Ι.Μ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Ξεκίνησαν το εσπέρας της 10ης Νοεμβρίου 2023, οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, προς τιμήν του προστάτου της Καστοριάς, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού.
Η Καστοριά εφέτος εορτάζει την επέτειο των 111 ετών από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, η οποία συμπίπτει με την εορτή του πολιούχου Αγίου Μηνά.
Οι ακολουθίες της εορτής, τελούνται στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου. Φέτος στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετέχουν προσκεκλημένοι του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Την παραμονή της εορτής, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μηνά, έμπροσθεν του Ιερού Παρεκκλησίου. Εν συνέχεια τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και Καστορίας κ. Καλλινίκου.
Στον εσπερινό συμμετείχαν πολλοί ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ εκκλησιάσθηκε πλήθος πιστών, με πρώτον τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Καλλίνικος, προσεφώνησε και ευχαρίστησε τους δύο Μητροπολίτες, που συμμετέχουν στην εορτή του πολιούχου της Καστοριάς. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του εσπερινού.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, είπε ο κ. Καλλίνικος, ποιμαίνει μία από τις μεγαλύτερες και δραστήριες Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας. Είναι γνωστός για το θάρρος της γνώμης του και για τις δυναμικές παρεμβάσεις του σε σύγχρονα θέματα, μάλιστα σε αυτά που αφορούν την ταυτότητα του Γένους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στον λόγο του, εξέφρασε κατ᾽ αρχάς τις ευχαριστίες του προς τον οικείο Ποιμενάρχη, αλλά και προς τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο λόγος και τα κείμενα του οποίου εμπνέουν και τον δικό του λόγο. Ο κ. Σεραφείμ μίλησε για το δώρο της ελευθερίας, ως στοιχείο της οντολογίας του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων συναρμόσεων, αλλά δημιούργημα της αγάπης του Θεού. Για την ελευθερία αυτή αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας εναντίον των υιών της Άγαρ επί πεντακόσια χρόνια στην Μακεδονία. Και έλαβαν την ελευθερία τους την ημέρα που ο άγιος Μηνάς, πριν από αιώνες, μαρτύρησε και θανατώθηκε από το κατεστημένο της εποχής εκείνης, τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες, ακριβώς επειδή ήταν ελεύθερος άνθρωπος και ήθελε να ζει ελεύθερα.
Και η αποστολική διαδοχή, η οποία άρχισε από τον Σταυρό του Χριστού, είναι διαδοχή μαρτυρίας και μαρτυρίου, στον κόσμο που στερεί την ελευθερία του ανθρώπου.
Η ελευθερία μας κινδυνεύει και σήμερα, καθώς νομοθετείται η αλλοίωση της ανθρώπινης οντολογίας, ενώ οι παγκόσμιοι οργανισμοί είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν στο έργο τους.
Ο άγιος Μηνάς, είπε ο Σεβασμιώτατος, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στην οντολογική ελευθερία, η οποία πολλές φορές αποκτάται με το μαρτύριο, γιατί η ελευθερία υπερβαίνει και τον θάνατο.
Το πρωι της εορτής, τελέστηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των δυό Μητροπολιτών, η ιερά Λιτανεία και η επίσημη Δοξολογία, επί τη απελευθερώσει της πόλεώς μας.