Το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ.κ. Δαμασκηνός, ιερούργησε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων τελώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού Επισκόπου κυρού Ειρηναίου Τσουρουνάκη.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Κυδωνίας: “Για τον μακαριστό Επίσκοπο πρώτος ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, αναφέροντας πως η ζωή του μπορεί να δώσει πάρα πολύ μηνύματα και παραδείγματα σε όλους εμάς. Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και όλοι εμείς να γίνουμε συνεχιστές της παρακαταθήκης που μας άφησε.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου ο κ. Νικόλαος Τσουρουνάκης ανιψιός του μακαριστού έλαβε το λόγο και μίλησε για την πολυσχιδή προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχου, παραδίδοντας στα χέρια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, στο τέλος της ομιλίας του την επισκοπική ράβδο του μακαριστού, ώστε να τοποθετηθεί στο κειμηλιαρχείο της Μονής.
Κεντρικός ομιλητής ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη βιωτή και έργο του κυρού Ειρηναίου Τσουρουνάκη, ήταν ο Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγητής του Γκρατς κ. Γρηγόριος Λαρετζάκης, ο οποίος ανέγνωσε την ομιλία που είχε γράψει ο Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αλέξανδρος Παπαδερός και ο οποίος δεν κατάφερε να παραστή για λόγους υγείας.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μνημοσύνου οι προσκυνητές δεξιώθηκαν εις το Αρχονταρίκι της Μονής, και εν συνεχεία παρατέθηκε επιμνημόσυνο γεύμα επιμελεία υπό των μελών της αδελφότητος της Μονής του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη και του Ιερομονάχου π. Νικηφόρου Εικοσιδέκα.
[irp posts=”366466″ name=”Ι.Μ. Κυδωνίας: Θεομητορική Αρχιερατική αγρυπνία στα Χανιά (ΦΩΤΟ)”]
Επίσκοπος Ειρηναίος Τσουρουνάκης
Ο αείμνηστος Επίσκοπος Σαν – Φραγκίσκου Αμερικής Ειρηναίος Τσουρουνάκης γεννήθηκε το 1894 στα Τσουρουνιανά Κισσάμου. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης (Γιαννάκης) της μεγάλης οικογένειας των Τσουρουνάκηδων.
Αν και καταγόταν από φτωχή, αγροτική οικογένεια, τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και πέτυχε την εισαγωγή του στη θεολογική σχολή της Χάλκης. Με ώριμη σκέψη αποφασίζει να ασπασθεί τον ορθόδοξο μοναχισμό, γίνεται μοναχός και αργότερα χειροτονείται ιερομόναχος και εντάσσεται στην αδελφότητα της ιεράς μονής Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων Χανίων. Αργότερα χειροθετείται Αρχιμανδρίτης και διορίζεται καθηγητής της σχολής.
Το έτος 1924 ο Διευθυντής της ιερατικής σχολής Αγίας Τριάδος εκλέγεται Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου και έτσι η Διεύθυνση ανατίθεται στον Αρχιμανδρίτη και καθηγητή της σχολής Ειρηναίο, ο οποίος με ευθέο ζήλο αρχίζει την νέα του διακονία. Όπως ο ίδιος έλεγε, σκοπός της σχολής είναι να προετοιμάσει τους αυριανούς Κήρυκες του Ευαγγελίου, τους Θεοφόρους. Ο νέος Διευθυντής γρήγορα αγαπήθηκε από τους καθηγητές όπως και από τους μαθητές.
Πολλοί θυμούνται με συγκίνηση την ιεροπρεπή φυσιογνωμία του Ειρηναίου. Ήταν ψηλός, εύσωμος, δυνατός, εγκάρδιος, σεμνός με βάδισμα ολύμπιο και με χαραγμένο το χαμόγελο στη μορφή του. Έλεγε χαρακτηριστικά ο λόγιος αυτός διδάσκαλος στους μαθητές του, ότι: « … ο ωραιότερος καρπός πάνω στη γη είναι η καλοσύνη που ωριμάζει με τη ζεστασιά της πίστεως στο Θεό και με τη δροσιά της αγάπης προς τον συνάνθρωπο». Θεωρούσε τους ιερείς ως «Φάρους και λιμάνια» για τις ψυχές που κλυδωνίζονται στο χάος και στη σύγχυση της εποχής μας.
Η μόρφωση του Ειρηναίου ήταν πλατιά και τεράστια, όμως το Υπουργείο διορίζει άλλο Διευθυντή. Έτσι ο Ειρηναίος Τσουρουνάκης φεύγει στην Αμερική όπου εκεί εκλέγεται Επίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου και τυγχάνει Πρόεδρος του Παγκοσμίου συμβουλίου των Εκκλησιών. Η σκέψη του και η καρδιά του είναι στην Κρήτη, στα Χανιά, στο μοναστήρι του. Δωρίζει την βιβλιοθήκη του (500 τόμους & περιοδικά) στο μοναστήρι. Όμως ο θάνατος τον εμποδίζει να έρθει στη γενέτειρά του το 1944. Στα Τοπόλια Κισσάμου βρίσκεται προτομή για να θυμούνται οι νεότεροι την αξιόλογη αυτή ιερατική και λόγια φυσιογνωμία της Κρήτης”.