Ι.Μ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Μηνάς είναι ο ελευθερωτής πολλών πόλεων της πατρίδος μας και ως τέτοιος, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην ελληνική επικράτεια. Είναι δε ταχύς βοηθός και θαυματουργός, γι’ αυτό πολλοί προστρέχουν στις πρεσβείες του.
Πρωτεύουσα θέση κατέχει και στη λατρευτική ζωή της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς, αφού είναι προστάτης και έφορος αυτής, καθώς το 1912 τη λύτρωσε από σχεδόν μισό αιώνα σκλαβιάς.
Η αγία του μορφή είναι διάσπαρτη σε κάθε ναό της Καστοριάς, όπου με το άλογό του δεσπόζει σε τοιχογραφίες και φορητές εικόνες.
Ιδιαίτερα την ημέρα της μνήμης του, λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα με πανκαστοριανή συμμετοχή, με επίκεντρο την πόλη της Καστοριάς.
Φέτος, τα έκτακτα μέτρα της υγειονομικής προστασίας κράτησαν κλειστούς τους ναούς, άδεια τα καθίσματα, απούσες τις τιμητικές εκδηλώσεις, θλιμμένους τους πιστούς. Όμως, οι ακολουθίες του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν κανονικά προς τιμήν του προστάτου της πόλεως.
Τόσο στον Εσπερινό, όσο και στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο οποίος από τον δεσποτικό θρόνο, απέναντι από τη θαυματουργό εικόνα του Αγίου Μηνά, ομίλησε στον Εσπερινό περί του Αγίου Μηνά ως αληθινού ήρωα. Ανέφερε δε τα τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά του αληθινού ήρωα :
α. πάει κόντρα στο ρεύμα της εκάστοτε παραστρατημένης εποχής,
β. εκτελεί με πιστότητα μέχρι τέλος το καθημερινό του χρέος,
γ. διαθέτει αυταπάρνηση,
δ. στηρίζεται στο στέρεο έδαφος της πίστεως.
Την κυριώνυμη ημέρα, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, π. Νικόλαος Γιαννουσάς ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου, ενώ με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου και ενώπιον της προτομής του Μητροπολίτου Ιωακείμ Λεπτίδη και των οστών του Γερμανού Καραβαγγέλη, ο Μητροπολίτης τέλεσε τρισάγιο και έκανε κατάθεση στεφάνου.