Η Καβάλα τίμησε το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2019 τον «Πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής Ελευθερίας», Παύλο Μελά, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα στον Δημοτικό Κήπο να πραγματοποιούνται παρουσία πλήθους κόσμου, με εκπροσώπους συλλόγων από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.
Ένα όραμα – το οποίο «αγκαλιάστηκε» εξ αρχής από τη Δημοτική Αρχή- και προσωπικό «στοίχημα» του προέδρου των Δυτικομακεδόνων της Καβάλας, Αλέξη Γούλα έγινε πραγματικότητα, με την ορειχάλκινη προτομή του μακεδονομάχου -την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Γεώργιος Κικώτης– να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ η βάση της, από λευκό μάρμαρο Θάσου, είναι μια δωρεά των Αδελφών Τούλη (Μακεδονικά Μάρμαρα) εις μνήμην του πατέρα τους, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου (έτος ίδρυσης, 1981).
Μητροπολίτης Στέφανος: Η καταστροφή της ιστορικής μνήμης αποτελεί μεγάλο έγκλημα
Το άσμα «Μακεδονία ξακουστή», όπως και ο Εθνικός Ύμνος, ήχησαν αρκετές φορές από τα χείλη των συγκεντρωμένων, μέχρι τη στιγμή την οποία έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, παρουσία μητροπολιτών και από άλλες μητροπόλεις της Μακεδονίας.
Ο Μητροπολίτης Στέφανος, σε έναν ενωτικό και «πύρινο» λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς θα είμαστε εδώ και θα μιλάμε μέχρι να πεθάνουμε για τον ηρωικό τόπο της Μακεδονίας, με την καταστροφή της ιστορικής μνήμης να αποτελεί μεγάλο έγκλημα».
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Παύλος Μελάς «είναι ένα πρότυπο θυσίας και κυρίως, ένα πρότυπο ιστορικής μνήμης το οποίο έχουμε ανάγκη», ενώ διευκρίνισε ότι οι αγώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα πρέπει να συνεπάγονται αλληλεγγύη και ειρήνη μεταξύ των λαών, συγχαίροντας, παράλληλα, όλους όσοι συνέδραμαν στο να τοποθετηθεί η προτομή της εμβληματικής μορφής του Μακεδονικού Αγώνα στην καρδιά της Καβάλας, «μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πολύ πριν τις συγκυρίες της ονοματοδοσίας των Σκοπίων», όπως είπε.
Δήμητρα Τσανάκα: Σήμερα εδώ, τιμούμε την Ελλάδα, τη Μακεδονία
Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τόνισε ότι ο θάνατος του Παύλου Μελά συγκίνησε το πανελλήνιο, αλλά παράλληλα ενίσχυσε και τον Μακεδονικό Αγώνα. «Σήμερα εδώ, τιμούμε την Ελλάδα, τη Μακεδονία, τους αγώνες του Έθνους εκείνα τα χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσανάκα, χωρίς να παραβλέπει τον ρόλο των εκπαιδευτικών και του Κλήρου στον Μακεδονικό Αγώνα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ακόμα και σήμερα «ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται απέναντι σε εκείνους οι οποίοι αμφισβητούν τα αυταπόδεικτα της Ιστορίας και επιχειρούν να τα καπηλευτούν. Εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε δράση για άλλη μια φορά, για τη συνέχιση ενός νέου, ιδεολογικού Μακεδονικού Αγώνα», ενώ συνεχάρη τον κ. Γούλα για την πρωτοβουλία του.
Αλέξης Γούλας: Σήμερα τιμούμε τους ήρωες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας, Αλέξης Γούλας, τόνισε ότι με αυτήν την κίνηση «τιμούμε τους ήρωες οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία, χαρίζοντάς μας το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας, ένας αγώνας ο οποίος αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του Παύλου Μελά και μας δείχνει σήμερα τον δρόμο για τον αγώνα μας για τη Μακεδονία», κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη δράση του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Ο κ. Γούλας έδωσε τον λόγο και στον γλύπτη της προτομής, Γεώργιο Κικώτη, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος από το γεγονός ότι ένα δικό του έργο, αποτελεί έναν ακόμη λίθο στον φόρο τιμής στον εθνικό ήρωα Παύλο Μελά.
Οι δηλώσεις των πολιτικών
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή, στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στον Σύλλογο Δυτικομακεδόνων και στον πρόεδρό του, Αλέξη Γούλα για την πρωτοβουλία. Λένε κάποιοι κακόπιστοι, ότι όσοι αποδοκιμάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη ζημιά την οποία έκανε στην Ελλάδα, είναι μακεδονομάχοι. Εγώ λέω ότι μακεδονομάχοι, όπως ο Παύλος Μελάς, είναι αυτοί οι οποίοι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι για να είναι ελληνική η Μακεδονία. Εμείς, μπορεί να μην είμαστε μακεδονομάχοι, είμαστε, όμως, μακεδόνες και χρέος μας είναι να μην αφήσουμε να πάει χαμένη η θυσία αυτών των ηρώων και ει δυνατόν, τα εθνικά δίκαι και συμφέροντα -μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι και η υπόθεση της Μακεδονίας- να τα υπερασπιζόμαστε σε κάθε επίπεδο και με όλη μας τη δύναμη.
Μακάριος Λαζαρίδης: Τιμώντας σήμερα τον Παύλο Μελά, τον πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε τις αναγκαίες αναφορές μας. Ο Παύλος Μελάς, με απαράμιλλο σθένος και πατριωτισμό, πολέμησε για την ελευθερία της Μακεδονίας. Σήμερα κάποιοι άλλοι, εκχώρησαν ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα στους Σλάβους. Εκείνος με τον δυναμισμό αναδείχτηκε πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα. Σήμερα κάποιοι άλλοι, με την ψήφο τους και με τις συμφωνίες τους, οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο. Για ένα είμαι σίγουρος: Η Μακεδονία για πάντα θα είναι ελληνική.
Θόδωρος Μαρκόπουλος: Σήμερα η Καβάλα αποτίει τον δικό της φόρο τιμής στον Παύλο Μελά και σε εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν προκειμένου να είναι ελεύθερη Μακεδονία, ελεύθερη η Ελλάδα, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η Μακεδονία. Αυτοί οι άνθρωποι, αν ζούσαν σήμερα, θα ήταν αδύνατον να συμβιβαστούν με τη συμφωνία η οποία υιοθετήθηκε.
Βαγγέλης Παππάς: Σήμερα τιμούμε έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει από χρόνια.
Κωστής Σιμιτσής: Ο Παύλος Μελάς είναι ένα υπέροχο πρότυπο Έλληνα. Άφησε τη βολή και την καλοπέραση μιας άνετης στρατιωτικής καριέρας και μιας εύπορης αστικής οικογένειας και θυσιάστηκε για την Πατρίδα. Του οφείλουμε πολύ περισσότερα από τις τιμές που του επιδαψιλεύσαμε ως πόλη. Γιατί η ελευθερία των Μακεδόνων και η ένωση με τον εθνικό κορμό έχει αφετηρία τον δικό του αγώνα, τη δική του αφοσίωση, τη δική του θυσία. Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Δυτικομακεδόνων και σε όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που συνέπραξαν, ώστε επιτέλους να στηθεί η προτομή του ήρωα στην πόλη μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας.
Απουσίαζε ο Στρατός και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε σε πολλούς η απουσία εκπροσώπων του Στρατού -ως είθισται σε τέτοιες περιστάσεις- αλλά και της κυβέρνησης, κάτι το οποίο σχολιάστηκε δυσμενώς από πολλούς παριστάμενους.