Ι.Μ.Χαλκίδος: Την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, το 25ο διήμερο Ιερατικό Συνέδριο των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος…
υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: «Σύγχρονες ανάγκες Ποιμαντικής Διακονίας».
Στην έναρξη του Ιερατικού Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την καθιερωμένη Δέηση και άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, με λόγους εισαγωγικούς και κατευθυντήριους και αναφέρθηκε και στα γεγονότα που χαροποίησαν την ιερατική οικογένεια της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως την προαγωγή, ως Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου και την μετέπειτα εις Επίσκοπον παμψηφεί εκλογή και χειροτονία του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, την προαγωγή του Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου σε Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως και την προαγωγή, επίσης, του Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη σε Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί της Ιεράς Συνόδου. Γνωστοποίησε και τις χειροτονίες τεσσάρων νέων αμίσθων Κληρικών, του Πρεσβ. Δημητρίου Κορόζη και των Διακ. Αθανασίου Σάλιαρη, Καλλινίκου Καραπέκη και Ανέστη Δανέλη.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις εκδημίες τεσσάρων Κληρικών μας, του εξ Ευβοίας καταγομένου Αρχιμ. Κλήμεντος Ζώκαρη, του επί ήμισυ αιώνος Εφημερίου της Αλοννήσου Αρχιμ. Γρηγορίου Τσάμαρη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Διρφύων, Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου και του Εφημερίου του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, π. Γεωργίου Καλαφάτη. Και στην κοίμηση δύο Αγίων Ιεραρχών, οι οποίοι εξεδήμησαν προς Κύριον κατά το τρέχον έτος και είχαν υπηρετήσει στην Ιερά μας Μητρόπολη, του Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου και του Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.
Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά εισήγηση με θέμα: «Σύγχρονες ανάγκες-επισημάνσεις και προοπτικές της Ποιμαντικής Διακονίας» και αφού εξέθεσε με σαφήνεια τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο σημερινός Ιερέας, προέβαλε και πολλές οδούς δραστηριοποίησης και συμβολής του Ιερέα στην συγκαιρινή κοινωνία. Μάλιστα, κλείνοντας ανέφερε «Να, ποιός είναι ο στόχος μας ως κληρικών, να κάνουμε «την Λειτουργία να λ ε ι τ ο υ ρ γ ε ί» :. Να κάνουμε να λειτουργούν και η Λειτουργία και ο Όρθρος, ο Εσπερινός, τα Μυστήρια, οι Ευχές, όλα όσα τελούμε με το Επιτραχήλιο. Να κάνουμε να «λειτουργεί» ο Ναός με την «αισθητική» του, το ιερό Βήμα, η Αγία Τράπεζα, τα Σκεύη, οι Εικόνες, τα Άμφια με την παραδοσιακή τους ομορφιά. Να κάνουμε να «λειτουργούν» τα λόγια, το ύφος και το ήθος μας, η ζωή μας έξω από το Ναό».
Μετά την εισήγηση του π. Νικηφόρου, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, κατά τον οποίον υποβλήθηκαν ερωτήσεις και ανησυχίες από τους Ιερείς σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, την καύση των νεκρών, την ανάπτυξη και πρόοδο του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, την σύγχρονη δομή της Οικογένειας και της Ενορίας, το δημογραφικό πρόβλημα, τις αμβλώσεις και την προβολή των νέων ηθών, αντιθέτων πολλάκις προς το θέλημα του Κυρίου και εδόθησαν οι δέουσες απαντήσεις και διευκρινήσεις από τον Σεβασμιώτατο.
Την επομένη ημέρα, το πρωί ετελέσθη η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος κατά τον Όρθρο και προεξάρχοντος της Θείας Ευχαριστίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, συλλειτουργούντων του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, του Εφημερίου Αλοννήσου Αρχιμ. Λουκά Σταμέλου, των Αρχιερατικών Επιτρόπων Αιδηψίων Πρωτ. Ηλία Ευθυμιόπουλου, Σκιάθου Πρωτ. Γεωργίου Σταματά, Σκοπέλου Πρωτ. Νικολάου Κασσανδριανού, Αιγαίων-Νηλέως Πρωτ. Κωνσταντίνου Λιάσκου, Κηρέως Πρωτ. Ιωάννου Μάρκου, Μεσσαπίων Πρωτ. Νικολάου Δανέλη, του Εφημερίου του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Ιστιαίας Πρωτ. Γεωργίου Χαιρόπουλου, του Εφημερίου της Ενορίας Μίστρου π. Δημητρίου Κορόζη και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου, Ευγενίου Τσάλλα και Καλλιννίκου Καραπέτη, ενώ έψαλλαν χοροί αποτελούμενοι από Ιερείς υπό την διεύθυνση των Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Πρωτ. Αναργύρου Στουραΐτη και Οικον. Νικολάου Μάρκου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαναφερθέντων κεκοιμημένων Κληρικών.
Μετά το πρωινό κέρασμα και πρόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε και παρουσίασε στους Κληρικούς του τον άχρι πρότινος συμπρεσβύτερο και συλλειτουργό τους, τον Θεοφιλέστατο άγιο Ωρεών και εξέφρασε την συγκίνηση και την χαρά ολοκλήρου της τοπικής Εκκλησίας για την προαγωγή του, ενώ ο Θεοφιλέστατος αφού ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο Πνευματικό του Πατέρα εισηγήθηκε το θέμα: «Ζητήματα Ιερατικής αυτογνωσίας και αποστολής», στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ο Ιερέας αναπτύσσεται και προοδεύει πνευματικά όταν καλλιεργεί την αυτογνωσία του, όπως αυτή υπαγορεύεται από τα διδάγματα των Αγίων της Εκκλησίας, συγκριτικά με το μέτρο του Χριστού και της ορθής σχέσης με Εκείνον, ως πρόσωπο και ως Σώμα, δηλαδή τους αδελφούς Χριστιανούς, ποιμένες και ποιμενομένους.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε όλους να αντλούν δύναμη στον καθημερινό τους αγώνα από την πίστη τους στο Θεό και από την μεταξύ τους αγάπη, ενώ εξέφρασε την χαρά του, γιατί το Συνέδριο αυτό υπήρξε αφορμή για περαιτέρω συναναστροφή και επικοινωνία.
Μετά την λήξη των εργασιών κάθε ημέρας, παρετίθετο τράπεζα σε όλους τους Ιερείς στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, τη οποία είχαν προετοιμάσει ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης και οι συνεργάτιδες και συνεργάτες της Ενορίας.
Κατά την διάρκεια του γεύματος όλοι εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους για το Συνέδριο και εδόξασαν τον Θεό, που συνήγαγε άπαντες επί τω αυτώ.