Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Ημαθίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εγώ ειμί η θύρα· δι᾽ εμού εάν τις εισέλθη σωθήσεται και εισελεύσεται και εξελεύσεται και νομήν ευρησει».
Χθες η Εκκλησία μας εόρτασε την Ύψωση του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, και ύψωσε για μία ακόμη φορά στους ναούς μας το ατιμωτικο εκείνο μεσο της τιμωρίας και της οδύνης, το οποίο επέλεξε ο Χριστος για να μας λυτρώσει από την αμαρτία και να αποκαταστήσει τη σχέση μας με τον Θεό θυσιάζοντας επ᾽ αυτου τον εαυτό του.
Ύψωσε η Εκκλησία μας τον Σταυρο του Κυρίου που έγινε η κλιμακα, η οποία ανέβασε τον ανθρωπο από τη γη στον ουρανό, από τη φθορά και την απώλεια στη μακαριότητα της αιωνίου ζωης. Ύψωσε τον Σταυρό του Κυρίου που έγινε το κλειδί, το οποίο άνοιξε για εμάς την κεκλεισμένη πύλη του παραδείσου. Ύψωσε τον Σταυρό επί του οποίου ετάθη ο ίδιος ο Χριστος, ο οποίος διεκήρυξε για τον εαυτό του αυτό που ακούσαμε προ ολίγου στην ευαγγελική περικοπή. «Εγώ ειμί η θυρα· δι᾽ εμού εάν τις εισέλθη σωθήσεται».
Και όντως δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας για τον άνθρωπο, για κάθε άνθρωπο, παρά μόνο ο Χριστός. Ο Χριστος είναι η θύρα που παραμένει ανοικτή εις τους αιώνες, για οποιους επιθυμούν τη λύτρωση και τη σωτηρία. Ο Χριστος είναι η θύρα της σωτηρίας μας και μας καλεί να εισέλθουμε δι᾽ αυτής προκειμένου να απολαύσουμε την τροφή της αθανασίας που εκείνος χαρίζει σε όσους τον πιστεύουν και τον ακολουθούν και η οποία χαρίζει στον άνθρωπο τη σωτηρία.
Αν όμως ο Χριστός με τη διδασκαλία και τη θυσία του έγινε η θύρα διά της οποίας εισέρχεται ο άνθρωπος που επιθυμεί και επιδιώκει τη σωτηρία του, το έργο του αυτό συνεχίζουν οι πατέρες και οι ιεράρχες της Εκκλησίας μας. Ιστάμενοι εις τόπον και τυπον Χριστού αποτελούν και αυτοί με τη διδασκαλία και το κήρυγμά τους, με τη θυσιαστική προσφορά τους για το ποίμνιό τους, αλλά και με τα θεόπνευστα συγγράμματά τους για μας τους πιστούς τη θύρα, η οποία μας οδηγεί στον Χριστο και δι᾽ αυτού στη σωτηρία μας. Και ένας από αυτούς είναι και ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Συμεων, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονικης, τον οποίο τιμά ιδιαιτέρως η ενορία σας.
Ο άγιος Συμεών δεν υπήρξε θύρα μόνο για τους ανθρώπους της εποχης του, μόνο για το ποίμνιό του στη Θεσσαλονίκη, την οποία εποίμανε ως ο τελευταίος Μητροπολιτης της πριν από την άλωση της από τους Τούρκους. Δεν υπήρξε θύρα μονο για τους Θεσσαλονικείς της εποχής του, τους οποίους διδασκε και καθοδηγούσε και στηριζε με τον λόγο και το παράδειγμα της ζωής του σε μία εποχή πολύ δυσκολη, σε μία εποχή αντιπαραθέσεων θρησκευτικών, δογματικών και πολιτικών, σε μία εποχή κατά την οποία η πίστη στον Χριστό ήταν το μόνο ασφαλες καταφύγιο και στήριγμα των ανθρώπων, αλλά συνεχίζει να αποτελεί με τη διδασκαλία του και με τα συγγράμματά του και για μας σήμερα τη θύρα που μας εισάγει στα μυστήρια της πίστεως και της θείας λατρείας, τα οποία ερμηνεύει στα συγγράμματά του, και δι᾽ αυτών μας καθοδηγεί στην οδό της σωτηρίας.
Διότι η πίστη μας, η πίστη στον Χριστό, δεν είναι μία θεωρία, ούτε είναι μία σειρά κανονων και νομων τους οποίους καλούμεθα να εφαρμόσουμε, όπως καλούμεθα να εφαρμόσουμε και τους ανθρώπινους νόμους.
Η πίστη στον Χριστό είναι βίωμα, είναι εμπειρία, είναι επικοινωνία και κοινωνία με τον Θεό, μέσω των ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας μας και της θείας λατρείας. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει συμφωνα τις εντολές του Θεού, εάν δεν μετέχει στη λατρεία της Εκκλησίας μας, εάν δεν λαμβάνει την αγιαστική χάρη που διαδίδεται διά των μυστηρίων της, εάν δεν κατανοεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του τη σημασία, το νόημα και τον συμβολισμό όλων όσων τελούνται μέσα στον ναό και όλων όσων υπάρχουν μεσα στον ναό του Θεού για την τέλεση της θείας λατρείας.
Όλα όσα βλεπουμε γύρω μας, τα ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια, ο τροπος με τον οποίο χρησιμοποιουνται αποτελούν συμβολα του μυστηρίου της πίστεως, αποτελούν εικόνα της ατελευτητου λειτουργίας που τελείται στο επουράνιο θυσιαστήριο. Γι᾽ αυτό και όποιος κατανοεί τον συμβολισμο τους εξοικειωνεται προοδευτικα με το μυστηριο της σωτηρίας και προετοιμάζεται γι᾽ αυτό, έχοντας ως οδηγό τους πατέρες της Εκκλησίας μας που διαμόρφωσαν τη θεία λατρεία αλλά και την ερμηνευσαν, όπως ο εορταζόμενος σήμερα άγιος της Εκκλησία μας.
Tιμώντας, λοιπόν, σημερα τον άγιο Συμεών, τον μυσταγωγο, ας θελήσουμε να εισέλθουμε και εμείς διά της θύρας την οποία εκείνος μας ανοίγει με τα συγγραμματά του. Ας θελήσουμε να εισέλθουμε διά της θύρας της θείας λατρείας, την οποία εκείνος μας ανοίγει στον δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία μας, αξιοποιώντας αυτη τη μεγάλη δωρεά που μας προσφέρει η Εκκλησία μας και μετέχοντας στα μυστήρια και τη θεία λατρεία συστηματικά, με ζηλο και με επίγνωση, ώστε δι᾽ αυτων να αξιωθούμε να κερδίσουμε τη σωτηρία μας.