Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «Ώρα των Καλαβρύτων» και στον δημοσιογράφο Νίκο Κυριαζή, ανοίγει την καρδιά του και μιλά για τα Καλάβρυτα, την πανδημία, την ερημοποίηση των χωριών μας, τους «ήρωες» Ιερείς των ορεινών μας χωριών αλλά και για τις δράσεις της Μητρόπολης για τα 200 χρόνια από το 1821.
Το 2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία, που μαστίζει όλον τον κόσμο. Ζήσατε και τη δική σας περιπέτεια. Τι θα συμβουλεύατε το ποίμνιό σας;
Χωρίς αμφιβολία η πανδημία έχει λάβει απρόσμενα ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως.
Οι ειδήμονες βέβαια λένε ότι όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο γρηγορότερα θα αποκτήσουμε την «ανοσία της αγέλης», ώστε να σταματήσει ο κορωνοϊός τη ραγδαία του επέλαση.
Επισημαίνω επίσης στα θετικά ότι, ενώ υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα, η θνησιμότητα σύμφωνα με ιατρικές δηλώσεις είναι περιορισμένη τουλάχιστον στη χώρα μας.
Επειδή όμως όλα έχουν ημερομηνία λήξεως, θεωρώ πως και αυτή η λοιμική νόσος θα κάνει τον κύκλο της και θα ευελπιστώ να τελειώσει αργά ή γρήγορα με τις λιγότερες απώλειες.
Σε πρακτικό επίπεδο, ακολουθώντας τα υγειονομικά μέτρα του Υπ. Υγείας, συμβουλευόμενοι τους καλούς ιατρούς που η χώρα μας διαθέτει και λαμβάνοντας τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, θωρακιζόμαστε έναντι του ιού και ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας, για να μην προσβληθούμε.
Το άγχος ρίχνει τον ψυχισμό και κάνει πιο αδύναμο το σώμα. Έτσι εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και γινόμαστε πιο ευάλωτοι απέναντι στις επιθέσεις ιών και μικροβίων, όπως οι αρμόδιοι αποφαίνονται.
Έχουμε ιερή υποχρέωση λοιπόν να φροντίζουμε το σώμα μας όσο και την ψυχή μας, εφόσον αυτό αποτελεί ναό του Αγίου Πνεύματος κατά τον Απόστολο Παύλο.
Σε πνευματικό επίπεδο προτρέπω τους συνανθρώπους μας να μη χάνουν το θάρρος τους, να αισιοδοξούν, να ελπίζουν στον Σωτήρα μας Χριστό, να μην πανικοβάλλονται και να μην αφήνουν τις ζωές τους ούτε να γίνονται έρμαια της πλύσης εγκεφάλου των Μέσων, που οδηγεί στην κατάθλιψη.
Η ολιγοπιστία αποτελεί αιτία πειρασμών και θλίψεων. «Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» είπε ο Κύριος στον πατέρα του σεληνιαζόμενου νέου.
Η δύναμη της πίστεως λάμπει ακόμη και μέσα στο έρεβος των συμφορών και του πόνου. Με πίστη στον Θεό, υπομονή και πραγματική ταπείνωση θα ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία.
Η προσευχή και η μετάνοια είναι τα πανίσχυρα όπλα του Χριστιανού. Το ευαγγελικό παράγγελμα «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε» είναι χρήσιμο όσο ποτέ. Χρειάζεται επαγρύπνηση, προσοχή και ζωή ενάρετη, εναρμονισμένη με τον νόμο του Θεού.
Ως Ποιμενάρχης αλλά και ως άνθρωπος που νόσησε και με τη δύναμη του Θεού αποθεραπεύτηκε, θα ευχόμουν ολόψυχα κανένας άνθρωπος να μην υποστεί αυτή την ταλαιπωρία στην υγεία του.
Αλλά και σε αυτούς που νοσούν ή θα νοσήσουν συνιστώ να έχουν υπομονή και υπακοή στους γιατρούς, για να γίνουν γρήγορα καλά.
Η ζωή είναι πολύτιμο δώρο από τον Θεό και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να Τον δοξάζουμε για τις δωρεές Του, διότι και μέσα από τις δοκιμασίες η χάρη Του μάς επισκέπτεται, όταν παραμένουμε καθαροί από αμαρτίες και ζητούμε ειλικρινά το έλεός Του. «Αιτείτε και δοθήσεται υμίν».
Πρόσφατα στο Καλλιμανοπούλειο, ένα κόσμημα για τα Καλάβρυτα και όχι μόνο, η μάστιγα του κορωνοϊού χτύπησε και δοκίμασε τις αντοχές του. Μιλήσατε για «θαύμα». Έτσι είναι τελικά;
Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα δεν έχουν χαρακτηριστεί τυχαία ως τόπος ηρώων και θυσίας.
Οι σκληρές προκλήσεις στην ιστορία αυτού του τόπου συνήθως δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων του, που ξέρουν όμως να δίνουν μάχες ηρωικές και νικηφόρες.
Γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο συγκλονιστική υπήρξε η περιπέτεια της υγείας γερόντων και προσωπικού, στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο, το καμάρι της Μητροπόλεώς μας και των Καλαβρύτων, όταν νόσησαν οι περισσότεροι από τους γέροντες και το προσωπικό χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό για τη νοσηλεία και την περίθαλψη των κατακοίτων γερόντων.
Έζησαν και ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές και οι εντός και οι εκτός του Ιδρύματος από τον φόβο μην τυχόν το Ίδρυμα αποτελέσει εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή των Καλαβρύτων.
Η επιτυχής αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού κινδύνου για μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία αποτελεί πραγματικό άθλο.
Το Καλλιμανοπούλειο ξεπέρασε αυτόν τον ύφαλο χωρίς απώλειες και αυτό είναι που μας έκανε να μιλήσουμε για τη θεία επέμβαση, η οποία υπερβαίνοντας τους ανθρώπινους νόμους, διαφύλαξε με τη χάρη της Παναγίας και των Αγίων μας σώους όλους όσοι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό στο Ίδρυμα.
Για άλλη μια φορά νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τους ανθρώπους, που με πνεύμα θυσιαστικής διακονίας συνέβαλαν καθοριστικά στη θεραπεία των νοσούντων στο Καλλιμανοπούλειο.
Για το γεγονός αυτό ευχαριστώ ευγνωμόνως όλους εκείνους που κατέβαλαν απίστευτες προσπάθειες κάτω από πρωτόγνωρα σκληρές συνθήκες μέσα στην καρδιά του χειμώνα, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος και να έχουμε αυτό το απίστευτο αποτέλεσμα.
Από την πρώτη μέρα της ενθρόνισής σας κάνατε πράξη την υπόσχεσή σας, ώστε να λειτουργήσει το Μητροπολιτικό γραφείο στα Καλάβρυτα. Προφανώς η οργάνωση και λειτουργία δυο γραφείων και οι συνεχείς μετακινήσεις έχουν ένα βαθμό δυσκολίας. Πείτε μας δυο λόγια για την επιλογή σας αυτή.
Στην πνευματική μου μέριμνα έχω τόσο το Αίγιο όσο και τα Καλάβρυτα. Ποτέ δεν έκανα ούτε θα κάνω διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο επαρχίες της μητροπολιτικής μας περιφέρειας.
Μπορεί να χτυπά η καρδιά μου στο Αίγιο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά η ψυχή μου βρίσκεται στα Καλάβρυτα.
Με τη δύναμη του Θεού προσπαθώ να ανεβαίνω και να κάνω γραφείο στα Καλάβρυτα τις κανονισμένες ημέρες και ώρες, καλοκαίρι και χειμώνα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις χιονοπτώσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο.
Υπάρχει παράλληλα και το πρόβλημα της διαμονής μου εκεί, αλλά με τη σημαντική βοήθεια τοπικών παραγόντων γίνεται μία πρώτη ανακαίνιση του Επισκοπείου Καλαβρύτων, για να καταστεί πιο λειτουργικό, ώστε να δέχομαι εκεί τους ανθρώπους που με επισκέπτονται.
Κάνω τη σκέψη -και ευχής έργο θα ήταν- να μπορούσα να δέχομαι τον κόσμο στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, κάτω από τη σκέπη της χαριτόβρυτης Παναγίας μας, της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, στον Αποστολικό αυτό προορισμό, όπου σύμφωνα με την παράδοση αλλά και με γραπτές μαρτυρίες διέμεινε και λειτούργησε στην Αγία του Τράπεζα ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που φιλοτέχνησε την εικόνα της Θεομήτορος, το αγλάισμα της περιοχής μας αλλά και σύμπασας της Ορθοδοξίας.
Δοθείσης ευκαιρίας μάλιστα θα προσθέσω εδώ πως, σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς ιστόρησε την κηρόπλαστη Αγία μορφή Της, η Παναγία Μητέρα μας βρισκόταν ακόμη στη ζωή και ευλόγησε το έργο του αυτό!
Εκεί εν τέλει κρίνω πως θα έπρεπε να είναι και ο φυσικός χώρος της Μητροπόλεως και του Επισκόπου στα Καλάβρυτα, πολύ περισσότερο για τον λόγο ότι δεσμοί άρρηκτοι με συνδέουν προσωπικά με το οικουμενικό μας Προσκύνημα ως επί δεκαοκτώ χρόνια διατελέσαντα Καθηγούμενό του, καθώς μαζί με την Αγία Λαύρα αποτελούν τους δυο ανεκτίμητους ιερούς θησαυρούς της περιοχής μας.
Μελλοντικά και πιλοτικά, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως μπορούσε να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή, μετριάζοντας τις αποστάσεις και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις όλων μας.
Έχετε αναφερθεί στους «ήρωες» Ιερείς των ορεινών μας χωριών, που λειτουργούν και ασκούν τα ποιμαντικά τους καθήκοντα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τα χωριά μας ερημώνουν και αν δεν υπάρχει και παπάς θα… σβήσουν. Υπάρχουν χωριά που Ιερείς λειτουργούν με δύο-τρεις ηλικιωμένους. Υπάρχει πρόβλεψη ενίσχυσης των ενοριών στην επαρχία Καλαβρύτων, δεδομένου ότι σε μια δεκαετία το 80% των Κληρικών μας θα έχουν υπερβεί τα 90 τους χρόνια;
Αυτή είναι η αλήθεια. Οι ιερείς μας στα Καλάβρυτα είναι οι ήρωές μας. Αποτελεί και δική μου αγωνία αυτό το γεγονός, το οποίο ιδίοις όμμασι διαπίστωσα, επισκεπτόμενος ως Ποιμενάρχης και τα πλέον απομακρυσμένα ορεινά χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων.
Ωστόσο, με τη χάρη του Θεού και παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς από τη μεριά του Κράτους, το οποίο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μάς δίνει μόνο δύο Κληρικούς τον χρόνο για πολύ περισσότερες κενές θέσεις, η μέριμνά μου εστιάζει στην εύρεση ικανών λειτουργών του Υψίστου για την κάλυψη των κενών θέσεων των Ιερέων.
Πιστεύω και εργάζομαι, ώστε τα κενά να καλυφθούν συν τω χρόνω.
Καλώ δε όλους τους τοπικούς παράγοντες και τον λαό μας στα ευλογημένα Καλάβρυτα να συμπράξουμε, ώστε η καταστροφική ερήμωση των χωριών μας να σταματήσει, δίνοντας κίνητρα σε νέους ανθρώπους και αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει ο ευλογημένος τόπος μας.
Με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλο υπάρχει συνεργασία;
Οι σχέσεις μας με τον κύριο Δήμαρχο είναι παραπάνω από αρμονικές.
Μας αγαπά και τον αγαπάμε, συμπλέουμε στο ίδιο πνεύμα και ευχόμαστε ο Κύριος να ευλογεί πάντα τις συνεργασίες μας για το καλό του τόπου μας.
Ιδιαίτερα τον ευχαριστούμε και πάλι για την αποτελεσματική του συνεισφορά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα. Η στήριξή του στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας είναι πολύτιμη και αξιέπαινη.
Συμβάλλει επίσης ουσιαστικά στο έργο ανακαίνισης του Επισκοπείου μας στα Καλάβρυτα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και του οφείλουμε ένα ακόμη μεγάλο δημόσιο «ευχαριστώ» για το αμέριστο ενδιαφέρον, τις άοκνες προσπάθειες και την άριστη συνεργασία του μαζί μας.
Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Τα Καλάβρυτα έχουν τον πρώτο λόγο. Η Αγία Λαύρα ως έναρξη του αγώνα και όλα μας τα μοναστήρια. Υπάρχει σχεδιασμός δράσεων εκτός από τις Συλλογικές εκδηλώσεις;
Ως Ποιμενάρχης της ιστορικής και θεοσώστου επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, της αγίας αυτής γης των μαρτύρων της πίστεως και των ηρώων της πατρίδας, από όπου ξεκίνησε η Απελευθέρωση της υπόδουλης Ελλάδας, με επίγνωση του χρέους τιμής προς τους Αγωνιστές, πρωτεργάτες της Επαναστάσεως αλλά και με συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους προς τις νεότερες γενιές, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας τους απανταχού Καλαβρυτινούς και Αιγιαλείς ότι η Ιερά μας Μητρόπολη, παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πάνδημο εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, στον ιερό τούτο τόπο, σε συνεργασία με τους καλούς μου Καθηγουμένους, Αρχιμανδρίτες, Καλλίνικο Αποστολόπουλο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Ευσέβιο Σπανό της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.
Συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στη διεύθυνση www.imkalaig.gr, η οποία συνεχώς ανανεώνεται.
Ήδη έχει αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή το Εγκόλπιο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το 2021, αφιερωμένο στην προσφορά των ιστορικών Μοναστηριών μας, των Επισκόπων, Ιερέων και Μοναχών στον Ιερό Αγώνα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε Πρόγραμμα Μηνιαίων Εκδηλώσεων με Ιερές Ακολουθίες, Ομιλίες, Εκδόσεις, Μαθητικούς Διαγωνισμούς, Ραδιοφωνικές Εκπομπές κ.α. για όλη τη φετινή χρονιά σε όλη τη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, σε χωριά και πόλεις, Μοναστήρια και Ναούς, που συνεισέφεραν στην Απελευθέρωση του Έθνους.
Με χαρά ανακοινώνουμε επίσης ότι ανέβηκε με επιτυχία στο Διαδίκτυο και στο You Τube το τηλεοπτικό σποτ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μία ολιγόλεπτη ταινία με τους κορυφαίους σταθμούς της Τοπικής μας Ιστορίας, που θα κάνει γνωστές σε κάθε άκρη της Γης τις θυσίες των Αγωνιστών της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την Ελευθερία της πατρίδας μας από την 400 χρόνων σκλαβιά στους Τούρκους.
Το σποτ βρίσκεται επίσης καρφιτσωμένο στην κεντρική ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και μας ζητήθηκε να αναρτηθεί προσεχώς, όπως μας ενημέρωσαν, στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.
Συγχρόνως εντός των ημερών θα δοθεί στην κυκλοφορία και η πρώτη Επετειακή μας συνοπτική Έκδοση, αφιερωμένη στα Προσκυνήματα, τους μνημειώδεις Ναούς και τις ιστορικές Μονές μας, όπως η Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Ιερά Μονή Μακελλαριάς, η Ιερά Μονή Βερίνου Αιγιαλείας κ.α. με αναφορές στη συνεισφορά τους στην Τουρκοκρατία και στον Αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας, ώστε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε το πολύτιμο αγαθό μιας ελεύθερης πατρίδας.