Ι.Μ. Κορίνθου
Μια πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κροκίδειο Αίθουσα, στην Κόρινθο, από την τοπική Ι.Μ., με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.
Συγκεκριμένα, όπως μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο Τύπου: «Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, ως εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, έδωσε την αφορμή να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017, στην «Κροκίδειο Αίθουσα» στην Κόρινθο, και στα πλαίσια της σειράς των ομιλιών, που πραγματοποιεί η Ι. Μητρόπολή μας, με θέμα: «Εις Οικοδομήν του Σώματος του Χριστού», επίκαιρη ομιλία από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Αγάπιο Δρίτσα με θέμα: «Η χρήση της Ελληνικής Παιδείας από τους Πατέρες της Εκκλησίας».
Ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής με τον μεστό θεολογικό και πατερικό λόγο του παρουσίασε την προσφορά του Χριστιανισμού στην Ελληνική διανόηση, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρότυπο του ιδεώδους ανθρώπου εν τω Θεανδρικώ Προσώπω του Ιησού Χριστού, ως και η δια της υπερφυούς περι του ανθρώπου εξ αποκαλύψεως διδασκαλίας Του. Οφειλέτης, λοιπόν, ο αρχαίος Ελληνικός κόσμος «εις τον δι᾿ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν» ενανθρωπήσαντα Ιησούν Χριστόν γίνεται «διάκονος» Του, αφού εξετιμήθη η συγγένεια των αντιλήψεων των Ελλήνων περί της πνευματικής αξίας του ανθρώπου προς την περί του ανθρώπου διδασκαλίαν του Ιησού Χριστού, και η αξία της μεταφυσικής και ηθικής θεωρήσεως του ανθρώπου υπό της αρχαίας Ελληνικής διανοήσεως.
[irp posts=”330131″ name=”Το αδιαχώρητο στην ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)”]
Η συνάντηση της Ελληνικής Παιδείας και της Χριστιανικής Πίστεως διήλθε δια διαφόρων φάσεων με τελικό σταθμό τους Μεγάλους Πατέρες του Δ΄ μ. Χ. αιώνος και κορυφαίους τους τρεις Μεγάλους Καππαδόκες Πατέρες και τον από Αντιοχείας Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Οι Πατέρες αυτοί συνετέλεσαν εις την θετικότερη και ουσιαστικότερη προσαγωγή του Ελληνισμού στον Χριστιανισμό, ειδικότερα, μάλιστα, συνεπλήρωσε ο ένας την συμβολή των άλλων.
Έμπλεοι φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, πλατείς στην σκέψη και την Ελληνική μόρφωση οι τρεις Ιεράρχες πραγματοποίησαν «το θαύμα της παγκοσμίου ιστορίας» την Ελληνική Ορθοδοξία, που είναι ο πιο πνευματικός καρπός της Ελληνικής διανοήσεως, καθόσον δι᾿ αυτής καθίσταται συνεχής πραγματικότης και προσωπικό βίωμα όλων των πιστών το περιεχόμενο των αληθειών της Χριστιανικής πίστεως. Έτσι ο άνθρωπος, «υπέρ ου ο Χριστός απέθανε» εξυπηρετείται και πάλι δια της Ελληνικής Ορθοδοξίας όσον υπό ουδενός άλλου εγκοσμίου παράγοντος.
Από τον ομιλητή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Μ. Βασιλείου «Προς τους νέους, όπως αν εξ Ελληνικών ωφελοίντο λόγων», όπου ο στοργικός παιδαγωγός της νεότητος συνιστά εκλεκτικώς την χρήση της «θύραθεν παιδείας» από τους νέους στην καλλιέργεια της αρετής.
Τον π. Αγάπιο για την υψηλού επιπέδου ομιλία του συνεχάρη με θερμούς λόγους ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος συντόνισε τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε και έκλεισε την σύναξη προς τιμήν των προστατών της Παιδείας με τα εξής: «Πρέπει να μείνουμε εδραίοι, στην παράδοση και μίμηση των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας και αυτόν τον ασφαλή δρόμο να τον προσφέρουμε ατόφιο στα παιδιά μας, για να τα προφυλάξουμε από τούς παντοειδείς κινδύνους που ελλοχεύουν».