ΚΕΡΚΥΡΑ: Στις 11 Αυγούστου έκαστου έτους λιτανεύεται στην Κέρκυρα το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση της θαυματουργικής επέμβασης του Αγίου το 1716 μ.X, ο οποίος έδιωξε σε μία νύχτα τις χιλιάδες των Τούρκων εισβολέων και έτσι διέσωσε το νησί της Κέρκυρας.
Διαβάστε αναλυτικά το ανακοινωθέν από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας:
“Την 11ην Αυγούστου, η τοπική εκκλησία της Κέρκυρας, αλλά και εν γένει η εκκλησία μας, εορτάζει την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο έγινε το 1716, όταν επολιορκείτο η Κέρκυρα από τους Τούρκους, και ο Άγιος Σπυρίδωνας διέσωσε τη νήσο της Κέρκυρας με τον καταποντισμό και τη θαλασσοταραχή η οποία έγινε κατά την πολιορκία. Μαλιστα δε ένας εκ των αγαρηνών ομολόγησε την θέα του Αγίου Σπυρίδωνος στον ορίζοντα εκδιώκοντας τους και απειλώντας τους.
Περί την 5ην πρωινήν τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος και ιερουργούντος του Σεβ.. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, με την συμμετοχή πολλών ιερέων, αλλά και πλήθος κόσμου, το οποίο κατέκλυσε το ιερό προσκύνημα εσωτερικά και εξωτερικά.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος, έκανε μνεία περί της αφθαρσίας του ιερού λειψάνου και της χάριτος την οποίαν φέρει από τον Θεό, ούτως ώστε να έχει την παρρησία ενώπιον του Θεού, κι έχοντας σύμμαχο την πίστη των ανθρώπων, να ικετεύει τον τριαδικό θεό για να διασωθεί η νήσος της Κέρκυρας. Ευχήθηκε δε,όλος ο κόσμος να αποκτήσει τη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στις 9 η ώρα ξεκίνησε η καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει, με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών, των μαθητών,προσκόπων και άλλων συλλόγων του νησιού. Επικεφαλής της ιεράς λιτανείας ήταν ο προεξάρχων μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, και οι συμμετέχοντες μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, και ο οικείος ποιμενάρχης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.
Στην ιερά λιτανεία, συμμετείχαν οι αρχές του τόπου, ο επίσκοπος των εν κερκύρα καθολικών κ. Γεώργιος Αλτουβάς, βουλευτές,οι δήμαρχοι της Νήσου, η κ. περιφερειάρχης,αντιπεριφερειάρχης και αντιδήμαρχοι, καθώς και σύσσωμες οι αρχές των στρατιωτικών, εκπαιδευτικών και λοιπών φορέων του τόπου.
Στη δέηση, η οποία έγινε έμπροσθεν των χειμερινών ανακτόρων ως είθισται, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας στην προσφώνηση του, στους αγίους αρχιερείς και τις αρχές του τόπου, αλλά και τον λαό του θεού, ο οποίος κατέκλυσε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλεως, αναφέρθηκε της τότε επιχειρούμενης άλωσης τούτουτου τόπου αλλά και στον κίνδυνο των επιχειρούμενων συγχρόνων αλώσεων στην πατρίδα μας. Την άλωση της πίστης και της εκκλησίας, την άλωση της εδαφικής μας ακεραιότητας, στην καθυπόταξη των οσίων και ιερών του γένους και της φυλής μας, στην αλλοίωση της γλώσσας και την ισοπέδωση της παιδείας μας και άλλων, που ενώ βλέπουμε αυτόν τον κίνδυνο, κατά την ρήση, “των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν”.
Στο τέλος ευχήθηκε έτη πολλά, και ο Άγιος Σπυρίδωνας να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων ημών των νεοελλήνων, ώστε να ανανήψουμε και να επανέλθουμε στο δρόμο της πίστεως και της χάριτος του Θεού”.
Το Θαύμα
Η λιτανεία γίνεται εις ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι για 40 ημέρες πολιορκούσαν την πόλης της Κέρκυρας. Μετά από κατακλυσμιαία βροχόπτωση που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος οι Οθωμανικές ορδές τράπηκαν σε άτακτη φυγή για να μην επανέλθουν ποτέ πλέον.
Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. καθιέρωσε η ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.
Ο Άγιος θα παραμείνει στην θύρα μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 13 Αυγούστου, όλη μέρα και όλη νύκτα, προς προσκύνηση από τους πιστούς.
Πάρος: Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων στην Πάρο και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας...