Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Την μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του εκ Ζελίου, του Δομβοΐτου, ενός Αγίου εκ της χορείας των Φθιωτών Αγίων και ενός μεγάλου πατέρα της ασκητικής ζωής τίμησε το διήμερο 5 & 6 Μαΐου, η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική και αγιοτόκος Λοκρίδα και οι δύο μοναδικοί και περικαλλείς Ναοί προς τιμήν του Οσίου, στο όμορφο χωριό Ζέλι, την γενέτειρα του Οσίου και στο ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος.
Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο χωριό Ζέλι, ενώ προηξήρχε και της Ιεράς Λιτανείας, των χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων του Αγίου και της εφεστίου Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του χωριού.
Τον κ. Συμεών καλωσόρισαν στο χωριό με ένθερμα αισθήματα σεβασμού και αγάπης ο Προϊστάμενος του Ναού, Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λόκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος και οι ευλαβείς κάτοικοι του χωριού, ενώ μεταξύ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και της περιοχής Λοκρίδος, στον Πανηγυρικό Εσπερινό συμμετείχαν και άγιοι πατέρες από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και Φαλήρου, καταθέτοντας την ευλάβεια τους και στον σεβασμό τους στον Όσιο Σεραφείμ, ο οποίος και αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των Ιερών Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Πειραιώς, ήτοι: ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πολιούχου της πόλεως Πειραιώς, ο οποίος κτίστηκε στα θεμέλια Καθολικού Ιεράς Μονής, την οποία ίδρυσε ο Όσιος Σεραφείμ, Πρωτ. π. Βασίλειος Πόπης, απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας και συγγραφεύς του πονήματος «Το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς και ο Όσιος Σεραφείμ ο Δομβοΐτης», ο Εφημέριος του Ναού π. Βασίλειος Σιγάλας, ο Εφημέριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς Πρωτ. π. Κοσμάς Ρισάνος και ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σιλουανός Τζουμανέκας, τους οποίους καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία τους.
Στην Ακολουθία του Εσπερινού έψαλλε χορός Ιεροψαλτών, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ – Παναγιώτη Κυρίτση.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην παρηγοριά που χαρίζουν οι Άγιοι στις δυσκολίες των ανθρώπων και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:
«Κατεξοχήν στις δυσκολίες μας, προσωπικές και συλλογικές, δυσκολίες υπαρξιακές, αδιέξοδα προσωπικά, δυσκολίες σχέσεων, δυσκολίες οικουμενικές, τις οποίες ζούμε τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια, ότι όλες οι δυσκολίες μας φέρνουν πιο κοντά στους Αγίους μας. Οι Άγιοι είναι οι συμπαραστάτες μας σε κάθε δυσκολία. Ο Όσιος Σεραφείμ διαχρονικά είναι πάντοτε στο πλευρό μας.
Οι φίλοι μας, οι πραγματικοί, φαίνονται στις δυσκολίες, όταν είμαστε σε δύσκολη θέση, τότε φαίνονται ποιοι μας αγαπούν και ποιοι είναι κοντά μας και οι Άγιοι γι’ αυτό μας αγαπούν και είναι πλάι μας.
Ο Όσιος Σεραφείμ είναι παρών παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, αλλά πάνω απ’ όλα είναι θρονιασμένος σε κάθε καρδιά.
Στον πατέρα μας, τον Όσιο Σεραφείμ καταθέτουμε τις θλίψεις μας, τις δυστυχίες μας, τις αποτυχίες μας, τα βάσανά μας, στις σκέψεις μας και τα όνειρά μας και δια του Οσίου Σεραφείμ «πάσαν την ζωήν ημών, Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».
Ακολούθησε κατά την εκκλησιαστική τάξη πάνδημη Ιερά Λιτανεία των χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους του χωριού.
Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ιερούργησε στην Πανηγυρίζουσα Ενορία του Οσίου Σεραφείμ στο ομώνυμο χωριό της Λοκρίδος, σε έναν από τους τόπους προσευχής και ασκήσεως του Οσίου Σεραφείμ, ο οποίος και έλαβε το όνομα του προς τιμήν της παρουσίας, της ασκήσεως και της ευλογίας που έλαβε ο τόπος από τον Όσιο.
Το Ιερό Αναλόγιο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία διηκόνισε χορός τοπικών Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Φθιώτιδος «Νικόλαος Δοχιαρείτης» κ. Γεώργιος Παλιούρας.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ασκητική προσωπικότητα του Οσίου υπογραμμίζοντας ότι πάνω απ΄όλα ο «αεικίνητος για την εποχή του ικέτης και πρεσβευτής Όσιος Σεραφείμ», διακατεχόνταν από γνήσιο ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα και πνεύμα και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Αναζητούσε τόπους ασκήσεως και σε κάθε περιοχή, απ’ όπου και αν πέρασε δημιουργούσε και κάτι.
Όταν αποφασίζει να κτίσει την Μονή του στο όρος της Δομβούς, με πολλές δυσκολίες ταξίδεψε στον Βασιλίδα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη για να λάβει την ευχή, την άδεια και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου και να λάβει και το Σταυρό του Πατριάρχου για να τον θέσει στα θεμέλια της Μονής.
Ο Όσιος Σεραφείμ ήταν μέλος της Εκκλησίας, ήταν άνθρωπος ενταγμένος στην ζωή της Εκκλησίας, η οποία έχει χαρισματική Ιεραρχία, έχει τάξη και η οποία ιεραρχία είναι αγωγός του Αγίου Πνεύματος.
Τίποτα άλλωστε στην ζωή μας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς ευχή και ευλογία. Ο Όσιος Σεραφείμ, πάνω απ΄ όλα, ήταν άνθρωπος με εκκλησιαστικό φρόνημα. Είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να κινούμεθα στην ζωή μας. Δεν ακολουθούμε ένα δρόμο αυτόνομο, αλλά τον δρόμο της συλλογικότητος, της κοινωνικότητος και της ενότητος, δηλαδή τον δρόμο της εκκλησιαστικότητας».
Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο ευλογημένο χωριό του Οσίου Σεραφείμ και κοντά στους φιλόξενους και ευλογημένους κατοίκους και πατρικώς ευχήθηκε:
«Ο Όσιος Σεραφείμ εύχομαι να μας ανοίξει την καρδιά και τους ορίζοντες. Να μην βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα και στενόκαρδα. Ο Όσιος δημιούργησε σημεία προσευχής και ενότητος και μας προσκαλεί όλους μας να γίνουμε ένα σώμα, μία οικογένεια».
Οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 Fm) και από διαδικτύου.
Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκκιώτης και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, καθώς και τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της Λοκρίδος και της ευρύτερης περιοχής.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου