Παγκράτι: Ανεκλάλητη ηθική κατάνυξη στο ιστορικό Παγκράτι, με την μοναδική του αστική αύρα, για την εορτή του μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου, προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, στον ομώνυμο ναό του Παγκρατίου.
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Με την κατακλυσμιαία παρουσία του κόσμου από το 2-ο Διαμέρισμα- Παγκρατίου, αλλά και πλήθους άλλων Αθηναίων που συνέρρευσαν μαζικά στο προάστιο από τα άλλα διαμερίσματα της πόλης, για να τιμήσουν την περίσεπτη φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, εκπροσώπων της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και προσωπικοτήτων από το φάσμα των γραμμάτων και του πολιτισμού, εορτάστηκε με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, η μνήμη του ιερού Αρτεμίου, στον περικαλλή ναό της Φιλολάου στο Παγκράτι. Στο πανέμορφο προάστιο, που καταλάμπει πάντα στην Αθήνα μας, με την αριστοκρατικότητά του και κομίζει κοινωνικά, τα σπέρματα της πνευματικής και πολιτισμικής μεγαλουργίας, της παλιάς αριστοκρατικής Αθήνας. Ηθικός αίνος στην μνήμη του έξοχου στρατιωτικού και πολιτικού άνδρα Αρτεμίου, που διακρίθηκε για την απαράμιλλη γενναιότητα και τις στρατιωτικές του αρετές στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, με το αξίωμα του Αυγουσταλίου της Αλεξανδρείας – με τους σημερινούς πολιτικούς όρους, θα λέγαμε Αντιπροέδρου κυβερνήσεως – γνώρισε ασύγγνωστη ηθική αίγλη και τιμές και που πάραυτα, δεν δίστασε να αντιταχθεί σθεναρά – προσφέροντας και την τιμία κεφαλή του, στις φονικές λεπίδες του – στον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη, για να προασπίσει τους αδυνάτους χριστιανούς που βασανίζονταν αδίκως στην Αντιόχεια!
Το 357 μ.Χ ο Άγιος Αρτέμιος κατ΄ εντολή του αυτοκράτορα Κωνστάντιου – γιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου- κατέφυγε στην Πάτρα, για να κάνει ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ανδρέα, μεταφέροντάς τα, στον νεόδμητο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την παρουσία του στην Πάτρα, στην Μονή του Γηροκομείου, κατασκεύασε υδραγωγείο και συνέδραμε πολλαπλώς τους γέροντες και του αδυνάτους. Για τούτο εξάλλου και η περιοχή ονομάστηκε «Γηροκομείο». Για να διατηρήσει το αξίωμα του Αυγουσταλίου και με τον νέο αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη. Πληφορηθείς ωστόσο ο Αρτέμιος, τα βάναυσα και άδικα βασανιστήρια του Παραβάτη το 363 μ.Χ. σε αδυνάμους χριστιανούς στην Αντιόχεια, του άσκησε δριμεία κριτική για το απάνθρωπο, αλλά πρωτίστως άδικο της συμπεριφοράς του. Και ήλθε στα χείλη του ο ψαλμός του Δαυίδ «Κύριε, πνεύματι ηγεμονικώ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν’ (50), στ. 14). Ήτοι Κύριέ βοήθησέ με, ισχυρή θέληση και σταθερές σκέψεις, να με κατευθύνουν ανένδοτα, στην θαρραλέα προάσπιση του αγαθού. Ο Ιουλιανός που εξέλαβε ως βαθιά προσβολή την κριτική και δη από έναν τόσο υψηλά ιστάμενο της αυτοκρατορίας, έδωσε εντολή να μαστιγώσουν τον Άγιο Αρτέμιο. Και στην άκαμπτη με την μαστίγωση στάση του, διέταξε να του συντρίψουν τα κόκαλα και εν συνεχεία να του κόψουν την τιμία κεφαλή του. Όμως με την θυσιαστική του προσφορά στον χριστιανικό κόσμο, αλλά και στο νομικό και διοικητικό πολιτισμό της εποχής, ο θαρραλέος Αρτέμιος κέρδισε την επουράνιο βασιλεία και περίσεπτη θέση στον πάνθεον των αγιομαρτύρων της ορθοδοξίας μας. Το σεπτό λείψανο του Αγίου Αρτεμίου, παρέλαβε μια διακόνισσα, ονόματι Αρίστη, που το μετέφερε στην βασιλεύουσα, στην εκκλησία του Προφήτη Προδρόμου.
Σύσσωμος λοιπόν ο αθηναϊκός λαός, παρέστη το σημερινό γλυκύ φθινοπωρινό λιόγερμα της Κυριακής της 20-ης Οκτωβρίου, για να τιμήσει την άχραντη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου. Και λαμπύριζε ηθικά ο περικαλλής ναός του Παγκρατίου, από την πορφύρα των σταυραετών του βυζαντίου, που καταυγάζουν στην λεωφόρο του χρόνου την πνευματική μεγαλουργία της αυτοκρατορίας, αλλά και από την άφατη κατάνυξη των πιστών, που με ζέση καρδιάς προσήλθαν στο Παγκράτι, για να δεηθούν στην στον σεπτό μάρτυρα της ορθοδοξίας μας. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάστησε ο σεπτός Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ.κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, συγχοροστατούντων των ευλαβών Αρχιμανδριτών του Αγίου Αρτεμίου κ.κ. Αγγέλου Ανθόπουλου, Σαξαμπάνη Ιγνάτιου προϊσταμένου του ναού, των υπολοίπων ευλαβών ιερέων του, αλλά και άλλων ιερέων από παρακείμενες ενορίες, που προσήλθαν για να λειτουργήσουν στην μνήμη του Αγιομάρτυρος Αρτεμίου.
Με την αποπεράτωση της λειτουργίας, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Αρτεμίου, και αποτμήματος αγίων λειψάνων στις περιμετρικές οδούς του ναού, υπο τους χαρμόσυνους παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που επένδυσε αισθητικά την πομπή με τους ωραίους σκοπούς της. Κατάφορτοι από συγκίνηση και έμπλεοι κατάνυξης, για την έξοχη ηθικά φυσιογνωμία της ορθοδοξίας μας, οι κάτοικοι του Παγκρατίου, έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την εικόνα του Αγίου και τα ιερά λείψανα. Άμα τη λήξει της πομπής, τον λόγο έλαβε ο επίσκοπος κ.κ. Φιλόθεος και αφού διεβίβασε το μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κάλεσε τους πιστούς να εμπνευστούν από την σεπτή μορφή και τον ενάρετο βίο του Αγίου Αρτεμίου και να κραταιώσουν την πίστη τους, μέσα στα δροσερά και ιδεοφόρα ηθικά νάματα της ορθοδοξίας, αποκρούοντας σθεναρά τα πνιγηρά μηνύματα της εποχής μας και τα φθαρτά και ευτελή πρότυπα ζωής που προβάλλουν. Στην αντιφώνησή του ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης του Αγίου Αρτεμίου κ-ος Άγγελος Ανθόπουλος, που είχε και την ιερατική εποπτεία της εορτής, ευχαρίστησε από καρδιάς τους πιστούς, για την συγκινητική παρουσία τους στις εορταστικές εκδηλώσεις, τον κ-ο Φιλόθεο για την τιμητική χοροστασία του, το ενοριακό συμβούλιο, τους ευγενείς εθελοντές και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την συμβολή τους, στο στολισμό και την αρτιότητα των εκδηλώσεων, την φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, για την έξοχη αισθητικά συμβολή της, που λάμπρυνε με το ηχόχρωμά της την λιτανεία, αλλά και τη Ελληνική Αστυνομία, για την τιμητική παρουσία της και τα άψογα μέτρα τάξης που επιμελήθηκε.
Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Αρτεμίου :
Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος, αθλητικής αγλαΐας ώφθης σοφὲ κοινωνός, πρὸς αγώνας ανδρικοὺς παραταξάμενος· όθεν ώς λύχνος φωταυγής, τών θαυμάτων τας βολάς, εκλάμπεις τη οικουμένῃ, Αρτέμιε Αθλοφόρε, πρὸς σωτηρίαν των ψυχών ημών.