Χίος: Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χίου, ο οποίος προέβη εις παραλληλισμόν της απελευθερώσεως του Ισραήλ από την φαραωνικήν τυραννίαν της Αιγύπτου υπό του Μωϋσέως και της φανερώσεως του ονόματος του Θεού
Ευλογημένον το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος διότι ηξιώθη ο πιστός λαός του Θεού να εορτάση την 178ην επέτειον των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου Χίου.
Την Παρασκευήν 29ην – προς Σάββατον 30ήν Σεπτεμβρίου 2023 ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία με την Αρχαιοτάτην Θείαν Λειτουργίαν, την αποδιδομένην εις τον Ευαγγελιστήν Μάρκον ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχήν του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Παντελεήμονος Βώλου, των Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρων κ. Αντωνίου Τσουκαλά, κ. Ιωάννου Μπογή, κ. Γεωργίου Χανδρή, κ. Γεωργίου Λούρου, κ. Ιωάννου Μουσσά και κ. Κηρύκου Φαράκλα, των Αιδεσιμ. Πρεσβυτέρων κ. Αλεξάνδρου Μπογή και κ. Θεοφίλου Τσιγκαλάγη, και του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα.
Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χίου, ο οποίος προέβη εις παραλληλισμόν της απελευθερώσεως του Ισραήλ από την φαραωνικήν τυραννίαν της Αιγύπτου υπό του Μωϋσέως και της φανερώσεως του ονόματος του Θεού, με την απελευθέρωσιν του νέου Ισραήλ εν Αιγύπτω, ήτοι της Εκκλησίας, από την τυραννίαν της θρησκευτικής αμαθείας ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ και την διά του ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Ευαγγελίου φανέρωσιν του αληθινού Θεού «εις τον κόσμον άπαντα».
Εις το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Κτιτορικόν Μνημόσυνον.
Ο Ιερός Ναός ευρίσκεται εις θέσιν, καθ’ ην τον 16ον αιώνα ευρίσκετο γενουάτικη έπαυλις με ναΰδριον του Αγίου Μάρκου. Με την αποχώρησιν των Γενουατών από την Χίον, ο Ναός περιέρχεται εις τους Ορθόδοξους και εις τα τέλη του 18ου αιώνος είναι δίκλιτος με παράβημα του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατεστράφη κατά την σφαγήν της Χίου το 1822 καί, εν συνεχεία, ανηγέρθη νέος Ιερός Ναός τρίκλιτος με νέον παράβημα του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάζεται την 30ήν Σεπτεμβρίου 1845 από τον Μητροπολίτην Χίου Σωφρόνιον (είτα Πατριάρχην Αλεξανδρείας).
Υπέστη φοβεράς ζημίας κατά τον σεισμόν του 1881 και ανεκαινίσθη και ενεκαινιάσθη την 25ην Απριλίου 1889.
Εις τον Ιερόν Ναόν φυλάσσεται τεμάχιον υφάσματος με αίμα του Νεομάρτυρος Αγίου Αγγελή του Αργείου, ο οποίος πρό του μαρτυρίου του διήλθεν από την Ενορίαν.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου εδέχθη προσφάτως τας ευλογητάς επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (2015) και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου (2013), καθώς και του πρ. Πρωθυπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά, του πρ. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Καθηγητού Γλωσσολογίας, και του πρ. Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη.
Εις την Ενορίαν λειτουργεί Ίδρυμα με την επωνυμίαν «Ίδρυμα Πνευματικόν και Πολιτιστικόν Κέντρον Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου ΄΄ο Ευαγγελιστής Μάρκος΄΄». Χορωδία Κυριών με Χοράρχην τον κ. Σταύρον Στείρον, Καθηγητήν Μουσικής, και διδασκαλία μαθημάτων παραδοσιακής πηλοποιΐας από την κ. Μαρίαν Χρυσούλη.