Φθιώτιδα: Στην όμορφη Λοκρίδα και στην πόλη της Λαμίας σε πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς του Αγίου Βασιλείου στον Μεγαπλάτανο του Δήμου Λοκρών, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σ.Σ. Λιανοκλαδίου…
όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Χριστού και την μνήμη του Αγίου Βασιλείου, την τελευταία ημέρα του έτους 2024 και την πρώτη του νέου έτους 2025.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο Εγκύκλιο μήνυμα του ο Μητροπολίτης κ. Συμεών, για το νέο έτος 2025, αναφέρει:
«Mε την Χάρη του Θεού εισήλθαμε στο νέο έτος 2025 και δοξολογούμε τον Κύριο, που μας αξιώνει να εορτάζουμε σήμερα την Αγία Περιτομή Του αλλά και την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, τον οποίο μάλιστα και η Εκκλησία μας και η ιστορία τον ονόμασαν Μέγα, Μεγάλο.
Μέγας Βασίλειος: ο μέγας στην φιλοθεία, ο μέγας στην φιλαδελφία, ο μέγας στην φιλανθρωπία.
Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ίσως ο μεγαλύτερος αγιολόγος της Εκκλησίας μας, στον εμβληματικό του πολύτομο Συναξαριστή, με έκφραση λιτή και δωρική, μας δίνει την εορτολογική και θεολογική ταυτότητα της σημερινής ημέρας.
Για την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Περιτομής και για τον λόγο, για τον οποίο «ουκ εβδελύξατο σαρκός την περιτομήν, ο οκταήμερος κατά την Μητέρα και άναρχος κατά τον Πατέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Όσιος Νικόδημος:
«Πρώτον μεν, διατί ηθέλησε «ο Κύριος να εμφράξη τα στόματα των αιρετικών, οίτινες ετόλμησαν να ειπούν, ότι δεν ανέλαβεν ο Κύριος σάρκα αληθινήν, αλλά κατά φαντασίαν. Οποίοι ήτον ο θεομάχος Μάνης, και οι τούτου οπαδοί Μανιχαίοι. Διότι πως ήθελε περιτμηθή, ανίσως δεν έλαβε σάρκα αληθινήν; Και δεύτερον δε, διά να επιστομίση τους Ιουδαίους, οίτινες εκατηγόρουν τον Κύριον, πως δεν φυλάττει το Σάββατον. Και πως παραβαίνει τον νόμον, ψευδώς συκοφαντούντες αυτόν. Αυτός γαρ εφύλαττε τον νόμον έως και εις αυτήν την περιτομήν.
Διά τούτο λοιπόν ύστερα από οκτώ ημέρας της εκ Παρθένου γεννήσεώς του, ευδόκησεν ο Κύριος να φερθή από την Μητέρα του και από τον Ιωσήφ, εις τον διωρισμένον τόπον εκείνον, όπου ήτον συνήθεια να περιτέμνωνται τα βρέφη, και εκεί επεριτμήθη, και έλαβε το γλυκύτατον όνομα Ιησούς. Το οποίον εκάλεσεν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, όταν ευηγγέλισε την Θεοτόκον, προ του να συλληφθή ο Κύριος εν τη κοιλία της Παρθένου, ως γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Μετά δε την περιτομήν, ήτον μαζί με τους γονείς του ο Κύριος, και έζη ανθρωπίνως, προκόπτων και αυξάνων, τόσον κατά την ηλικίαν του σώματος, όσον και κατά την σοφίαν και χάριν, εις σωτηρίαν ημών. «Ιησούς γαρ, φησί, προέκοπτε σοφία και ηλικία και χάριτι παρά Θεώ και ανθρώποις» (Λουκ. 2, 52)».
Για δε το πρόσωπο του Μεγάλου Βασιλείου, ο Όσιος Νικόδημος τονίζει ιδιαίτερα:
«Κατά δε τους λόγους και την παιδείαν, υπερέβαλεν, όχι μόνον τους ελλογίμους του καιρού του, αλλά ακόμη και τους παλαιούς φιλοσόφους. Περάσας γαρ κάθε είδος παιδείας, εις κάθε μίαν από αυτάς το κράτος και την νίκην απόκτησεν. Ου μόνον δε ταύτα, αλλά και την διά πράξεως ήσκησε φιλοσοφίαν. Και διά της πράξεως ανέβη και εις την θεωρίαν των όντων. Εκ τούτων δε, ανέβη και εις τον θρόνον της Αρχιερωσύνης.
Όταν δε έγινεν Αρχιερεύς, πολλούς αγώνας εποίησεν ο μακάριος διά την Ορθόδοξον πίστιν. Με την σταθερότητα γαρ και γενναιότητα του φρονήματός του, κατέπληξε τον έπαρχον Μόδεστον. Με τους Ορθοδόξους δε λόγους οπού συνέγραψε, των κακοδόξων τα φρονήματα κατεβρόντησε. Και προς τούτοις, την των ηθών κατάστασιν ερρύθμισε. Την ασκητικήν φιλοσοφίαν εδίδαξε, την των όντων γνώσιν εσαφήνισε. Και διά να ειπώ συντόμως, ούτος ο Άγιος οδηγήσας εις σωτηρίαν την λογικήν του Χριστού ποίμνην διά μέσου κάθε αρετής, προς Κύριον εξεδήμησεν».
Δύο σωτήριες πραγματικότητες μας παρουσιάζει η σημερινή εορτή και ημέρα:
Η εορτή της Περιτομής μας παρουσιάζει την πραγματικότητα της σωτηρίας μας διά της Θείας Ενανθρωπήσεως. Την σωτήρια αλήθεια ότι ο τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι ο πραγματικός και μόνος Σωτήρας, Λυτρωτής και Ευεργέτης του γένους των ανθρώπων, «η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή» και μας προσκαλεί και εμάς, μαζί Του, να προοδεύουμε και να προκόπτουμε και εμείς «σοφία και ηλικία και χάριτι παρά Θεώ και ανθρώποις».
Η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου μας παρουσιάζει την πραγματικότητα της εν Χριστώ ζωής, το εφικτόν της μετοχής του ανθρώπου στην ζωή του Χριστού, το ρεαλιστικόν της σύμφωνης με το Ευαγγέλιο του Χριστού βιοτής μέσα στον κόσμο.
Πραγματικότητες πνευματικές και ιστορικές, που προσκαλούν σε εναρμόνιση μαζί τους και την των δικών μας «πραγμάτων αλήθειαν».
Αυτή είναι η πρόκληση του ανατείλαντος νέου ενιαυτού του Κυρίου, του νέου έτους 2025, αυτή είναι η πρόκληση και πρόσκληση της κάθε ημέρας της ζωής μας, που ανατέλλει.
Να εγκαταλείψουμε τις κάθε λογής ουτοπίες, τις κάθε λογής ατομικές και συλλογικές φαντασιώσεις, τους κάθε είδους εικονικούς κόσμους και να εισέλθουμε στην πιο όμορφη και δημιουργική πραγματικότητα, την οποία μας χαρίζει ο Χριστός!
2025: Για όλους μας έτος περιτομής της κακίας, της αμαρτίας, του ψεύδους, των παθών, της επάρατης φιλαυτίας.
2025: Για όλους μας έτος αγώνα και ασκητικής προσπάθειας για εφαρμογή του Θελήματος του Θεού στην ζωή μας με ταπεινότητα, με σεμνότητα, με επίγνωση, με επιείκεια προς κάθε άνθρωπο, με ανιδιοτελή αγάπη».
Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης κ. Συμεών ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ενορίας ευχόμενος πατρικώς σε όλους το νέο έτος 2025 να είναι ευλογημένο, ειρηνικό και καρποφόρο.
Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Αποστόλης Καραναστάσης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων του Νομού.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου