Χίος: Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο, εορτάστηκε η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Πρωτομάρτυρα της Χίου, Αγίου Ισιδώρου (251 μ. Χ.), που αποτελεί την κορωνίδα των εκατό περίπου Αγίων της μαρτυρικής, αγιοτόκου, ηρωικής και μαστιχοφόρου νήσου.
Την παραμονή, 13 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, τελέστηκε Δισαρχιερατικός Μέγας Εσπερινός στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου (4ος – 5ος αι.) όπου και ο Τάφος του Αγίου, συγχοροστατούντων των: Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και του Επισκόπου Μουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου, και με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων, του Αρχιδιακόνου κ. Αποστόλου Λάρδα και πλήθους πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει όλους τους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος.
Στον Εσπερινό ομίλησε ο Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανεφέρθη στην Ανάσταση του Κυρίου και στον Άγιο Ισίδωρο ως φορέα και μάρτυρα αυτής της Αναστάσεως.
Την επομένη, 14 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατικός Όρθρος και, στη συνέχεια, Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, ιερουργούντων των Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου και του Επισκόπου κ. Χρυσοστόμου, μετά το πέρας της οποίας μετεφέρθησαν με στρατιωτικό όχημα το Ιερό Λείψανο και η Εικόνα του Αγίου στην οδό Δημοκρατίας (πλησίον του Εργατικού Κέντρου) απ’ όπου επραγματοποιήθη Ιερά Λιτανεία, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Χίου, Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Προσκόπων, της Νοσηλευτικής Σχολής και της Α.Ε.Ν. Μηχανικών Χίου, σπουδαστές της οποίας μάλιστα μετέφεραν από της Πλατείας Βουνακίου το Ιερό Λείψανο και την Εικόνα του Αγίου Ισιδώρου, ως και την Ανάσταση του Κυρίου και τα Λάβαρα μέσω του Εμπορικού Κέντρου της πόλεως (της οδού Απλωταριάς) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
Σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Χίου και του άλλου Διακόνου κ. Κωνσταντίνου Καραμπουρνιώτη, ως και των Ιεροψαλτών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και των Αρχών της Χίου και του ευσεβούς λαού.
Στην εξέδρα της Πλατείας Βουνακίου, ο Μητροπολίτης Χίου και ο Επίσκοπος Μπουκόμπας ευλόγησαν την Αρτοκλασία, μετά την οποία ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης κ. Μάρκος, εκφώνησε εμπνευσμένο Πανηγυρικό Λόγο, κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων, είπε:
«Τιμάμε σήμερα τον Πρωτομάρτυρά μας, τον στρατιωτικόν Άγιον του Ναυτικού, ο οποίος διά θαλάσσης ήλθε στο νησί μας- και δεν θα μπορούσε να γινόταν διαφορετικά – από την πατρίδα του την Αλεξάνδρεια, την πόλη του Μακεδόνα, άρα Έλληνα, Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου και ευλόγησε “τό αποστάζον δάκρυ εκ των σχίνων της Χίου”, την τίμια και χαριτωμένη αυτή εργασία των Χίων. Το δάκρυ, όμως, του Αγίου γίνεται πιό λαμπερό και διαυγές για όλες τις οικογένειες της Χίου, του άνδρα και της γυναίκας, του άρρενος και του θήλεος, όπως τους ευλόγησε ο Θεός στον Παράδεισο και έδωσε στα παιδιά τους και στα παιδιά των παιδιών τους σε κάθε γενεά το αναφαίρετο δικαίωμα, επάνω και από αυτόν τον Σταυρό Του, με την αναφορά Του στο Θεό και την Θεοτόκο, να προφέρουν τις μοναδικές λέξεις: Πατέρα και Μητέρα.
Αυτό το δάκρυ προσφέρεται κρυστάλλινο και φωτεινό για όλους τους εργαζομένους αλλά και τους ανέργους, που έχουν κάθε δικαίωμα στην τίμια εργασία.
Γιά τους νοσηλευτές και ιατρούς μας, που λευκοφορεμένοι ως Άγγελοι, προσφέρουν, μιμούμενοι τους Αγίους Αναργύρους, τον Ευαγγελιστή Λουκά, τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Νεομάρτυρα Αγγελή τον Χίο, τις επιστημονικές τους υπηρεσίες, για την ανόρθωση της υγείας των αρρώστων, οδηγώντας τους σε μια ανάσταση.
Γι’ αυτούς που βρίσκονται στη δοκιμασία του πόνου και έχουν στερηθή, προσωρινά, προσφιλείς τους, φεύ! ανθρώπινα, ακόμη και παιδιά τους, τα οποία εκάλεσε ο Θεός για να τα συναριθμήσει στις στρατιές των αγγέλων Του.
Γιά τον ένδοξο και νικηφόρο ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, χάρις στους οποίους τελούμε με ασφάλεια τις λειτουργίες μας και τις ειρηνικές ενασχολήσεις μας.
Αλλά και για τους δυσπίστους και απίστους, τους γνωστικιστές και αγνωστικιστές, πού, πολλές φορές ματώνουμε για να τους φέρουμε στο ωμοφόριό μας και να αστράψουν οι ψυχές τους.
Καί, τέλος, για τους Ναυτικούς μας της πρυτανεύουσας Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που εδημιούργησαν το όγδοο αυτό θαύμα, που είναι δημιούργημα των πατεράδων μας και των αδελφών μας και όχι των τεχνολόγων και των Γραφείων».
Ευχήθηκε δε, όταν ο Θεός καλέσει τον καθένα μας, να γίνει ένθερμος συνήγορός μας ο Άγιος Ισίδωρος, ώστε να ακούσουμε από τον Κύριο «είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου».
Στη συνέχεια η Ιερά Λιτανεία πορεύθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, όπου έγινε και η “Απόλυσις” και η έκφραση των ευχαριστιών από μέρους του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, προς τον Επίσκοπο κ. Χρυσόστομο, τον Ιερό Κλήρο, που προσήλθε και συμμετείχε από τα πλέον μακρινά χωριά, τις Αρχές και, ιδιαίτερα, την μαθητιώσα νεολαία και μάλιστα την Α.Ε.Ν. Μηχανικών Χίου.