Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχή χρονιά η πανορθόδοξη συνάντηση εκκλησιαστικών χορωδιών, με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Την πανορθόδοξη συναυλία φιλοξένησε για δεύτερη φορά φέτος μετά το 2005, έτος που ξεκίνησαν οι εν λόγω συναυλίες, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μονάχου, σε συνεργασία και με τις άλλες ελληνορθόδοξες ενορίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (γνωστή ως Σαλβάτορκιρχε), του Αγίου Γεωργίου και της γερμανόφωνης ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Ανδρέα.
«Η συνάντηση των χορωδιών προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα για την περαιτέρω αλληλογνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων στο Μόναχο, αλλά και για την ευρύτερη προβολή του πλούτου της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης της Ορθοδοξίας στη γερμανική κοινωνία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Πρόεδρος του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου, καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης. Και συνεχίζει: «Στους πάντα γεμάτους ναούς ένα σημαντικό μέρος των ακροατών αποτελούν χριστιανοί των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και δογμάτων στη Γερμανία».
Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο οικοδεσπότης, Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, π. Απόστολος Μαλαμούσης, υπογράμμισε την ευλογία και το προνόμιο της συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των ποικίλων Ορθόδοξων Εκκλησιών στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, η οποία, όπως είπε, έχει αποκτήσει πλέον στέρεες ρίζες και προσφέρει πολύτιμους καρπούς. Με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης αναφέρθηκε, από την πλευρά του, σε κεντρικά γνωρίσματα της ορθόδοξης παράδοσης. Η παρουσίασή του περιστράφηκε γύρω από τους άξονες της δοξολογίας, της ταπείνωσης και της διακονίας, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους, επιμένοντας την προοπτική του οικουμενικού προσανατολισμού της ορθόδοξης πορείας.
Στην εισαγωγή του ο θεολόγος και οργανωτικός υπεύθυνος της εκδήλωσης, Γεώργιος Βλαχώνης, υπογράμμισε βασικές συνιστώσες της ορθόδοξης κατανόησης της εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ προσανατόλισε το μουσικόφιλο κοινό στις ιδιαιτερότητες των επί μέρους παραδόσεων.
Την συναυλία, την οποία παρακολούθησαν ορθόδοξοι ιερείς και πιστοί από 10 διαφορετικές ορθόδοξες ενορίες του Μονάχου, αλλά και πολλοί Γερμανοί συμπολίτες, ανάμεσά τους και ο καθηγητής της Ευαγγελικής θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου Gunther Wenz, ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και πάσης Γερμανίας, κ. Μάρκος (Ρωσική Εκκλησία της Υπερορίου Δικαιοδοσίας).
Την επόμενη 10η συνάντηση των χορωδιών θα φιλοξενήσει η Ρωσική Εκκλησία (της Διασποράς), στον καθεδρικό της Ναό στο Μόναχο. Τα προηγούμενα χρόνια η συνάντηση είχε φιλοξενηθεί από τις εξής ενορίες: 2006 Σερβική, 2007 Ρωσική (Εκκλησία της Διασποράς), Ρουμανική, 2009 Βουλγαρική, 2010 Αρμενική, 2011 Γεωργιανή, 2012 Ρωσική (Πατριαρχείο της Μόσχας). Στην συναυλία αυτή καλούνται και λαμβάνουν μέρος και οι εκκλησιαστικές χορωδίες δύο αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Προχαλκηδονίων), της Αρμενικής και Κοπτικής. Παρών στην φετινή συναυλία των εκκλησιαστικών χορωδιών ήταν ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία Karekin Bekdjian.