Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ: Μέσα στην αναστάσιμη χαρά εόρτασε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου 2022.
Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής από το Ναό, επ’ ονόματι της Θεοτόκου, που υπήρχε έξω από την Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 5ου αιώνος, πλησίον μιας πηγής, της οποίας το ύδωρ έκανε θαύματα και ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή.
Έπειτα τόνισε ότι η κατεξοχήν Ζωοδόχος Πηγή είναι ο Χριστός, γιατί Αυτός είπε: «ἐγώ είμί ἡ ὁδός, ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή». Με την ενανθρώπησή Του και το Σώμα Του έγινε πηγή της ακτίστου ενέργειας του Θεού και του ακτίστου Φωτός, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη εμφανιζόταν ως Φως χωρίς σώμα.
Έτσι η Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού παραμένει στους αιώνες ως η πραγματική ζωοδόχος πηγή.
Στη συνέχεια τόνισε ότι και η Υπεραγία Θεοτόκος είναι Ζωοδόχος Πηγή, ως ο πρώτος καρπός της υποστατικής ενώσεως θείας και ανθρώπινης φύσεως στην κοιλία της. Ο Υιός και Λόγος του Θεού προσέλαβε την ανθρώπινη φύση από την Υπεραγία Θεοτόκο και η κοιλία της έγινε το εργαστήριο ενώσεως θείας και ανθρώπινης φύσεως στην υπόσταση του Λόγου και Αυτός θέωσε την Υπεραγία Θεοτόκο.
Έτσι τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, όχι μόνο για τις αρετές της, αλλά για τον καρπό της κοιλίας της, για το ότι έγινε Μητέρα του Χριστού και επομένως «μητέρα του φωτός». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τιμάται και η Υπεραγία Θεοτόκος ως Ζωοδόχος Πηγή.
Οι άγιοι πατέρες της απέδωσαν πολλούς χαρακτηρισμούς, όπως ο άγιος Ανδρέας που την αποκαλεί «ζωαρχικό σώμα», «ζωή ζώντων», «ζωής παραιτία», «ζωής χορηγός», «ζωηφόρος», «Ζωοδόχος Πηγή», «ζώσα βίβλος του εγγραφομένου αφθέγκτως πνευματικού Λόγου, τω ζωηρώ καλάμω του Πνεύματος».
Αυτό οφείλεται στην μεγάλη αγάπη της Θεοτόκου στον Χριστό και στον λαό. Αυτό εξηγείται από τον υπέροχο λόγο του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου: «το πλήρωμα της αγάπης της Θεομήτορος είναι άφθαστο για εμάς. Αλλά γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη η οδύνη. Όσο πληρέστερη η αγάπη, τόσο πληρέστερη η γνώση. Όσο θερμότερη η αγάπη, τόσο πιο πύρινη η προσευχή, όσο τελειότερη η αγάπη, τόσο τελειότερος ο βίος».
Αυτό δείχνει ότι συνδέεται η αγάπη με την οδύνη, την γνώση, την πύρινη προσευχή για όλο τον κόσμο, τον άγιο βίο. Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό για την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού και την Ανάστασή Του, αλλά και για την αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και για τη δόξα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην οποία συνδεόμαστε με την ενυπόστατη ζωή.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου και επισκέφθηκε την Δημοτική Πινακοθήκη, όπου ξεναγήθηκε στα έργα της μόνιμης συλλογής από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, ζωγράφο κ. Χρήστο Γαρουφαλή, ο οποίος του προσέφερε ως αναμνηστικό της επισκέψεώς του, την συλλεκτική έκδοση «Προσφορά» με όλα τα έργα της Πινακοθήκης.
Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου στεγάζονται οι κοινωνικές δομές του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προϊσταμένου του Ναού πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Καντάνη.
Ευλόγησε την διανομή του συσσιτίου που προσφέρει καθημερινά η Ενορία σε 300 ανθρώπους, ξεναγήθηκε στους χώρους του πνευματικού κέντρου και ενημερώθηκε για το Κοινωνικό Φροντιστήριο στο οποίο παρακολουθούν 280 μαθητές και διδάσκουν εθελοντικά 39 καθηγητές, αλλά και για το πολύπλευρο κοινωνικό έργο που επιτελείται από τον π. Κωνσταντίνο και τους συνεργάτες του.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ