Προειδοποιητική ανακοίνωση προς τους πιστούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πειραιώς εξέδωσε το Γραφείο Αιρέσεων της Ιεράς Μητρόπολης με αφορμή μια ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που τιτλοφορείται: “ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (UCKG)” η Μητρόπολη αναφέρει:
Μεριμνά μας, ως τοπική Εκκλησία, είναι η περιφρούρηση της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, της μόνης σώζουσας Πίστεως, από την κακοδοξία και την αίρεση, η οποία είναι συνώνυμη με την πτώση και την απώλεια της σωτηρίας και η προφύλαξη των πιστών από τις ποικιλώνυμες αιρέσεις, οι οποίες έχουν κατακλύσει την μητροπολιτική μας περιφέρεια, αλλά και ολόκληρη την Πατρίδα μας.
Μια από τις ετερόδοξες ομάδες που δρουν στην περιοχή μας είναι και το «Κέντρο Βοήθειας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» Ελλάδας», το οποίο, όπως φαίνεται, είναι παράρτημα – «εκκλησία» της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ». Ερευνήσαμε και βρήκαμε στοιχεία για την ταυτότητα αυτής της παγκόσμιας οργάνωσης, από διάφορες πηγές, κυρίως ξενόγλωσσες και διαπιστώσαμε ότι είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοσή μας και τα παραθέτουμε για την ενημέρωση των ορθοδόξων πιστών μας.
Η «Παγκόσμια Εκκλησία της Βασιλείας του Θεού» (UCKG), είναι μια χριστιανική ομολογία, η οποία ανήκει στον ευρύτερο προτεσταντικό χώρο και εντάσσεται στις ομάδες των Πεντηκοστιανών. Ιδρύθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το 1977 από τον, βραζιλιανής καταγωγής επιχειρηματία, Edir Macedo, ο οποίος αν και Ρωμαιοκαθολικός αρχικά, προσχώρησε στον Πεντηκοστιανισμό κι από το 1970 άρχισε ευαγγελικό κήρυγμα στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε λίγο καιρό επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ταυτίζεται με τη λεγόμενη «Θεολογία της Ευημερίας» και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άρχισε να προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της που συνδεόταν με τις φτωχότερες τάξεις. Αυτό δεν την εμπόδισε να αποκτήσει τεράστια περιουσία.
Το 1989 ο Macedo και η «εκκλησία» του έγιναν ιδιοκτήτες του Ριντ Ρέκορντ, που από το 2013 θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο στη Βραζιλία. Ως και την πολιτική χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει τους στόχους της. Το 2002 ο επίσκοπος της «εκκλησίας» Κριβέλλα, ως υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων, επέτυχε να εκλεγεί ομοσπονδιακός Γερουσιαστής στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το 2005 ήταν ένας από τους ιδρυτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βραζιλίας. Το κόμμα θεωρήθηκε ως όχημα για την προώθηση μελών της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» στην πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με τις πηγές η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» είναι ταυτόχρονα ένας τεράστιος οικονομικός οργανισμός. Από το 2003 ως το 2008, οι καταθέσεις της «Παγκόσμιας Εκκλησίας της Βασιλείας του Θεού» στη Βραζιλία έφθασαν από τη «δεκάτη» τα 3,9 δισ. Δολάρια. Η «δεκάτη» είναι η υποχρεωτική εισφορά του 10% των ετήσιων εισοδημάτων των μελών της ομάδας, η οποία ισχύει σε πολλές προτεσταντικές ομάδες. Η εκκλησία ευρίσκεται υπό επίσημο έλεγχο στο Βέλγιο, ενώ στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βραζιλία και στη Ζάμπια ο Τύπος έχει αναφερθεί σχετικά με αυθαιρεσίες που καταλογίζονται στην εκκλησία. Άκρως διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία για την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», της ιστοσελίδας της Γκάρντιαν (http://www.theguardian.com/world/ 2009/aug/13/brazil-evangelical-leader-charged-fraud), όπως τα μετέφρασε και αναδημοσίευσε στην ελληνική η ιστοσελίδα «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ» (http://redskywarning.blogspot.gr/2010/07/blog-post_27.html): «Ο Έντιρ Μακέντο, ο ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες “Ευαγγελικές” (μάλλον, Πεντηκοστιανές) “εκκλησίες” της Βραζιλίας θεώρησε ότι του κήρυξαν “πόλεμο”, μετά τις κατηγορίες, ότι η οργάνωσή του έχει μαζέψει τρισεκατομμύρια δολάρια από δωρεές που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τον Αύγουστο του 2009 – και ύστερα από έρευνα 10 χρόνων– απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 10 ηγετικά στελέχη της “εκκλησίας” -συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή και ηγέτη, πάστορα Έντιρ Μακέντο -, που αφορούσαν απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με αναφορά του εισαγγελέα του Σάο Πάολο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δωρεές των πιστών χρησιμοποιούνταν για την αγορά κοσμημάτων, ακινήτων και αυτοκινήτων. “Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι χρησιμοποιούσαν τα χρήματα από τις δωρεές για προσωπικά συμφέροντα” είπε ο εισαγγελέας.
Ο “επίσκοπος” Μακέντο τύπωσε ένα φυλλάδιο και το μοίρασε στους πιστούς της τεράστιας “εκκλησίας” χωρητικότητας 11.000 ατόμων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με τίτλο “ο διωγμός μας δίνει εμπειρίες”. Η είδηση κυριάρχησε σε όλα τα πρωτοσέλιδα της Βραζιλίας, ενώ μία εφημερίδα του Ρίο είχε ως τίτλο της: “Είναι αμαρτία να κλέβεις»” Το τζετ του επισκόπου, αξίας $ 45 εκατ., έχει γίνει το πιο ορατό σύμβολο του σκανδάλου. Η “εκκλησία” διδάσκει το θεσμό της δεκάτης και τηρεί την αρχή “θεολογία της ευημερίας”, σύμφωνα με την οποία, εάν έχεις πίστη και είσαι αφιερωμένος στην “εκκλησία”, θα ανταμειφθείς με υλική ευημερία. Κατά τη διάρκεια, του περσινού καρναβαλιού του Ρίο, μία γνωστή ομάδα samba είχε φτιάξει μία πινακίδα που έγραφε: “Ο Ιησούς είναι ο δρόμος και ο “επίσκοπος” Macedo ο σταθμός διοδίων”»!
Όσον αφορά τα δόγματα της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» είναι τα ίδια με τα δόγματα των συντηρητικών Πεντηκοστιανών ομάδων. Δείτε τα κυριότερα από αυτά:
1. Το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος, που ενδυναμώνει τους πιστούς ως προς τις υπηρεσίες και τους προικίζει με υπερφυσικά χαρίσματα.
2. Τα αξιώματα των αποστόλων, προφητών, ευαγγελιστών, ποιμένων και διδασκάλων που αποκτώνται υπερφυώς.
3. Οι δύο διαθήκες που ο Ιησούς Χριστός καθόρισε ως τήρηση υπακοής: το βάπτισμα (βύθιση του πιστού στο νερό) και η ευχαριστία (ο Μυστικός Δείπνος του Κυρίου), η συμβολική λήψη του σώματος και του αίματος του Ιησού, εις ανάμνηση της θυσίας Του και με την προσδοκία της επιστροφής Του.
4. Η υπερφυής θεραπεία, όπως περιγράφεται στη Αγία Γραφή.
5. Οι άνθρωποι μπορούν να θεωθούν (άγιοι γίνεσθε) κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
6. Η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» θεωρεί επίσης ότι «σκληρή δουλειά, επιμονή και πίστη στο Θεό» παράγουν κέρδη στους ανθρώπους και ότι το ένα δέκατο των αναμενόμενων κερδών θα πρέπει να δοθεί στην Εκκλησία. Γνωστό δόγμα εξ άλλου αποτελεί «η θεολογία της ευημερίας», που επιχειρείται να στηριχθεί στον 22ο Ψαλμό «Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει». Σ’ αυτή τη βάση η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» υπόσχεται: Γαλήνη, θεραπεία, προστασία, ευημερία και την εύνοια του Θεού.
Η «Παγκόσμια Εκκλησία της Βασιλείας του Θεού», είναι, όπως προαναφέραμε, εγκαταστημένη και στη χώρα μας, ως «Κέντρο Βοήθειας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Ελλάδας». Ευρίσκεται στην οδό Γούναρη 19A, στον Πειραιά. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της (Οκτώβριος 2013) περιλαμβάνεται και η διανομή πολυτελούς φυλλαδίου με τον τίτλο «Οικογενειακή Συγκέντρωση στο πόδι του Σταυρού», εξαγγέλλοντας συγκέντρωση για «συμπροσευχή» στις 20/10/2013, 6 μ.μ.
Κατόπιν αυτών καλούμε τους ορθοδόξους πιστούς της μητροπολιτικής περιφερείας μας να μην έχουν καμιά σχέση με το εν λόγω «κέντρο», το οποίο, όπως φαίνεται, λειτουργεί ως «τοπική εκκλησία» της «Παγκόσμιας Εκκλησίας της Βασιλείας του Θεού». Ανήκει, στον ευρύτερο προτεσταντικό χώρο και συγκεκριμένα στις ομάδες των Πεντηκοστιανών, οι οποίες είναι απόλυτα ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Επισημαίνουμε πως η Βασιλεία του Θεού, για μας τους Ορθοδόξους, είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, μέσα στην Οποία, καταξιώνεται, αγιάζεται, σώζεται και θεώνεται κατά χάριν, ο άνθρωπος και όχι οι ψευδοεκκλησίες, οι οποίες, όπως φάνηκε από την ανωτέρω έρευνα, έχουν συχνά ιδιοτελείς σκοπούς και καταστρεπτικές συνέπειες για τους οπαδούς τους και το χειρότερο: τους αποστερούν τη σωτηρία και τους οδηγούν στην απώλεια και τον αιώνιο θάνατο!
Εκ του Γραφείου Αιρέσεων
Ο Υπεύθυνος
Αρχ. Παύλος Δημητρακόπουλος
Ο Γραμματέας
Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος