Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: «Το πρόβλημα δεν είναι αν τα μέτρα θα είναι αυστηρά ή δεν θα είναι αυστηρά, το θέμα είναι αν τα μέτρα θα τηρούνται. Δεν χρειάζεται να επενδύουμε, ούτε να χτίζουμε καριέρες πάνω στον κορωνοϊό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών το πρωί της 11ης Αυγούστου, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην Εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», στην πρωινή ζώνη του Τηλεοπτικού Σταθμού ΑΝΤ1, μετά από πρόσκληση των παρουσιαστών της Εκπομπής Νίκου Ρογκάκου και Παναγιώτη Στάθη.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην σύντομη παρέμβαση του, καθοδόν προς την περιοχή της Λοκρίδος όπου από χθες περιοδεύει, απάντησε στα ερωτήματα που του ετέθησαν και έδωσε τις δέουσες απαντήσεις:
Αναλυτικά η παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:
Ερώτημα: «Σεβασμιώτατε, στο τραπέζι υπάρχει πάντα και το μέτρο που αφορά το κλείσιμο ξανά των Εκκλησιών τώρα τον Δεκαπενταύγουστο έχουμε και λιτανείες και δεν ξέρω εάν απαγορευτούν ή όχι; Εγώ θα ήθελα τη θέση τη δική σας σε ότι αφορά τα μέτρα ξανά να τα δούμε και στην Εκκλησία».
Απάντηση: «Καταρχάς, το πρόβλημα δεν είναι, αν τα μέτρα θα είναι αυστηρά ή δεν θα είναι αυστηρά ή θα είναι γενικευμένα, το θέμα είναι αν τα μέτρα θα τηρούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι να τηρούνται σωστά τα μέτρα, είτε είναι αυστηρά είτε είναι λιγότερο αυστηρά, δηλαδή η τήρηση των αποστάσεων, οι κανόνες υγιεινής και οι μάσκες όπου έχουν απαιτηθεί, πρέπει να τηρούνται και να τηρούνται σωστά.
Έχω δει πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι φορούν τη μάσκα σε ένα κλειστό χώρο και μετά εξέρχονται έξω, την βγάζουν, ασπάζονται ο ένας τον άλλον και μάλιστα λένε: «να βγάλω τη μάσκα να σε φιλήσω καλύτερα», οπότε είναι δώρον άδωρον αν την φορούσε πριν μία ώρα την μάσκα, ή επί δύο ώρες. Το φέρνω σαν ένα απλό παράδειγμα.
Το βασικότερο είναι λοιπόν, να έχουμε μία συνέπεια, στο οποίο γενικότερα πάσχουμε, αλλά να ξέρετε ότι οι πιο συνεπείς και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, τουλάχιστον στην Φθιώτιδα, είναι η πιστοί, είναι οι Χριστιανοί και είναι οι Εκκλησίες. Είναι άδικο επειδή μπορεί να παρατηρείται μία περίπτωση αμέλειας ή συνωστισμού να αδικούνται όλοι αυτοί, οι οποίοι με τόσο συνέπεια, ιερείς, επίτροποι, πολλές φορές έχουν γίνει «κακοί» κιόλας, και δυσάρεστοι, έχουν τηρήσει τα μέτρα με πολύ πόνο και πολύ οδύνη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, ούτε πρέπει να είμαστε οδοστρωτήρες.
Ερώτημα: «Σεβασμιώτατε, είδαμε και σε γάμους, στα Μυστήρια τα οποία έγιναν, όπου εκεί υπήρξε απροσεξία από πολλούς».
Απάντηση: «Ναι, διότι έγιναν γλέντια με πολλά άτομα, έγιναν δεξιώσεις με εκατοντάδες άτομα, γιατί πρέπει να ξεχωρίσουμε το Μυστήριο που τελείται στην Εκκλησία και κατά κανόνα μπαίνουν λίγα άτομα μέσα, από το γλέντι. Θα μπορούσαν να απαγορευτούν οι γάμοι για φέτος, δεν χάλασε ο κόσμος.
«Εγώ θα παρακαλούσα να είμαστε λίγο αντικειμενικοί, γιατί αυτό σημαίνει επιστήμη. Γίνεται ιχνηλάτηση, γίνεται έρευνα των επαφών. Να δούμε: πόσα κρούσματα έχουμε από την Θεία Λειτουργία και από την Θεία Λατρεία; Μην μπερδεύουμε την δεξίωση, το γλέντι, το χορό, το ξενύχτι, το μεθύσι, ό,τι έγινε στο γλέντι, με το Μυστήριο που διήρκησε λίγη ώρα, με λίγους καλεσμένους, με λίγη διάρκεια, με αποστάσεις και με μέτρα υγιεινής. Και στο κάτω – κάτω αν οι γάμοι είναι το πρόβλημα, ας μην γίνουν γάμοι φέτος, δεν χάλασε ο κόσμος.
Να καταλάβουμε όλοι μας, ότι αυτό που μας ζητείται αυτή την ώρα δεν είναι δύσκολο. Το να πλύνουμε τα χέρια μας, το να φορέσουμε για λίγη ώρα την μάσκα, το να κρατήσουμε μία απόσταση, δεν είναι κάτι το φοβερό ή το δύσκολο. Όμως πρέπει να αφήσουμε ο καθένας μας, τις εμμονές μας, τις ιδεολογίες μας, τις πολιτικές μας σκοπιμότητες, ο,τιδήποτε άλλο, έξω από την υγεία. Η υγεία είναι πάνω από αυτά και δεν χρειάζεται να επενδύουμε, ούτε να χτίζουμε καριέρες πάνω στον κορωνοϊό, ούτε με συνωμοσίες, ούτε με το αντίθετο των συνωμοσιών».