Βόλος: Στις ενέργειες που στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Ι. Ν. της Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνία αλλά και των κτηριακών υποδομών με φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρεται ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος.
Πρωτοπόρα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της εφαρμογής εναλλακτικών μορφών ενέργειας αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η Εκκλησία.
Ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία του Βόλου συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Πράσινη Ορθοδοξία και Παράλληλες Δράσεις» αναδεικνύεται αυτή την στιγμή ως η πρώτη ορθόδοξη «πράσινη» ενορία σε επίπεδο Βαλκανίων και Ανατολικής Ευρώπης!
«Μια βασική παρέμβαση για την μετατροπή της Ενορίας μας σε ΄΄Πράσινη Ενορία΄΄ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του ναού και των κτηριακών υποδομών μας με φιλικές προς τον περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τονίζει ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος, προϊστάμενος του ναού της Ευαγγελίστριας, σχετικά με τις ενέργειες βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του ναού: «Σχεδιάζεται η τοποθέτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του ναού με μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Πρέπει, όμως, σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία μας πάνω σε θέματα περιβάλλοντος. Και ως παράδειγμα μπορώ να σας αναφέρω την τοποθέτηση στον Ι. Ναό της Ευαγγελίστριας λαμπτήρων ενεργειακής εξοικονόμησης. Επίσης, εξετάζουμε και αναζητούμε και άλλους τρόπους οι οποίοι θα κάνουν την εν γένει λειτουργία του ναού περισσότερη φιλική και λιγότερο καταστρεπτική για το περιβάλλον» συμπληρώνει ο π. Αμφιλόχιος.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Το πρόγραμμα «Πράσινη Ορθοδοξία και Παράλληλες Δράσεις» αποτελεί τον καρπό συνεργασίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της οργάνωσης WWF Ελλάδος υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Συγχρόνως, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει την ευκαιρία προβληματισμού και ευαισθητοποίησης των Ορθόδοξων χριστιανών σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία χάρη στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον ΄΄Πράσινο Πατριάρχη΄΄, έχει εδώ και πολλές δεκαετίες πρωτοπορήσει αφενός με παρεμβάσεις σε παγκόσμια κλίμακα και αφετέρου με την διατύπωση ενός ορθόδοξου θεολογικού λόγου για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος» αναφέρει ο π. Αμφιλόχιος και συνεχίζει: «Η σημασία του παρόντος προγράμματος που υλοποιείται στο Βόλο έγκειται στην πρακτική εφαρμογή των πρωτοβουλιών αυτών σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η δημιουργία της ΄΄Πράσινης Ενορίας΄΄ για την οποία επελέγη η ενορία μας από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος και ελπίζουμε ότι με προσεκτικά βήματα, συνεχή ενημέρωση και στοχευμένες δράσεις θα προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα».
Ο θεσμός της «Πράσινης Ενορίας» βρίσκεται προς ώρας στο πρώτο του στάδιο και απομένουν ακόμη να γίνουν και άλλα βήματα, έτσι ώστε ν΄αποτελέσει κτήμα στις συνειδήσεις των ευσεβών χριστιανών.
Οπως και ο π. Αμφιλόχιος αναγνωρίζει από την πλευρά του: «Το να γίνουμε ΄΄Πράσινη Ενορία΄΄ είναι μέρος του αγώνα μας για να είμαστε αντάξιοι του ονόματος του πιστού χριστιανού και γνήσια παιδιά του Θεού. Η δημιουργία μίας ΄΄Πράσινης Ενορίας΄΄ είναι όντως μία πρωτοπόρα δράση στον ορθόδοξο χώρο. Για εμάς στην ενορία της Ευαγγελίστριας στην Νέα Ιωνία του Βόλου συνιστά πράγματι μία πρόκληση, έτσι ώστε ο τίτλος αυτός να μην μείνει κενός περιεχομένου αλλά να αγγίξει και να αλλάξει -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις συνειδήσεις των πιστών».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Μάλιστα, τονίζει ότι «η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η διαμόρφωση και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους ενορίτες μας δεν είναι ένα γεγονός, που μπορεί να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη.
Απαιτείται μια μακροχρόνια προσπάθεια. Ανάμεσα στους ενορίτες έχουν ήδη ξεχωρίσει αρκετά πρόσωπα με τέτοια ευαισθησία, ενδιαφέρον αλλά και εμπειρία. Ετοιμάζουμε λοιπόν μία ενοριακή επιτροπή οικολογίας, με επικεφαλής έναν συντονιστή ο οποίος θα φροντίζει για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εκδηλώσεων και δράσεων. Σκοπός μας δεν είναι να ανταγωνιστούμε περιβαλλοντικές και οικολογικές δράσεις. Τουναντίον, προσβλέπουμε σε συνεργασίες αλλά και να αναδείξουμε την οικολογική διάσταση της χριστιανικής πίστης και ζωής» συμπληρώνει ο π. Αμφιλόχιος.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ
Το πρόγραμμα αποτελεί το έναυσμα για τη δημιουργία ενός δικτύου κλιματικά ουδέτερων ορθοδόξων ενοριών. Οπως αναφέρει ο κ. Νικόλαος Ασπρούλης αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου «στο πλαίσιο του προγράμματος εκτός από τη δημιουργία της ΄΄πράσινης ενορίας΄΄ θα λάβουν χώρα ποικίλες παράλληλες δράσεις όπως π.χ: έκδοση ενημερωτικού υλικού για την οικολογική ευαισθητοποίηση των ενοριτών, οργάνωση σχολικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου για την κλιματική αλλαγή σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας, διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ενορίας με σκοπό την ενημέρωση και εμπλοκή των ενοριτών σε συγκεκριμένες δράσεις, ενώ θα έχουμε και τη διοργάνωση ενός διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου με θέμα: ΄΄Ορθόδοξη Εκκλησία και κλιματική αλλαγή΄΄ τον Οκτώβριο του 2021, εν όψει της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Παράλληλα προβλέπεται να τοποθετηθεί συγκεκριμένη εγκατάσταση για ποδήλατα προκειμένου να κινητοποιηθούν οι ενορίτες και οι νέοι να αξιοποιούν οικολογικά μέσα μετακίνησης, αποφεύγοντας άλλα ρυπογόνα μέσα, ενώ επίσης θα αναληφθούν και μικρές δράσεις όπως είναι π.χ. η χρήση χάρτινων συσκευασιών στα συσσίτια του ναού». Σημειώνει επίσης ότι «η φάση αυτή του προγράμματος είναι πιλοτική και θα έχει διάρκεια ενός έτους. Στη συνέχεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία τόσο με τη Μητρόπολη Δημητριάδος όσο και με άλλες μητροπόλεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη Βαλκανική, φιλοδοξεί να διευρύνει το εγχείρημα αυτό -εφόσον βρεθούν οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι- προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πράσινων ενοριών στον ευρύτερο ορθόδοξο χώρο και σε βάθος χρόνου».
Σωτήριος Λέτσιος
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”