Το πρωί της Κυριακής 1 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, για την απαλλαγή της νήσου το 1630 από την πανώλη. Της λιτάνευσης προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Κερκύρας, στο λόγο του προς τους πιστούς κατά τη δέηση που πραγματοποιήθηκε ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι την σημερινή ημέρα η νήσος εορτάζει διπλά. Αφενός εορτάζει την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στην αγία πόλη Ιερουσαλήμ και αφετέρου το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος. Και τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται, καθώς αμφότερα έχουν να κάνουν με την ελευθερία του ανθρώπου. Ο Χριστός πορεύεται προς το Εκούσιον Πάθος Του, για να μας ελευθερώσει από τον ζηγό της αμαρτίας, της φθοράς και του θανάτου. Αλλά και ο Άγιος Σπυρίδων χαρίζει με τις πρεσβείες του προς τον Τριαδικό Θεό, την πνευματική ελευθερία.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στον λαό του Θεού, που κατέκλεισε τους δρόμους της πόλεως, ο Άγιος να είναι βοηθός και προστάτης του, στον πνευματικό αγώνα που δίνει καθημερινά, σε μια περίοδο που η πίστη στον Χριστό βάλλεται πανταχόθεν.
[irp posts=”413569″ name=”Ο Εσπερινός της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)”]
Της λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος προηγήθηκε η τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανέφερε ότι τον Κύριό μας, Τον προϋπάντησαν ως Θεό στην αγία πόλη Ιερουσαλήμ, τα στόματα των νηπίων, και όλων εκείνων που είχαν άδολη και καθαρή καρδιά. Αυτοί έγιναν οι αυτόπτες μάρτυρες της Αλήθειας, που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Έτσι και σήμερα τα στόματα των πιστών Χριστιανών, του νέου Ισραήλ, κηρύττουν τον Κύριό μας, εις πείσμα όλων αυτών που Τον πολεμούν και Τον αρνούνται.
Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος σχολίασε μια αφήγηση ενός λογοτέχνη, ο οποίος θέτει το εξής ερώτημα : “Για σκεφτείτε, τί θα έλεγε εκείνος ο Ρωμαίος στρατηγός, που εκπροσωπούσε τον αυτοκράτορα, όλη δηλαδή την κοσμική δόξα και εξουσία, αντικρίζοντας τον Ιησού Χριστό, επί πώλου όνου καθήμενο και δίπλα μερικοί ξυπόλυτοι Εβραίοι να κραυγάζουν Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος ; “ Αν ήταν δυνατόν να απεικονιστεί η σκηνή αυτή, θα παρατηρούσαμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Η πραότητα, η ειρήνη και η ταπείνωση, είναι έννοιες ξένες για όλους αυτούς που εμφορούνται από το πνεύμα του κόσμου τούτου και μοναδικό στόχο έχουν να εξουσιάζουν τους ανθρώπους και να αυτοδοξάζονται.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε σε όλους καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.