Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στο χωριό Καστελλάνοι Μέσης.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Κερκύρας, στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος εξ αγάπης.
Ο Ιησούς Χριστός ακολούθησε τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, όπως λ.χ. την περιτομή της όγδοη ημέρα της γεννήσεως, αλλά και την παρουσίαση και αφιέρωση του πρωτότοκου αρσενικού στον ναό του Σολομώντος την τεσσαρακοστή ημέρα, από την γέννηση.
Η αφιέρωση των πρωτοτόκων καθιερώθηκε από τον Μωϋσή, αφότου ο Θεός εξαπέλυσε τις δέκα πληγές κατά των Αιγυπτίων.
Η δέκατη πληγή ήταν και η φοβερότερη, η θανάτωση από Άγγελο των πρωτότοκων των Αιγυπτίων. Ο εβραϊκός λαός απελευθερώθηκε από την σκλαβιά του Φαραώ και μετά την σαραντάχρονη περιπλάνησή του εγκαταστάθηκε στην γη της επαγγελίας.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ακόμη ότι την ημέρα αυτή της Υπαπαντής του Κυρίου ξεχωρίζουν δύο πρόσωπα.
Από τη μια πλευρά η προφήτιδα Άννα, η οποία βλέποντας τον Ιησού Χριστό να εισέρχεται εις τον ναό, Τον χαρακτήρισε ως “σωτήριον του Θεού”, καταδεικνύοντάς Τον ως Μεσσία στους ανθρώπους που βρίσκονταν στον ναό. Από την άλλη μεριά ξεχωρίζει ο Θεοδόχος Συμεών, ο οποίος σε βαθύτατο γήρας αξιώθηκε να δει και να πάρει στην αγκαλιά του, τον αχώρητο, τον Υιό και Λόγο του Θεού, αναφωνώντας το “Nῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, δέσποτα, κατὰ τὸ ῥῆμά σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τὸ σωτήριόν σου”.
[irp posts=”400233″ name=”Κερκύρας Νεκτάριος: Η πίστη στον Χριστό και η φιλοπατρία κράτησαν όρθιο το γένος μας””]
Ο δίκαιος Συμεών, υπήρξε ένας από τους εβδομήντα μεταφραστές της Παλαιάς Διαθήκης, από την εβραϊκή στην ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα μετέφρασε τον προφήτη Ησαϊα.
Καθώς διάβαζε το κείμενο, όταν έφθασε στην φράση “Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται Υιόν” (Ησαϊας 7,14), άρχισε να έχει αμφιβολίες, κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Ώσπου έφθασε στο σημείο να επιχειρήσει να σβήσει την φράση αυτή. Όμως Άγγελος Κυρίου τον απέτρεψε, λέγοντάς του να μεταφράσει ότι ακριβώς διάβαζε.
Στον Συμεών εξαφανίστηκε και η τελευταία αμφιβολία όταν ενώ ψάρευε, έριξε στον Νείλο ένα δαχτυλίδι του. Τότε σκέφτηκε ότι εαν ήταν αληθινή η προφητεία του Ησαϊα θα μπορούσε να ξαναβρεί το δαχτυλίδι αυτό, όπερ και εγένετο. Το δαχτυλίδι βρέθηκε εντός ενός ιχθύος που είχε ψαρέψει ο Συμεών.
Εν συνεχεία ο κ. Νεκτάριος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τόσο τους μαθητές, όσο και τους δασκάλους της σχολικής μονάδος των Καστελλάνων που παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία, τόνισε ότι κέντρο της ζωής του κάθε Χριστιανού είναι η Θεία Ευχαριστία, εκεί όπου ενωνόμαστε με τον Κύριό μας, αλλά και με τους αδελφούς μας, μεταλαμβάνοντας από το κοινό Ποτήριο.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους μαθητές να κρατούν μέσα στην καρδιά τους τον Χριστό μας, σήμερα όπου η πίστη, η ιστορία, οι αξίες και τα ιδανικά ισοπεδώνονται από τους κρατούντες, χάριν της παγκοσμιοποιήσεως.