Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ: Το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Μεγάρου Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή, στην έδρα της Π.Ε. Ευβοίας του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Μάχη των Βρυσακίων».
Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ. κ. Ευαγγελία Μύταλα-Τζεράνη, ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Αθανασίου και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας που θέλησαν να παρακολουθήσουν την ταινία και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη.
Εισαγωγικά τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Κελαϊδίτης και η κ. Ε. Μύταλα-Τζεράνη, ενώ προλογικά χαιρέτισε την Εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Καρπενησίου, εκφράζοντας την θέση αμφοτέρων των Αρχιερέων.
Μετά την προβολή η ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ. απένειμε τιμητικές πλακέτες στον εκ Μεσσαπίων καταγόμενο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο για την σύλληψη της ιδέας του ντοκιμαντέρ και την συμβολή του στην παραγωγή του και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την συμπερίληψη της διάσωσης της ιστορικής μνήμης και της παραγωγής πολιτισμού στην ανύστακτη ποιμαντική του μέριμνα.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετά την απονομή, συνεχάρη όλους τους συντελεστές της παραγωγής και της προβολής του σπουδαίου ντοκιμαντέρ και ευχαρίστησε για την τιμητική τους αναφορά στο πρόσωπό του.
Η Μάχη στα Βρυσάκια, ένα από τα πρώτα πολεμικά επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζεται στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό σημείο που εκτυλίχθηκε η πρώτη εκ παρατάξεως μάχη τετρακοσίων επαναστατών Ελλήνων υπό τον Αγγελή Γοβιό προς τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη τον Ιούλιο του 1821.
Οι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στο ντοκιμαντέρ είναι μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ το σενάριο και την επιστημονική τεκμηρίωση υπογράφει ο ιστορικός – αρχαιολόγος Νίκος Καρατζάς, και την αφήγηση έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Διρφύων Μεσσαπίων, κ. Σπυρίδων Ραπτάκης.
Η Μάχη έμελλε να μείνει στην ιστορία της Πατρίδας μας καθώς ο Βρυώνης, ερχόμενος στην Χαλκίδα, έμαθε ότι οι επαναστάτες Έλληνες είχαν καταστραφεί σε δύο μάχες έξω από την πόλη από τον Σινάν Αγά. Οι Έλληνες όμως, μετά την ήττα τους, προσκάλεσαν τον «Αετό της Ευβοίας» Αγγελή Γοβιό, ο οποίος έλαβε την αρχηγία των Ελλήνων επαναστατών της Ευβοίας. Ο οπλαρχηγός Γοβιός ήταν ο καλύτερος στην Εύβοια, αμέσως μετά τον Νικόλαο Κριεζώτη. Η καταγωγή του ήταν από την Λίμνη και είχε θητεύσει στη φρουρά του Αλή Πασά στα Ιωάννινα. Υπήρξε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στην ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου 117 Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με 8.000 Τούρκους.
Έχοντας υπάρξει νικητής σε μάχες πέτυχε μία ακόμα σημαντική νίκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιουλίου του 1821 στην περιοχή Βρυσάκια, λίγα χιλιόμετρα έξω από το οχυρό των Τούρκων στη Χαλκίδα. Η μάχη κράτησε επτά ώρες και ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε υποχώρηση των στρατευμάτων του προς Χαλκίδα, την οποία, με εφορμήσεις τους οι άνδρες του Γοβιού την μετάτρεψαν σε φυγή!
Ο Βρυώνης επανήλθε στις 18 Ιουλίου στα Βρυσάκια, αλλά και πάλι αποκρούσθηκε από τον Γοβιό, που είχε καταφύγει στις γύρω ορεινές περιοχές. Έτσι ταπεινωμένος αποχώρησε από την Εύβοια.