Τεμάχιο λειψάνου του Προφήτη Προδρόμου του Βαπτιστή υποδέχθηκε η Μητρόπολη Αργολίδος την Παρασκευή 31 Μαρτίου2017 ,στην πόλη του Άργους και στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου.
Το τίμιο λείψανο που έφερε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκταρίος παρουσία κλήρου και λαού. Ακολούθησε η ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιεροθέου. Το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου, η κάτω σιαγόνα ,φυλάσσεται στην γυναικεία Ιερά μονή Αγίας Παρασκευής στην περιοχή Δομήρου Ροδολείβους Σερρών και ήρθε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1922 από τον Πόντο.
Το τεμάχιο του λειψάνου του Προδρόμου έφεραν έξη μοναχές που μόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μαζί με τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής .
Οι μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ το Μοναστήρι ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή.
Το μοναστήρι λειτουργεί επί πεντακόσια χρόνια και ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου. Στην βουλγαρική κατοχή οι Βούλγαροι διά εμπρησμού πυρπόλησαν την Ιερά Μονή και έγιναν όλα στάχτη.
Σε εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο του Ιερού Ναού αναγράφει: “Ο Ιερός ούτος Ναός ανακαινίσθη εν έτει 1904 δαπάναις της Παναγίας Εικοσιφοίνισης Παγγαίου επί Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Βαφείδου”.
Ο Ιερέας του καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου Άργους ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζιχνών Ιερόθεο για τον κόπο που έκανε να φέρει το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου στην Αργολίδα.
Κατά την υποδοχή περαστήκαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άργους Κ. Μπέγκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Άργους- Μυκηνών και πάρα πολύς κόσμος.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ένδοξος Βαπτιστής του Κυρίου είναι ο περισσότερο τιμώμενος Άγιος στην Ορθόδοξη Ιερά Παράδοση, μετά την Υπεραγία Θεοτόκο και θεωρείται ο προστάτης του Ορθόδοξου μοναχισμού και αρχηγός του μοναχικού τάγματος, λόγω και της άσκησής του στην έρημο. Αναρίθμητα είναι τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που τιμώνται στο όνομά του.
Το μαρτυρικό του τέλος
Η εμφάνιση, ο ασκητικός βίος του, τα κηρύγματα και οι βαπτίσεις μετάνοιας προκάλεσαν την προσοχή του Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε ανθρώπους για να δει τι συνέβαινε, οι οποίοι έλαβαν ως απάντηση «φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου».
Όπως ήταν φυσικό, τα λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τις διεφθαρμένες συνειδήσεις των Φαρισαίων καθώς και του Ηρώδη που τον στηλίτευε συνέχεια για την παράνομη συμβίωσή του με την σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα.
Ο Ηρώδης φυλάκισε τον Άγιο Ιωάννη αλλά δεν ήθελε να τον θανατώσει γιατί ήξερε ότι είχε δίκιο, αλλά εκτός αυτού φοβόταν και τον λαό που αγαπούσε τον βαπτιστή τους. Στα γενέθλιά του ζήτησε από την κόρη της Ηρωδιάδας, τη Σαλώμη, η οποία ήταν ελαφρών ηθών, να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάδα, η μητέρα της, που μισούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη μέσα σ΄ ένα πινάκιο (πιάτο).
Όταν ήρθε η κεφαλή του Τίμιου Προδρόμου μπροστά της, ζήτησε αυτό το τρισάθλιο και ελεεινό γύναιο, να τρυπήσουν τη γλώσσα του Ιωάννη με μια βελόνα. Καταλαβαίνεται πόσο μισούσε η αθλιότητα της, τον Βαπτιστή για τις αλήθειες που ξεστόμιζε. Η γλώσσα έκανε ένα σπάσιμο και ακούστηκε ξανά η φωνή του Βαπτιστή που είπε δυνατά «μετανοείτε». Μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και μετά τον Θάνατο του, προειδοποιούσε ο Άγιος Ιωάννης και Τίμιος Πρόδρομος, ο Βαπτιστής του Σωτήρα μας να μετανοούμε.
Ο Τίμιος Πρόδρομος δεν προετοίμασε μόνο τον δρόμο του Κυρίου στη γη αλλά και στον Άδη. Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στον Άδη και εκεί δίδαξε και προφήτεψε και πάλι τον ερχομό του Σωτήρα μας.
Ο Άγιος Ιωάννης θα είναι ο Αρχάγγελος ταξιάρχης στη θέση του έκπτωτου εωσφόρου. Το τάγμα που θα αντικαταστήσει η ανθρωπότητα. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε σε κάποιες εικόνες του να έχει φτερά και να κρατάει το πινάκιο με την κεφαλήν του επάνω σε αυτό.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του καθ’ όλο το έτος στις εξής ημερομηνίες:
– Την Σύλληψή του την 23η Σεπτεμβρίου,
– Την Γέννησή του την 24η Ιουνίου,
– Την Αποτομή της Κεφαλής του την 29η Αυγούστου (τότε πανηγυρίζουν τα περισσότερα μοναστήρια του Προδρόμου),
– Την Α’ και Β’ Εύρεση της Κεφαλής του την 24η Φεβρουαρίου,
– Την Γ’ Εύρεση της την 25η Μαΐου και
– Την Σύναξη του μετά τα Θεοφάνεια την 7η Ιανουαρίου.
Τα Άγια Λείψανα του Τιμίου Προδρόμου
Τα Ιερά του Λείψανα βρίσκονταν για αιώνες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα ύστερα από πολλές περιπέτειες, σώζονται σε διάφορα μέρη, κυρίως στην Ελλάδα (Άγιο Όρος και άλλα μοναστήρια).
Η Κεφαλή (Κάρα) του Τιμίου Προδρόμου βρέθηκε θαυματουργικά τρεις φορές. Σήμερα ένα μέρος της Τίμιας Κάρας του βρίσκεται στο Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού της Συρίας, το οποίο είναι συνέχεια Χριστιανικού Ναού τιμώμενου στον ίδιο τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μέρος αυτό της Κεφαλής, το έκλεψαν Τούρκοι πειρατές στο Αιγαίο από μοναχούς της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους περίπου το 1765. Στο αγιορείτικο μοναστήρι της Διονυσίου πάντως, γνωστό και ως μονή του Προδρόμου, υπάρχει σήμερα ένα άλλο ιερό λείψανο του Τιμίου Προδρόμου, το άφθαρτο και θαυματουργό δεξί του χέρι που βάπτισε τον Κύριο