Ι.Μ. ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ: Tην Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, εορτή της καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, πανηγύρισε με την δέουσα λαμπρότητα ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Ενορίας Μύθων Ιεράπετρας.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατά την τάξη τον θείο λόγο.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για τη χάρη των ιερών λειψάνων, των αμφίων, των αντικειμένων και των τάφων των Αγίων της Εκκλησίας μας, αλλά και για τη σημασία της εορτής της καταθέσεως της Αγίας Ζώνης. «Όλα αυτά, σημείωσε ο Σεβ., αποτελούν πηγές εμφανείς της θείας χάριτος, που μας χαρίζει ο Δεσπότης Χριστός και αντλούμε ευεργεσίες και σωτηρία. Πολύ περισσότερο αυτά ισχύουν και για την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία, όπως σημειώνει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, «Τήν Θεοτόκον, ὡς κυρίως καί ἀληθῶς Θεοῦ μητέρα, τιμήσωμεν». Ας τιμήσουμε την Θεοτόκο, που αληθινά και δικαιωματικά είναι μητέρα Θεού. Η Παναγίας μας είναι πάνω από όλους τους Αγίους και τους Αγγέλους, είναι η «ὄντως Θεοτόκος», όπως ορθόδοξα δογμάτισε η τρίτη Οικουμενική Σύνοδος και είπε, «Ὁμολογοῦμεν τήν Παρθένον Θεοτόκον…».
Η Εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα την Παναγία μας και απονέμει στο πρόσωπό της τιμητική προσκύνηση, γιατί οι πρεσβείες της είναι σωστικές. Όλες οι Θεομητορικές εορτές εκφράζουν την τιμή στο ιερό της πρόσωπο και δι᾽ αυτής εκφράζει σεβασμό στο ιερό πρόσωπο της γυναίκας, της μάνας, της αδελφής και της συζύγου. Τρεις εορτές Θεομητορικές αναφέρονται στα ιερά άμφια της Παναγίας μας. Η πρώτη είναι η μετακομιδή της Αγίας Ζώνης στις 12 Απριλίου, η δεύτερη η κατάθεση της αγίας Εσθήτος στις 2 Ιουλίου και η τρίτη η κατάθεση της αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου.
Σήμερα, τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει μεγαλοπρεπώς και σεμνοπρεπώς την κατάθεση της αγίας Ζώνης στον ιερό ναό των Χαλκοπρατείων στην Κωνσταντινούπολη. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού πήραν την αγία Ζώνη από την Καππαδοκία και την έφεραν στην Πόλη. Και ύστερα από τετρακόσια χρόνια που αρρώστησε η Βασίλισσα Ζωή, σύζυγος του αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού, άνοιξαν την «αγία Σορό», δηλ. την λειψανοθήκη που φυλασσόταν, και όταν ο Πατριάρχης ακούμπησε το ιερό άμφιο στην ασθενή από ακάθαρτο πνεύμα αυτοκράτειρα αμέσως θεραπεύτηκε θαυματουργικά. Σήμερα, το μεγαλύτερο σωζόμενο μέρος της αγίας Ζώνης φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος και συνεχίζει να εκπέμπει χάριτας και ευωδία και να θαυματουργεί. Ας παρακαλέσουμε ενδόμυχα την Κυρία Θεοτόκο να μας σκεπάζει, να μας περιφρουρεί και να μας περιζώνει πνευματικά με την Αγία Ζώνη της, κατέληξε ο Σεβ.».
Στην πανήγυρη του ναού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, οι Αιδεσ. Ιερείς Νικόλαος Κονδυλάκης, συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Σύμης, Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύθων, Γεώργιος Μαυρογιαννάκης, Εφημέριος Ενορίας Χριστού και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνας, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί.