Αγία Παρασκευή: Την Αγία Παρασκευή εόρτασε μεγαλοπρεπώς η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, αφού στη μνήμη της τιμώνται τρεις Ιερές Μονές και αρκετές ενορίες, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στους Παξούς αλλά και στους Οθωνούς.
Ανήμερα της εορτής της Αγίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και μίλησε στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ναό της Αγίας Παρασκευής κοντά στην πόρτα Ρεμούντα στην Πόλη της Κέρκυρας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, και την παρομοίασε σαν την οικεία εκείνη, η οποία είναι θεμελιωμένη επάνω σε βράχο κατά τον ευαγγελικό λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που ήρθαν βροχές και πλημμύρες και άνεμοι και παρέμεινε ανέπαφη, σε αντίθεση με εκείνο το σπίτι που είναι θεμελιωμένο επάνω στην άμμο, και με το παραμικρό καιρικό φαινόμενο γκρεμίζεται.
Η Αγία Παρασκευή ενώ γεννήθηκε μέσα σε μια πολύβουη και κοσμοπολίτικη για την εποχή της Πόλη, την Ρώμη, όπου κατακλυζόταν από την ποικίλη αμαρτία και κακία, εν τούτοις όλο αυτό το γεγονός δεν την παρέσυρε και δεν αλλοίωσε την πίστη και τη ζωή της από τα φαινόμενα της κακίας και της αμαρτίας, διατηρώντας την καθαρότητα της, την διαύγεια της ζωής της, και την κραταιά πίστη της στον Ιησού Χριστό.
Ένα δεύτερο κύμα που έπεσε επάνω της ήταν η ορφάνια από πατέρα και μητέρα σε μικρή ηλικία, και παρά το γεγονός ότι ήταν μοναχοκόρη δεν την επηρέασε από την πορεία την οποία είχε χαράξει στον Ιησού Χριστό.
Ένα τρίτο κύμα που έρχεται να ταράξει την ζωή της είναι η διαχείριση της μεγάλης περιουσίας που κλήθηκε να διαχειριστεί την οποία κληρονόμησε από τους γονείς της, αλλά εκείνη έπραξε όπως ο Χριστός συνέστησε στον πλούσιο νέο της παραβολής, «ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι».
Το τέταρτο κύμα που πέφτει επάνω της είναι όταν έγινε γνωστή η χριστιανική ταυτότητα της, στους έχοντας την εξουσία του λαού της Ρώμης. Τότε κλήθηκε να προσκυνήσει τα είδωλα, αλλιώς θα έπρεπε να ακολουθήσει το μαρτύριο των Χριστιανών. Η αγία προτίμησε το μαρτύριο του αίματος για την αγάπη που έτρεφε στον Ιησού Χριστό και την δύναμη της πίστεως που χαλύβδωνε ολόκληρη την ύπαρξη της.
Στην εποχή μας όλοι ομοιάζουμε με την οικία εκείνη που είναι χτισμένη πάνω στην άμμο και οι φουρτούνες της ζωής και οι πειρασμοί έχουν ισοπεδώσει την αξία και την τιμή της ανθρώπινης υπόστασης, καθώς ο καθένας μας πλάστηκε από τον θεό με ένα ιδιαίτερο τρόπο και προικίστηκε με τα χαρίσματα του, και κανένας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι είναι φτωχός στα δώρα και τα χαρίσματα του θεού.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να αντιγράψουμε την ακεραιότητα της ζωής της και να παραμείνουμε εδραίοι στις αρχές τις οποίες μας κληροδότησε η πίστη μας στον αληθινό θεό, αλλά και η καταγωγή μας, που ως Έλληνες Χριστιανοί ζυμωθήκαμε με άλλα ιδεώδη και όχι με τα σύγχρονα, τα οποία έρχονται ως ένας καύσωνας πνευματικός να κατακαύσουν κάθε πνευματική ικμάδα της πατρίδος μας και του λαού μας.
Παραμονή της εορτής
Ο Σεβασμιώτατος την παραμονή της Αγίας Παρασκευής χοροστάτησε και μίλησε στην γυναικεία ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Κοινοπιαστών, όπου κατεκλύσθη από ευλαβείς προσκυνητές και ο εσπερινός τελέστηκε υπαιθρίως.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε δι ολίγων στο συναξάρι της Αγίας, και απομόνωσε το «ανδρείον φρόνημα» της γυναικείας φύσεως έναντι της εποχής μας, που οι άνθρωποι σήμερα είτε άντρες είτε γυναίκες δεν χαρακτηριζόμαστε από το ίδιο φρόνημα, αλλά είμαστε παραδομένοι στα κελεύσματα της εποχής και στις προσφορές μιας ζωής, πιστεύοντας ότι είναι ευκολότερη, αλλά μέσα από τις παροχές της, χωρίς να το έχουμε κατανοήσει στερηθήκαμε την ελευθερία μας.
Ενώ ο άνθρωπος πλάστηκε με το υπέρτατο δώρο της ελευθερίας όπως ακριβώς ελεύθερος είναι και ο ίδιος ο θεός, και ενώ δεσμεύτηκε στην πορεία της ιστορίας του ο άνθρωπος από την αμαρτία, ο Ιησούς Χριστός με την ενανθρώπηση Του, το πάθος και την Ανάσταση Του, μας ξαναχάρισε την εν Χριστώ ελευθερία, την οποία μας υπενθυμίζει και ο Απόστολος Παύλος, «Τη ελευθερία ημάς Χριστός ηλευθέρωσε· στήκετε ουν και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε» (Γαλ. 5,1).
Στον εσπερινό συμμετείχε και ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού Δήμου της Κέρκυρας κ. Δημήτριος Μεταλληνός.