γεγονός, αλλά και πόσο ζωντανή είναι η μνήμη των πατρίδων της Μικράς Ασίας στις ψυχές όχι μόνο των μεγαλυτέρων αλλά και των νεωτέρων, και ακόμη πόσο η μουσική παράδοση του Μικρασιατικού Ελληνισμού, παράδοση αρχαιοελληνική και βυζαντινή, έχει επηρεάσει βαθύτατα τη σύγχρονη ελληνική μουσική.
Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω εκ των προτέρων τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τους καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβαν και τον κόπο για την προετοιμασία της αποψινής μουσικής εκδηλώσεως, αλλά και τον Σύλλογο των Μικρασιατών της Ημαθίας για τη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας, προκειμένου να τιμήσουμε όλοι μαζί την επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής, να τιμήσουμε τους πατέρες μας και τον πολιτισμό μας.