I.M. AIΤΩΛΙΑΣ: Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 η πρώτη, για το νέο εκκλησιαστικό έτος, Γενική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και ευχήθηκε κατάλληλα για τη νέα ιεραποστολική χρονιά που ξεκίνησε. Αναφέρθηκε στις μηνιαίες Ιερατικές Συνάξεις που θα πραγματοποιηθούν εφέτος, τονίζοντας ότι έγινε προσπάθεια να αναβαθμιστεί αυτός ο θεσμός, που προσφέρει πολλά στους Κληρικούς της τοπικής μας Εκκλησίας.
Οι μηνιαίες συνάξεις θα έχουν ως γενικό θέμα τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και θα φιλοξενήσουν διακεκριμένους ομιλητές, Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι θα αναπτύξουν τα σχετικά θέματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη έχει καταρτισθεί.
Στην πρώτη αυτή Σύναξη έγινε ενημέρωση από τους Εντεταλμένους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως που συμμετείχαν στα Συνέδρια που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα ο πανοσιολογιωτατος Αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης παρουσίασε τα πορίσματα του ΙΗ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων που συνεκλήθη το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιουνίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως.
Θέμα του Συμποσίου ήταν: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το ήθος και τον χαρακτήρα της θείας Λατρείας από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ειδημόνων και καταλλήλων επιστημόνων, Κληρικών και Λαϊκών Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών.
Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στη γένεση και στη διαμόρφωση της χριστιανικής λατρείας∙ στην εν πνεύματι και αληθεία προσκύνηση του Θεού∙ στα προσευχητικά πρότυπα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, τονίζοντας ότι το πνευματικό μας καθήκον είναι να καλλιεργήσουμε την προσευχή∙ στην επταήμερο εορτή της Σκηνοπηγίας, ως τον τύπον της Χριστιανικής εορτής, καθώς στην Π.Δ. είχε το χαρακτήρα της ευχαριστίας του Θεού για τη σωτηρία του λαού στην έρημο∙ στην Τελετή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού
Η χρήση του θυμιάματος, ο κηρυγματικός λόγος, το βυζαντινό μουσικό μέλος, αλλά και το ιερό Ψαλτήριον, αποτέλεσαν επίσης επιμέρους εισηγήσεις.
Μέσα από τις εισηγήσεις παρουσιάστηκε τί σημαίνει ήθος και χαρακτήρας στην Λατρεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ποιά η σύνδεση του ήθους και του δόγματος της εκκλησιαστική ζωής και πίστεως, αναφορικά με τη δομή της θείας Λειτουργίας, που αποτελεί το κέντρο και την έκφραση της ζωής των πιστών.
Στη συνέχεια ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καντάνης παρουσίασε τα πορίσματα της ΛΒ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας και είχε ως γενικό θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις, χρήσεις και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής».
Συμμετείχαν 100 σύνεδροι, εκπροσωπήθηκαν 9 Ορθόδοξες Εκκλησίες και όλες οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Η Συνδιάσκεψη τόνισε, ότι η Αγία Γραφή μαζί με την Ιερά Παράδοση αποτελούν τους φορείς της εν Χριστώ Ιησού Θείας Αποκαλύψεως. Η Αγία Γραφή είναι η γραπτή πηγή και η αυθεντική έκφραση της Θείας
Αποκαλύψεως, Η δυναμική ή κατ’ έννοιαν θεοπνευστία, κατά την οποία το Άγιο Πνεύμα ενεργεί στους ιερούς συγγραφείς, αποκαλύπτοντας θείες αλήθειας, χωρίς όμως να καταργεί την αυτοσυνειδησία τους είναι η αυθεντική ερμηνεία που βιώνεται μόνο μέσα στην Εκκλησία.
Οι αιρετικοί παραθεωρούν αυτή την θεία αποκάλυψη στους Άγιους Πατέρες και αποδέχονται «τη θεοπνευστία» των ηγετών τους, μένοντας στην κατά γράμμα ερμηνεία της Γραφής.
Η διαφορετική ερμηνεία τους οδηγεί σε συνεχής διασπάσεις και σε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για τον Θεό, τον άνθρωπο και τη σωτηρία του.
Αυτό που ιδιαιτέρως τονίστηκε είναι το καθήκον των Ιερέων για τη γνώση και τη βίωση του θεόπνευστου Αγιογραφικού κειμένου, ώστε να γίνουν οδηγοί και διδάσκαλοι των μελών της Εκκλησίας.
Τρίτος Εισηγητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης, ο οποίος παρουσίασε τα πορίσματα του Συνεδρίου «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας», που διεξήχθη στις 16 και 17 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα και συμμετείχαν 60 Ιεράρχες και 120 σύνεδροι. Το εν λόγω Συνέδριο
υλοποιήθηκε, κατόπιν Συνοδικής αποφάσεως της Δ. Ι. Σ. κατά τη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2023.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε σκέψεις από την εκκλησιαστική εμπειρία 56 ετών, εκ των οποίων τα τελευταία 15 στην πρωτεύθυνη θέση του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας ότι «ο επανευαγγελισμός, η επανακατήχηση και η συγκρότηση των νέων κοινοτήτων θα γίνει μόνο όταν στραφούμε προς τον Θεό προσευχόμενοι εργαζόμενοι και κοπιάζοντες. Όταν φανερώνουμε με τη δική μας ζωή την αξία του εκκλησιαστικού τρόπου ζωής, όπως αυτός βιώνεται γνήσια στο Ευαγγέλιο και την ζωή των Αγίων μας και όπως αναδεικνύεται μέσα από το
ευχαριστιακό, το ασκητικό και το κοινωνικό ήθος της Εκκλησίας μας».
Ο π. Χριστοφόρος παρουσίασε περιληπτικά τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που αναπτύχθηκαν από εξαιρετικούς Εισηγητές, τις προτάσεις και τα συμπεράσματα που κατατέθηκαν. Επίσης αναφέρθηκε στις έξι ομάδες εργασίες που δημιουργήθηκαν, με Συντονιστές τους Εισηγητές του Συνεδρίου και στα
συμπεράσματα που κατέθεσαν στην ολομέλεια. Όπως τονίστηκε από όλους η βούληση της Ιεράς Συνόδου είναι η περαιτέρω συνεργασία και προσπάθεια, ώστε όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν να μη μείνουν αποτυπωμένες μόνο στο χαρτί, αλλά να αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη μέσα στην εκκλησιαστική μας ζωή.
Την Ιερατική Σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ Δαμασκηνός, ο οποίος ευχαρίστησε τους τρεις Εισηγητές για τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν και αναφέρθηκε σε τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα, όπως η έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων, η έναρξη των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, το πρόγραμμα των Εσπερινών Κηρυγμάτων που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο τα απογεύματα των Κυριακών, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης των νέων Πνευματικών και των νέων Κληρικών, κ.α.
Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους Ιερείς μια καρποφόρα εκκλησιαστική χρονιά.