Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου το πρωί, εορτή του αγίου Σπυρίδωνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα ιερό Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σπυρίδωνος στην Κουλούρα Ημαθίας.
Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας ακολούθησε λαϊκή γιορτή στο προαύλιο του ιερού Ναού με χορευτικά από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
«Και μη συγκοινωνείτε τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους, μάλλον δε και ελέγχετε».
Φως και σκότος είναι, αδελφοί μου, δύο έννοιες που χρησιμοποιούνται στην αγία Γραφή για να περιγράψουν την παρουσία και την απουσία του Θεού, για να περιγράψουν ο,τι σχετίζεται με τον Θεό και ο,τι είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας και της επηρείας του διαβόλου. Ο Χριστός, άλλωστε, είναι αυτός που ονομάζει τον εαυτό του φως και βεβαιώνει ότι όποιος τον ακολουθεί δεν θα περπατά στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής.
Γι᾽ αυτό και στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ο απόστολος Παύλος μας προτρέπει να περιπατούμε «ως τέκνα φωτός», να βαδίζουμε, δηλαδή, στον δρόμο του Θεού, να ακολουθούμε τις εντολές του και οι πράξεις να είναι σύμφωνες με το θέλημά του, διότι έτσι δεν θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο σκοτάδι, δεν θα κινδυνεύουμε να μην ξέρουμε που πηγαίνουμε και τι κάνουμε. Διότι μέσα στο σκοτάδι ο άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει τι υπάρχει ούτε μπορεί να δεί που βρίσκεται και που πηγαίνει και γι᾽ αυτό είναι εύκολο να παρασυρθεί.
Ο απόστολος Παύλος όμως δεν μας προτρέπει μόνο να περιπατούμε «ως τέκνα φωτός», αλλά να αποφεύγουμε και να μην έχουμε καμία επαφή με «τα έργα του σκότους», με όλες δηλαδή εκείνες τις πράξεις που δεν έχουν σχέση με τον Θεό και είναι αντίθετες προς τις εντολές του, με όλες εκείνες τις πράξεις που καταδικάζονται από τον Θεό, γιατί είναι έργα της αμαρτίας και του διαβόλου, ο οποίος είναι ο πατήρ του σκότους. Και μας προτρέπει αυτό ο απόστολος, διότι η ανάμιξή μας σε έργα του σκότους μας απομακρύνει από το φως, μας απομακρύνει από τον Θεό και βλάπτει την ψυχή μας, διότι τα έργα του σκότους δεν αποδίδουν, όπως λέγει ο απόστολος Παύλος, καρπούς, δεν είναι δηλαδή ωφέλιμα για την ψυχή μας και όσο και αν κοπιάζουμε γι᾽ αυτά, κοπιάζουμε μάταια προκαλώντας συγχρόνως και πνευματική ζημία και βλάβη στον εαυτό μας.
Και αυτό συμβαίνει, διότι έργα του σκότους είναι αυτά τα οποία υποβάλλει στους ανθρώπους ο διάβολος, ο άρχων, όπως είπαμε του σκότους, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την ωφέλειά μας, όπως ενδιαφέρεται ο Θεός, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το κακό, ενδιαφέρεται μόνο για να μας παρασύρει και να μας καταστήσει δούλους του και συνεργάτες του στο κακό. Γι᾽ αυτό και όχι μόνο δεν θα πρέπει να έχουμε σχέση με τα έργα του σκότους, με τα έργα του διαβόλου, αλλά θα πρέπει και να τα ελέγχουμε και να τα επικρίνουμε, όπως μας προτρέπει ο απόστολος, για να βοηθήσουμε και όσους έχουν σχέση και εργάζονται σ᾽ αυτά να κατανοήσουν την πλάνη τους και να απομακρυνθούν, ώστε να μην βλάψουν περισσότερο και τον εαυτό τους και άλλους ανθρώπους με αυτά.
Έργα του σκότους είναι, αδελφοί μου, εκτός των άλλων και οι αιρέσεις. Είναι όλες εκείνες οι κακόδοξες διδασκαλίες που παρερμηνεύουν και παραποιούν την ορθόδοξη πίστη της Εκκλησίας μας και επιχειρούν να διασπάσουν το σώμα της και να απομακρύνουν τους πιστούς από τη σωτηριώδη διδασκαλία της και την αποκεκαλυμμένη αλήθειά της.
Και είναι έργα του σκότους, γιατί αίτιος των αιρέσεων και πατέρας των αιρεσιαρχών είναι ο διάβολος, ο οποίος θέλει να βλάψει με τον τρόπο αυτό την Εκκλησία, θέλει να διαρρήξει τον άρραφο χιτώνα του Χριστού, θέλει να αλλοιώσει την πίστη και να στερήσει τους πιστούς από τη σωτηρία.
Γι᾽ αυτό και ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Σπυρίδων αγωνίσθηκε κατά της μεγάλης αιρέσεως του Αρειανισμού και κατετρόπωσε τον Άρειο και τη διδασκαλία του με ένα θαύμα, με ένα κεραμίδι, το οποίο έσφιξε μέσα στην παλάμη του, και από πάνω βγήκε φωτιά, από κάτω έτρεξε νερό και στο χέρι του παρέμεινε το χώμα, από το οποίο είχε γίνει το κεραμίδι με τη βοήθεια του νερού και της φωτιάς. Έτσι απέδειξε με τον απλό αυτό τρόπο ενώπιον των Πατέρων της Α´ Οικουμενικής Συνόδου την τρισυπόστατη Θεότητα, απέδειξε το δόγμα του τριαδικού Θεού, το οποίο ο Άρειος δεν ήθελε να παραδεχθεί, αμφισβητώντας το ομοούσιο του Χριστού με τον Θεό, και δίδαξε την αλήθεια της ορθοδόξου πίστεως την οποία και εμείς ακολουθούμε μέχρι σήμερα.
Με αυτό το θαύμα όμως ο άγιος Σπυρίδων διδάσκει και εμάς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μας στα έργα του σκότους και της αμαρτίας, όπως μερικές φορές νομίζουμε, έχοντας την εντύπωση ότι δεν πειράζει, εάν ασχοληθούμε και λίγο με αυτά, και πως δεν κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε.
Τέτοια όμως πειράματα και τέτοια εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι, αδελφοί μου, επικίνδυνα, γιατί ο διάβολος βρίσκει πάντοτε τρόπους να μας εμπλέξει, εάν εμείς του δώσουμε το δικαίωμα.
Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί, αδελφοί μου, στις επιλογές της ζωής και των έργων. Ας φροντίζουμε να τις ελέγχουμε με βάση το θέλημα του Θεού, όπως έκανε και ο εορταζόμενος άγιος Σπυρίδων, για να βαδίζουμε και εμείς πάντοτε στο φως και να έχουμε το φως του Χριστού να καταυγάζει τη ζωή μας και την ψυχή μας