Το πρωί της Κυριακής, 12 Ιανουαρίου, Κυριακής μετά τα Φώτα, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών τέλεσε το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Αργυρούπολη και χειροτόνησε σε Διάκονο τον κ. Σπυρίδωνα Παφτούνο.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Ο νεοχειροτόνητος Διάκονος είναι έγγαμος, πατήρ ενός τέκνου και γιατρός στο επάγγελμα. Εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», και ως κληρικός θα διακονήσει την Ενορία της Αγίας Βαρβάρας αμισθί.
Μετά τη χειροτονία η Ενορία δεξιώθηκε τους πιστούς στην Αίθουσα-Πνευματικό κέντρο που διαθέτει ο Ιερός Ναός και είχε την ευκαιρία να ευχηθεί στο νέο Διάκονο.
Ακολουθεί η προσφώνηση του Σεβασμ. Μητροπολίτου μας :
«Αγαπητέ αδελφέ υποδιάκονε Σπυρίδων,
Η απόφαση ενός χριστιανού, μέλους της Εκκλησίας, να εισέλθει στις τάξεις του ιερού Κλήρου, αναδεχόμενος το χάρισμα της Ιερωσύνης, είναι καρπός αγάπης. Πολλής και θερμής αγάπης προς τον Σωτήρα Κύριο Ιησού Χριστό και την αγία Εκκλησία Του.
Το διακηρύσσει ο Ίδιος ο Κύριος προς τον κορυφαίο μαθητή Του τον απόστολο Πέτρο : «Σίμων Ιωνά αγαπάς με;», το ερώτημα του Κυρίου προς τον Απόστολο. «Ναί, Κύριε, συ οίδας (= συ γνωρίζεις) ότι φιλώ σε», η απάντηση του Πέτρου. «Ποίμαινε τα πρόβατά μου», η εντολή του Κυρίου (Ιω. 21,16).
Το υπογραμμίζει και ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος στον θαυμάσιο εκείνο λόγο του «Προς τον ποιμένα» : «Ποιμένα αληθινόν αποδείξει η αγάπη· δι᾽ αγάπην γαρ ο Ποιμήν ο Μέγας εσταυρώθη» (PG 88,1177β).
Γεννήθηκες, αγαπητέ Σπυρίδων, στα σπλάχνα μιάς χριστιανικής οικογένειας και ανατράφηκες από μικρός χριστιανικά. Σπούδασες την ιατρική, μια επιστήμη κατ᾽ εξοχήν φιλάνθρωπη. Ήρθες σε κοινωνία γάμου κατά το θέλημα του Θεού με τη συζυγό σου Σμαράγδα. Ευλογήθηκε η ένωσή σας με την έλευση του πρώτου σας παιδιού, του Θεοφάνη.
[irp posts=”542575″ name=”Ι.Μ. Ρεθύμνης: Νέο ΔΣ στο Κέντρο Διακονίας ΘΕΟΜΗΤΩΡ””]
Ωστόσο, η καρδιά σου, κινούμενη από την αγάπη του Χριστού μας, επιθυμούσε και κάτι άλλο. Και αυτό ήταν η Ιερωσύνη. Να γίνεις κληρικός. Να διακονήσεις την κοινή μητέρα όλων μας, την αγία Εκκλησία. Και να που ο Κύριός μας ευδόκησε το όραμά σου να γίνει πραγματικότητα.
Η εγκατάσταση του σπιτικού σας εδώ στην Αργυρούπολη και συγκεκριμένα στα όρια της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας έφερε τα βήματά σου στον επίσκοπο της Τοπικής Εκκλησίας. Η συνάντηση αυτή και η γνωριμία μας κατέληξε στην απόφαση να γίνεις δεκτός στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Και σήμερα η απόφαση αυτή παίρνει σάρκα και οστά με τη χειροτονία σου στον πρώτο ιερατικό βαθμό, αυτόν του διακόνου.
Δοξάζουμε το όνομα το άγιο του Κυρίου και Τον παρακαλούμε να εξαποστείλει πλούσια την χάρη του Αγίου Πνεύματος για να σε επισκιάσει. Να σε ενδυναμώνει. Να σε φυλάττει από τις παγίδες του πονηρού. Να σε διατηρεί «εν πάση σεμνότητι» (Α’ Τιμ. 2,2).
Η σεμνότητα είναι το ανεκτίμητο και ταυτόχρονα το πιο αναγκαίο στολίδι του ιερωμένου. Αν γενικά ο σεμνός άνθρωπος έλκει την εκτίμηση των συνανθρώπων του, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τον κληρικό. Ο σεμνός κληρικός εμπνέει σεβασμό γιατί στο πρόσωπό του και στην συμπεριφορά του οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα σημάδια της παρουσίας της θείας Χάριτος. Να γιατί και ο απόστολος Παύλος, γράφοντας στον μαθητή του Τιμόθεο, συνιστά οι διάκονοι να είναι «σεμνοί» (Α’ Τιμ. 3,8).
Εντός ολίγου, κατά την ιερή στιγμή της χειροτονίας σου, ο επίσκοπος θα ικετεύσει ακόμη τον Κύριο να σε αξιώσει να έχεις «το μυστήριον της πίστεως εν καθαρά συνειδήσει». Το αίτημα της ευχής είναι λόγος επίσης του αποστόλου Παύλου που αναφέρεται στα προσόντα του διακόνου (Α’ Τιμ. 3,9).
Το μυστήριο της πίστεως είναι η αλήθεια της πίστεως που μας αποκαλύφθηκε με την ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και αυτόν τον θησαυρό της εν Χριστώ αποκαλύψεως ο διάκονος και κάθε κληρικός καλείται να τον διαφυλάττει στο θησαυροφυλάκιο της καθαρής συνειδήσεώς του. Που σημαίνει ότι οφείλει να έχει καθαρή και αψεγάσιαστη ζωή. Αφοσίωση στον Χριστό. Συνέπεια έργων και λόγων, έτσι ώστε η συνείδησή του να είναι ειρηνική και ανένοχη.
Με τις σκέψεις αυτές, αγαπητό μου παιδί, σε προσκαλώ να ανέλθεις τις ιερές βαθμίδες για να αναδεχθείς «την του Διακόνου λειτουργίαν» με την επιφοίτηση του παναγίου και ζωοποιού Πνεύματος».