Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό και την Εκκλησία αναφέρεται σε ανοικτή του επιστολή προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
“1. Ζούμε όλοι μαζί την αγωνία για το θανατηφόρο κακό, τον κορονοιό. Όμως το κακό αυτό μας έγινε και «πειρασμός», γιατί ο καθένας μας δοκιμάζεται και πειράζεται στην πίστη του. Αλλά και από τον πειρασμό μας αυτόν δυναμώνεται περισσότερο η πίστη μας στον Ιησού Χριστό. Προσωπικά, ως λόγο που αναπαύει, αλλά και δίνει ελπίδα, θεωρώ αυτά τα απλά λογάκια, που είπε μια γιαγιά της επαρχίας μας: «Η Παναγία που επέτρεψε να φθάσουμε μέχρις εδώ, θα μας βγάλει από ᾽δω»! Να ζήσεις, γιαγιά μου, πάνω από 100 χρόνια, για να μας λες τέτοια σοφά λόγια, που δεν μας τα λέγουν άλλοι!
2. Το χρέος το δικό μας τώρα, χριστιανοί μου, είναι να διαφυλάξουμε και τον εαυτό μας, αλλά και τον άλλο, ώστε να μην προσβληθούμε από τον κακό αυτόν ιο. Φύλαξέ μας Παναγία μας! Και για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να υπακούουμε στις συμβουλές των ιατρών. Η Αγία Γραφή μας λέγει να «τιμούμε τον ιατρόν», γιατί ο Θεός του έδωσε την χάρη για το έργο που κάνει (Σοφ. Σειρ. 38,1).
Για την διαφύλαξη που σας είπα να κάνουμε, λέγω ότι θα πρέπει ο καθένας μας να νομίζει τον εαυτό του, ότι πιθανόν να έχει τον ιο. Επομένως πρέπει να απέχουμε από τον άλλο, όταν συναντώμεθα, γιατί, αν τον πλησιάσουμε, θα του μεταδώσουμε το κακό και θα διαπράξουμε στην πραγματικότητα φόνο. Αλλά και ο άλλος πρέπει να κάνει το ίδιο σε εκείνον που συναντά, να απέχει, δηλαδή, απ᾽ αυτόν και έτσι όλοι να κρατούμε αποστάσεις. Γιατί ξέρουμε ότι ο ιός αυτός είναι μεταδοτικός. Και οι αποστάσεις αυτές μεταξύ μας, στην περίπτωση αυτή, δεν είναι βεβαίως από αποστροφή, αλλά είναι από αγάπη.
3. Όμως, αγαπητοί μου, από όλη αυτή την θλιβερή υπόθεση του κορονοιού, η μόνη μου ικανοποίηση και χαρά για σας είναι το ότι εννόησα και κατάλαβα καλά ότι αγαπάτε τον Θεό και θέλετε να Τον λατρεύετε στην Εκκλησία. Όταν έχουμε έστω και λίγο καιρό για να δούμε ένα αγαπητό μας πρόσωπο, του παραγγέλλουμε ότι «μου λείπεις». Πόσοι και πόσες από σας, ακόμη και τα παιδιά σας, δεν έχετε πεί στους ιερείς σας και σε μένα ότι «μας έλειψε η Λειτουργία»! Εσείς αυτό το λέτε με πόνο, αλλά εγώ, όταν το ακούω, χαίρομαι, γιατί βλέπω στον πονετικό σας αυτό λόγο την αγάπη σας στον Χριστό και στην Εκκλησία Του.
Εκείνο όμως, αδελφοί, που με πονά πολύ, είναι το ότι σας λείπει η θεία Κοινωνία. «Τι Πάσχα θα είναι αυτό, χωρίς θεία Κοινωνία;», λέγουν πολλοί. Σ᾽ αυτό, για παρηγοριά!, σας λέγω κατά πρώτον εκείνο που σας είπα και σε άλλη μου επιστολή ότι αρκεί που επιθυμείτε να κοινωνήσετε και απέναντι του Θεού είναι σαν να κοινωνήσατε!
Με μόνο αυτόν τον πόθο που έχετε θα σας δώσει ο Ιησούς Χριστός μας μια μυστική θεική Χάρη και θα νοιώθετε με αυτήν την Χάρη την παρουσία Του μέσα σας. Έπειτα, δεν μείνατε ακοινώνητοι από αδιαφορία σας, αλλά γιατί το έφεραν τα πράγματα έτσι. Αλλά ακόμη, για παρηγορία πάλι, έχω να σας πω ότι στα χρόνια του αγίου Χρυσοστόμου, όπως λέγει κάπου ο ιερός αυτός πατέρας, υπήρχαν άγιοι ασκητές, γεροντάκια που έμεναν ψηλά σε σπηλιές, και κοινωνούσαν κάθε δύο χρόνια, γιατί δεν υπήρχε, εκεί μακρυά που πήγαν, παπάς να τους λειτουργήσει. Και ο άγιος Χρυσόστομος λέγει ότι αυτοί, που κοινωνούν πολύ αργά, ανά διετία, αλλά με πόθο και καθαρότητα, κοινωνούν πιστότερα και καλύτερα από άλλους, που κοινωνούν μεν συχνά, αλλά επιπόλαια, χωρίς να συμμετέχει η καρδιά τους σ᾽ αυτό που κάνουν.
Αλλά, σαν Επίσκοπός σας, που πρέπει να σκύψω στον πόθο σας για την θεία Κοινωνία και να φροντίσω γι᾽ αυτόν, τώρα ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, σας λέγω να κάνετε το εξής: Να κοινωνήσετε μόνοι στο σπίτι σας με Μέγα Αγιασμό. Ο Μέγας Αγιασμός, αδελφοί μου, όπως το λένε τα ιερά μας βιβλία, «επέχει δεύτερον της θείας Κοινωνίας». Και για τον Μέγα Αγιασμό λέγουν οι ευχές ότι πίνεται εις «άφεσιν αμαρτιών» και εις «Πνεύματος Αγίου κοινωνίαν», ο,τι, δηλαδή λέγεται και για την θεία Κοινωνία. Φροντίστε, λοιπόν, όσοι δεν έχετε στα σπίτια σας, να πάρετε Μέγα Αγιασμό από τον ιερέα σας, και με καθαρό φλυντζανάκι – που δεν θα το χρησιμοποιήσετε έπειτα για άλλη χρήση – να πιείτε όλοι Μεγάλο Αγιασμό, για να λάβετε την Χάρη του Θεού. Γιατί με τις ευχές του ιερέα στο απλό αυτό νερό, που πήραμε από την βρύση, που είναι κτιστό πράγμα, ήλθε η άκτιστη Χάρη του Θεού. Και εμείς πίνοντες το κτιστό – το νερό – λαμβάνουμε την άκτιστη Χάρη του Θεού!
4. Τέλος, χριστιανοί μου, έχω να σας πω, να συνεχίσουμε την προσευχή στην Παναγία μας, για να σταματήσει το κακό του θανατικού ιού, να λέμε το «ήμαρτον» στον Κύριό μας Ιησού Χριστό για τα αμαρτήματά μας, και λίγο υπομονή ακόμη και θα δούμε τις πρώτες καλές ημέρες. Στην Παλαιά Διαθήκη, όταν δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα, πήγαιναν οι πιστοί στον ιερέα και αυτός, μετά από προσευχή και θυσία στον Θεό, τους έλεγε:
«Ο Θεός οικτειρήσαι ημάς και ευλογήσαι ημάς. Επιφάναι το πρόσωπον αυτού εφ᾽ ημάς και ελεήσαι ημάς»! Αυτό το ακούτε και σείς και από εμάς τους ιερείς σας. Λίγο, λοιπόν, υπομονή, και ο Θεός μας, που είναι αγάπη και ευσπλαγχνία, θα μας ελεήσει και θα μας ευλογήσει. Θα μας δώσει πάλι αυτά που στερούμαστε τώρα. Μικρή υπομονή, ξαναλέγω, όσον – όσον, και θα παρέλθει το κακό. Αμήν Παναγία μου!
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας”