Διδυμότειχο: Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον ωσαύτως πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Νέων Ψαθάδων Διδυμοτείχου και ομίλησε επί του Κυριακού λόγου «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται…»
Για την πίστη του στο Χριστό και την ομολογία του τιμώμενου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Αγίου Παντελεήμονος και για τα πολλά μαρτύρια τα οποία υπέστη, με αποκορύφωμα την αποκεφάλισή του από τον δυσσεβή Διοκλητιανό, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στο πολυπληθές εκκλησίασμα του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων Ορεστιαδος, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους άρτους, την παραμονή της εορτής επί τη μνήμη του Αγίου. «Ο αθλοθέτης Κύριος» είπε «εκτός από τον αμαράντινο στέφανο της δόξης εν ουρανώ, έδωκε στον μάρτυρα το χάρισμα της ιάσεως, όσων με πίστη τον επικαλούνται. Γι’αυτό και ονομάσθηκε Παντελεήμων και πολλά ήταν και είναι μέχρι σήμερα τα θαύματα του σε παντός είδους προβλήματα υγείας».
Και έκλεισε λέγων: «Ζούμε όντως σε μία εποχή, που ανατρέπονται αξίες και αρχές και που το υλιστικό φρόνημα και η αποιεροποίηση έρχονται να επηρεάσουν και αυτόν τον χώρο της σχέσεως επιστήμης και πίστεως. Όμως ο Άγιος Παντελεήμων, ως ιατρός, επιστήμων και μάρτυς, γίνεται υπόδειγμα για τους επιστήμονες της σημερινής εποχής και μάλιστα τους γιατρούς. Δύο μεγάλες αξίες αναδεικνύονται από την μαρτυρία του Αγίου Παντελεήμονος. Η πρώτη αξία είναι ο σεβασμός στα επιτεύγματα της επιστήμης και η δεύτερη είναι η αγάπη της διακονίας, την οποία προσφέρει κάθε επιστήμονας και μάλιστα ο γιατρός. Μη νομίζουμε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ πίστεως και επιστήμης. Όπως και άλλοτε, έτσι και σήμερα, υπάρχουν στον επιστημονικό χώρο πολλοί πιστοί και ευλαβείς χριστιανοί θεράποντες της επιστήμης, οι οποίοι ομολογούν ότι η πίστη έγινε η πέτρα, στην οποία στηρίχθηκαν, για να επιτελέσουν το επιστημονικό τους έργο και το ιερό τους καθήκον για τον συνάνθρωπο».
Προ του πέρατος της ακολουθίας την οποία παρακολουθήσαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ματθαίου και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αμπελακίων και Ποιμενικού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον μαθητή του λυκείου Βασίλειο Καραμανίδη από τα Αμπελάκια.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον ωσαύτως πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Νέων Ψαθάδων Διδυμοτείχου και ομίλησε επί του Κυριακού λόγου «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες ὅτι αὐτοί ἐλεηθήσονται…», παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, της Διοικήτριας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αστυν. Υποδιευθύντριας Αναστασίας Πουρναρά και αντιπροσωπείας της 50ής Ταξιαρχίας.
Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του μεθέορτου Εσπερινού στο μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων, ο οποίος αποτελεί σημαντικό χριστιανικό μνημείο, που χτίστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, στα τέλη του 17ου αιώνα ή τις αρχές του 18ου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επί του υμνογραφικού «ἀγῶνα καλὸν ἠγωνίσω, καὶ δρόμον τετέλεκας τοῦ μαρτυρίου σου, Μάρτυς ἀθληφόρε Παντελεῆμον». Προσήλθαν στην ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ματθαίου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Παλιουρίου και πυκνό εκκλησίασμα.