Στον Ιερό Ναό Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ Ixelles (Βρυξέλλες) λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017, σε μια ημέρα ιστορική για την εν λόγω Ενορία.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, πρόκειται για μια σημαντική στιγμή της Ενορίας, της ιστορικής πρώτης Ελληνορθόδοξης Ενορίας των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ Βρυξελλών, καθώς ο επί είκοσι χρόνια Ιερατικώς Προϊστάμενός της, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Σπυρίδων Αποστολάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Βελγίου, μετά από συνολικά τριανταέξι χρόνια ιερατικής διακονίας στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και να επιστρέψει στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Κρήτη.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας μίλησε με πολλή συγκίνηση, αναφερόμενος στην πολυετή και πολύπλευρη δράση και διακονία του πατρός Σπυρίδωνα:
“Ο πατήρ Σπυρίδων αποτελεί κεφάλαιο για τη Μητρόπολή μας. Τον θυμάμαι από τον καιρό που ήμουν ακόμα λαϊκός και εργαζόταν για την οργάνωση των Ενοριών του Λιμβούργου. Την εποχή που ο πρώτος Μητροπολίτης Βελγίου κυρός Αιμιλιανός του ανέθεσε την μεγάλη περιοχή του Λιμβούργου, γεμάτη με πολλούς Έλληνες που ήρθαν οικονομικοί μετανάστες στο Βέλγιο, και εκεί ο πατήρ Σπυρίδων διακονούσε τέσσερις ενορίες. Έχει κτίσει και έναν Ναό, αυτόν της Αγίας Βαρβάρας στο Γκένκ. Έπειτα διακονούσε στον Μητροπολιτικό Ναό Βρυξελλών και όταν ο τότε Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εξελέγει Βοηθός Επίσκοπος, το 1996, ανέλαβε την ιστορική αυτή Ενορία των Βρυξελλών στην οποία εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση. (…) Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ στο ότι ο πατήρ Σπυρίδων είναι έγγαμος κληρικός και όλα τα χρόνια της διακονίας του είχε στο πλευρό του την καλή και δραστήρια Πρεσβυτέρα του. Δεν σας αποχαιρετούμε για πάντα, αλλά σας περιμένουμε με την κάθε ευκαιρία να επισκέπτεσθε και να λειτουργείτε στην Ενορία σου με την αίσθηση ότι έρχεστε στο σπίτι σας”.
Στο τέλος της μικρής του ομιλίας, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον πατέρα Σπυρίδωνα ένα επιστήθιο σταυρό, χαρακτηριστικό της Μητροπόλεως Βελγίου, εκ μέρους του ιερού κλήρου και ένα προσωπικό του δώρο, μια εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος.
[irp posts=”373758″ name=”Ι.Μ. Βελγίου: Πανηγύρεις δυο γαλλόφωνων ενοριών (ΦΩΤΟ)”]
Ακολούθως τον λόγο έλαβε η Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο, η κ. Ελευθερία Γαλαθιανάκη, η οποία ευχαρίστησε τον πατέρα Σπυρίδωνα για την προσφορά και τη διακονία του στην Ενορία στην οποία και η ίδια ανήκει, ενώ κρατά στο γραφείο της, ως ενθύμιο από τον ίδιο, μια εικόνα της Παναγίας που της χάρισε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Πρέσβεως της Ελλάδος στο Κέντρο της Ευρώπης.
Στο τέλος μίλησε με πολλή συγκίνηση ο πατήρ Σπυρίδων, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του, για την παρουσία του αλλά και για την άριστη συνεργασία που είχαν όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του. Ευχαρίστησε τους στενούς του συνεργάτες, την Ένωση Ελλήνων Κυριών Βρυξελλών και όλους τους ενορίτες του που τον αγκάλιασαν όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας συμβουλές πνευματικές στα πνευματικά του παιδιά και καλώντας τους να συνεχίσουν να αγαπούν τον Χριστό και την Εκκλησία.
Ο Σεβασμιώτατος επίσης παρουσίασε επισήμως στους ενορίτες τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Σταύρο Τριανταφύλλου, ο οποίος με την μεγάλη εμπειρία που αποκόμισε απο την πολυετή διακονία του στον Μητροπολιτικό Ναό μπορεί να συνεχίσει το μεγάλο έργο του πατρός Σπυρίδωνα.
Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο όπου οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τον έως τώρα πνευματικό τους πατέρα.