Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα στην ευρύχωρη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κονίτσης, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Εκδήλωση μνήμης για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό (17:45 της 22ας Νοεμβρίου 1940).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης, στην Εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κονίτσης κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καλλιντέρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ιερείς, καθηγητές και καθηγήτριες, πλήθος κόσμου και παιδιών απ’ όλα τα σχολεία της Κονίτσης, η «Κιβωτός του Κόσμου», Βορειοηπειρώτες και άλλοι.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Ύμνους που απέδωσε η Χορωδία των ανδρών με την ονομασία «Πάσαι αι επουράνιαι δυνάμεις». Εναρκτήριο ψάλσιμο ακούστηκε το Αναστάσιμον Απολυτίκιον του ήχου της Κυριακής (Πρώτου Ήχου), καί στη συνέχεια το Απολυτίκιον της Αγ. Αικατερίνης που εόρταζε εκείνη την ημέρα καθώς και το Απολυτίκιον των Εισοδίων της Θεοτόκου που αποδίδονταν η Εορτή την ίδια ημέρα. Εψάλησαν και άλλοι ύμνοι στην συνέχεια, αναφερόμενοι στην εορτή της Παναγίας μας και της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου.
Ακολούθησε σύντομη (10΄) εμπεριστατωμένη ομιλία, μέσα από τις πηγές και τις εφημερίδες της εποχής του 1940, από τον Ιστορικό κ. Δημήτριο Σκεύα, που με απλό, γλαφυρό και κατανοητό τρόπο αναφέρθηκε, αρχικά, στην ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου διαχρονικά, εστιάζοντας, στην συνέχεια, στα γεγονότα που ακολούθησαν στην Κατάληψη της Κορυτσάς από τον Ελληνικό Στρατό το 1940. Δεν έμεινε όμως έως εκεί ο ομιλητής, αλλά τόνισε πως πλέον τα γεγονότα δείχνουν ότι τα έγγραφα και τα Πρωτόκολλα που υπεγράφησαν μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων για μια Αυτόνομη Κυβέρνηση των Βορειοηπειρωτών αποδεικνύονται ανίσχυρα και αναποτελεσματικά για την ασφάλειά τους, με αποτέλεσμα μία λύση και μόνο να καταδείκνύεται ως εφικτή, η Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα.
Η Εορτή συνεχίστηκε με το Θεατρικό (3 σκηνές) που αναφερόταν στην κατάληψη της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό. Τα παιδιά υποδυόμενα θαυμάσια τους ρόλους των στρατιωτών και των κατοίκων της Κορυτσάς, συγκίνησαν, τόνωσαν το εθνικό φρόνημα, μετέδωσαν μέσα από τις ομιλίες των φαντάρων και την εύθυμη διάθεση που επικρατούσε τότε, και τέλος ενθουσίασαν το ακροατήριο που αυθόρμητα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Παρουσιάστηκαν επιπλέον στο ακροατήριο τρεις προβολές. Οι δύο μέσα από τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπω : «Βάζει ο Ντούτσε την στολή του», και «Πω, πω, τι έπαθε ο Μουσολίνι» και η τρίτη αναφερόμενη στον ήρωα Βορ/τη Κων/νο Κατσίφα, τον προσφάτως βαναύσως δολοφονηθέντα από τους Αλβανούς.
Νέα τραγούδια της Ι. Μητροπόλεως σχετικά με το Έπος του 40 και την Βόρειο Ήπειρο ανέβασαν το εθνικό θερμόμετρο της εκδηλώσεως, αφού συνοδεύονταν από πολλά μουσικά όργανα και την χορωδία των μικρών την επωνομαζομένη «Ο Άγιος Κήρυκος». Διαβάστηκε ένα συγκινητικό κείμενο που περιγράφει τη ζωή και τη θυσία του στρατιωτικού ιερέως και ιεροκήρυκος Αρχιμανδρίτου , Χρυσοστόμου Τσοκώνα, που σκοτώθηκε το 1940 και την ίδια ημέρα που ετελείτο η εορταστική εκδήλωση στην Κόνιτσα (25 Νοεμβρίου). Ένα τραγούδι από την χορωδία για τον «Νέο Πατροκοσμά», τον Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Σεβαστιανό συγκίνησε και έφερε ζωηρές αναμνήσεις στους περισσοτέρους από το ακροατήριο που τον είχαν γνωρίσει. Ακολούθησε ένα νέο τραγούδι της Ι. Μητροπόλεως για την Βόρειο Ήπειρο. Ακούστηκε δημοσίως για πρώτη φορά. Το πρώτο μέρος το τραγούδησε ντουέτο παιδιών του Γυμνασίου και το δεύτερο που ήταν και ζωηρότερο, χορεύτηκε ως τσάμικο από τα παιδιά των Κατηχητικών φορώντας τις ανάλογες Ηπειρώτικες στολές. Σειρά τέλος, είχε το γνωστό δημοτικό τραγούδι «Δέλβινο και Τσαμουριά».
Την όλη εκδήλωση την έκλεισαν χαιρετισμοί από διάφορες εθνικές και Βορειοπειρωτικές οργανώσεις, ο κ. Δήμαρχος Κονίτσης και ο Σεβασμιώτατος. Ο Μητροπολίτης σε ύφος έντονο μίλησε για τα ύπουλα παιχνίδια που παίχθηκαν αλλά και συνεχίζονται να παίζονται σχετικά με την δολοφονία του Κων/νου Κατσίφα τόσο από Αλβανικής πλευράς όσο, δυστυχώς, και από ελληνικής. Πλέον, τόνισε χαρακτηριστικά, η Αυτονομία, που ήταν αίτημα παλαιοτέρων καιρών, ετάφη. Μόνη λύσις για το Βορειοηπειρωτικό είναι η Ένωσις. Ζήτω η Ένωσις της Βορείου Ηπείρου με την μάνα Ελλάδα. Ακολούθησε ο Εθνικός μας Ύμνος και η Εκδήλωση έκλεισε παίρνοντας όλοι την Εφημερίδα «Βορειοηπειρωτικόν Βήμα».