Μητρόπολη Κορίνθου: Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κορίνθου χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό…
ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, το απόγευμα της Κυριακής, 5 Δεκεμβρίου 2021.
Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Εφημέριοι του Ι. Ναού και Ιερείς από την πόλη της Κορίνθου. Στους παρευρισκόμενους πιστούς ο Θεοφιλέστατος ομίλησε για τον εορτάζοντα Άγιο Νικόλαο και τον βίο του επισημαίνοντας ότι, όντας προστάτης των θαλασσών, ο Άγιος ειρηνεύει και γαληνεύει τα κύματα της θάλασσας αλλά και τα κύματα της «αλμυράς του βίου θάλασσας» κάθε πιστού. Τόνισε μετ᾿ εμφάσεως, από περιστατικά της ζωής του Αγίου, ότι όλη η επίγειος ζωή Του (270-343 μ.Χ) πέρασε ανάμεσα σε πραότητα (εικών πραότητος όπως λέγει το απολυτίκιον Του) και σε ορμή και πάντοτε με νίκη και θρίαμβο για το καλό του Λαού του Θεού (σύμφωνα με το όνομά Του, που ερμηνεύεται: Νίκη Λαού). Φανέρωσε ότι ήταν «θεόκλητος», «θεοπρόβλητος» στην διακονία της διαποιμάνσεως της Εκκλησίας των Μυρέων και ολοκληρώνοντας, παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο στην αφάνταστη τρικυμία, που ύψωσε τον τελευταίο αυτό καιρό άγρια τα κύματα της και απειλεί να παρασύρει στο μαύρο βυθό της όλο τον κόσμο δια της λοιμικής νόσου, να υψώσει ικέτιδας χείρας αλλά και όλοι εμείς να υψώσουμε τα μάτια μας βουρκωμένα προς τον ουρανό και να ζητήσουμε με την καρδιά μας του κυριάρχου των τρικυμιών, Αγίου Νικολάου, την επέμβασή να σηκώσει από την γη τον λοιμό και να τον βυθίσει στα βάθη τα της θαλάσσης και να φέρει στην γη την υγεία και την γαλήνη αλλά και την σύμπνοια και την ομόνοια απαλλάσσοντας μας όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από τον πειρασμό του διχασμού.
Την επόμενη ημέρα Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στον ως άνω Ι. Ναό, συνιερουργούντος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, τους οποίους πλαισίωσαν συλλειτουργούντες οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ροι π. Νικόλαος Μπιθαράς, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς, π. Γεράσιμος Λάμπους και π. Χρήστος Χίλιας.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι οι Άγιοι, ως ζωντανές εικόνες του Ιησού Χριστού, αποτελούν για όλους παράδειγμα προς μίμηση και η βιωτή Τους μεταβάλλει την δική μας ζωή σε «πανηγύρι». Οι πρόγονοί μας, πολύ ορθά, φιλοσοφούσαν «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος», εννοώντας ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι, που όσο διαρκεί διδάσκει τον άνθρωπο. Μέσω της γνώσης και των διδαγμάτων του «ταξιδιού» αυτού προσφέρεται στον άνθρωπο η δυνατότητα να «ξεκουράζεται» και να βρίσκει το κουράγιο να συνεχίζει την ζωή του χωρίς να «κουράζεται» από τις δυσκολίες που πάντοτε και αναπόφευκτα παρουσιάζονται.
Η εφετινή εορτή του Αγίου Νικολάου βρίσκει την ανθρωπότητα σε μια τέτοια δυσκολία, καθώς η ζωή μας έχει καταστεί «μακρά οδός απανδόκευτος». Η οικονομική και η λοιμική κρίση, που ήρθαν διαδοχικά, μας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο ο Άγιος Νικόλαος με τον βίο του και τα χαρακτηριστικά που ακούμε, όταν ψάλλεται το Απολυτίκιο του, μας παρουσιάζει μια άλλη, διαφορετική νοοτροπία. Ο Άγιος είναι «κανόνας πίστεως» και ο αληθινά πιστός άνθρωπος έχει όρους και όρια τα οποία δεν τα υπερβαίνει. Σέβεται τον συνάνθρωπό του, ως εικόνα του Θεού και θυσιάζεται γι’ αυτόν, όπως εξάλλου έπραξε και ο ίδιος ο Χριστός. Ο Άγιος Νικόλαος είναι «εἰκόνα πραότητος», καθώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες πάντα με πραότητα και μας καλεί να ηρεμήσουμε και να μιμηθούμε τον Χριστό ο Οποίος δίδαξε: «μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν·» (Ματ. ια΄, 29). Επίσης, ο Άγιος είναι «ἐγκρατείας Διδάσκαλος», καθώς όχι μόνο ζούσε με λίγα αλλά φρόντιζε με αυτά τα λίγα να ζουν και άλλοι έχοντας συλλάβει το νόημα της ζωής και διδάσκοντας μας όλους, πώς πρέπει να ζούμε, ώστε να βγούμε νικητές, σύμφωνα και με το όνομά Του. Ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος «χρόνια πολλά και ευλογημένα» σε όλους, όσοι εόρταζαν, με πρώτο τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού π. Νικόλαο Μπιθαρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Λιμενάρχης Κορίνθου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., κ. Παναγιώτης Κοντός, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Λιμενικού Σώματος Κορίνθου, που εόρταζε τον προστάτη Άγιο του, ενώ στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορίνθου κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, Αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχος κ. Λεωνίδας Παπαλεωνίδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορίνθου κ. Χαράλαμπος Τετράδης και ο Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίας κ. Βικέντιος Μαρινάκης.