Μεγίστη τιμή και ευλογία για την πόλη του Βόλου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος αποτελεί η έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικολάου Ιερέως του Πλανά, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Οπως αναφέερι ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος: “Το πολύτιμο πνευματικό θησαύρισμα της Εκκλησίας μας, το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου «Κυνηγού», της οδού Βουλιαγμένης Αθηνών, θα υποδεχθεί επισήμως στα πρόπυλα του Ναού, την Τρίτη 28/11, στις 5.30μ.μ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού.
Θα ακολουθήσει Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Αγίου Νικολάου του Πλανά, ενώ από τις 8.30μ.μ. έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυκτα, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία.
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό μας Ναό έως και την Κυριακή 3/12, οπότε και θα αναχωρήσει για την Αθήνα, μετά την Θεία Λειτουργία.
Η έλευση της Τιμίας Κάρας εντάσσεται στο Λατρευτικό Πρόγραμμα του Ιερού Δωδεκαημέρου 2017 του Μητροπολιτικού μας Ναού, ενόψει της εορτής του Πολιούχου μας Αγίου Νικολάου, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος imd.gr
Συναξάρι
Ο Νικόλαος Πλανάς γεννήθηκε στη Νάξο το 1851 από εύπορη και ευσεβή οικογένεια. Ο πατέρας του, Ιωάννης, είχε ένα εμπορικό καΐκι και η μητέρα του, Αυγουστίνα Μελισσουργού, ήταν κόρη του ιερέα Γεωργίου Μελισσουργού. Ο μικρός Νικόλας ανατράφηκε σε χριστιανικό περιβάλλον και βοηθούσε στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα τον παππού του, από τον οποίον έμαθε τα πρώτα γράμματα.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του και σε ηλικία 14 ετών, ήλθε με τη μητέρα του και την αδελφή του στην Αθήνα. Στα 17 του νυμφεύθηκε, κατόπιν επιθυμίας της μητέρας του, την Ελένη Προβελέγγιου από τα Κύθηρα. Χήρευσε, όμως νωρίς, καθώς η σύζυγός του πέθανε μόλις γεννήθηκε το παιδί τους, Ιωάννης, που το μεγάλωσε μόνος του.
Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην Εκκλησία και στις 28 Ιουλίου 1879 χειροτονήθηκε Διάκονος στο Ναό Μεταμορφώσεως της Πλάκας. Μετά από πέντε χρόνια, στις 2 Μαρτίου1884, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στο ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στο Μοναστηράκι, όπου έψελναν δύο πασίγνωστοι Έλληνες συγγραφείς, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο εξάδελφός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.
[irp posts=”386228″ name=”Άγιος Στυλιανός: Η θαυματουργή Κάρα του”]
Ο π. Νικόλαος ιερουργούσε κάθε Κυριακή στους Ναούς του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού (οδός Καλλιρρόης) και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του λεγομένου «Κυνηγού», στη σημερινή οδό Βουλιαγμένης. Τις καθημερινές λειτουργούσε στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, όπου οι αγρυπνίες του άφησαν εποχή και προσήλκυαν τον πνευματικό κόσμο της πρωτεύουσας, ειδικά όταν στο ψαλτήρι βρισκόταν το δίδυμο Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη. Οι δύο συγγραφείς σε κείμενά τους έχουν εξάρει την απλότητα, την ταπεινότητα και την αγιοσύνη του π. Νικολάου. Έχουν αναφερθεί μαρτυρίες παιδιών ότι τον έβλεπαν, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μεταρσιωμένο να στέκεται υπεράνω της γης.
Ο παπα-Νικόλας ζούσε λιτά, σχεδόν ασκητικά. Του αρκούσε για τροφή λίγο ψωμί και λίγα χόρτα, τα οποία συνέλεγε ο ίδιος, και κάποιες φορές, λίγο γάλα που του πρόσφεραν βοσκοί στην ερημική τότε περιοχή του Αϊ-Γιάννη. Βοηθούσε τους φτωχούς ενορίτες του, ακόμη και από το υστέρημά του. Είναι αμέτρητα τα θαύματά του, σύμφωνα με μαρτυρίες. Θεράπευε ασθενείς, απομάκρυνε δαιμόνια, προέλεγε τα μέλλοντα, έλυνε δύσκολα θέματα, συμβούλευε πρεπόντως.
Την Κυριακή του Ασώτου, 28 Φεβρουαρίου1932, ο παπα-Νικόλας λειτούργησε για τελευταία φορά στον Άγιο Ιωάννη της οδού Βουλιαγμένης. Μετά τη Θεία Λειτουργία, έχασε τις αισθήσεις του και στις 2 Μαρτίου1932 αποδήμησε εις Κύριον, σε ηλικία 82 ετών. Το επόμενο πρωί το λείψανό του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, επί τριήμερο, στον Ναό του Αγίου Ιωάννου της οδού Βουλιαγμένη. Χιλιάδες λαού κατέφθασαν από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής για να αποχαιρετήσουν τον σύγχρονο Άγιο. Η κηδεία του έγινε στις 5 Μαρτίου, παρουσία πλήθους κόσμου και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο.
Στις 29 Αυγούστου του 1992, τα λείψανα του Νικολάου Πλανά τοποθετήθηκαν σε ασημένια λάρνακα, που βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ναού του Αγίου Ιωάννη της οδού Βουλιαγμένης. Τον ίδιο χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε Άγιο τον Νικόλαο Πλανά, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Η μνήμη του τιμάται την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου”.